recensie

Film: Kassablanka

Film: Kassablanka Kassablanka is een film over een meisje van allochtone afkomst en een Vlaamse jongen uit een racistisch die verliefd worden op elkaar. De liefde wordt niet goedgekeurd door beide families.

Filminhoud

De film speelt zich in een sociale buurt in Antwerpen, die Kassablanka wordt genoemd. De naam komt van het hoge percentage allochtone inwoners. De bevolking leeft er opeengestapeld in uitzichtloze appartementsblokken. Het verhaal begint een week voor zwarte zondag, de dag dat extreemrechts de overwinning haalt in Antwerpen. We maken kennis met de familie Van Loock. De vader is een extreemrechts Vlaams nationalist, de moeder wil voor iedereen goed doen en heeft het hart op de juiste plaats. Zonnetje, de dochter is enkel geïnteresseerd in jongens en drugs, maar voor de familie is ze het lievelingetje. Wout is de negentienjarige werkloze zoon, die zoekt naar zijn plaats in de maatschappij. Als buren hebben zij de familie Fawzi. De vader wil dat zijn kinderen leven volgens de islam en is dan ook een aanhanger van het fundamentalisme. Zijn dochter Leilah draagt een hoofddoek en de mannen van het gezin zijn thuis de baas. De twee families leven gewoon naast elkaar zonder enige vorm van onenigheid. Elke dag moet Wout de hond uitlaten. Zo leert hij Leilah kennen, eerst is er oogcontact, al snel volgt er een gesprek en komt van het één het ander. Vader Van Loock volgt aandachtig de verkiezingspolls. Hij is er van overtuigd dat de mensen achter het gordijn in het stemhokje massaal voor Vlaams Blok gaan stemmen. De verkiezingsdag nadert en de spanning stijgt. De relatie tussen Wout en Leilah wordt steeds intenser, maar is nog altijd geheim. Toch ontdekt de familie Fawzi de verboden liefde, ze willen dit niet en grijpen in. Niets vermoedend zitten de Van Loocks voor de televisie de verkiezingsuitslag te volgen. Vlaams Blok wint en vader Van Loock is heel blij, hij begint allerlei scheldnamen te roepen over de allochtone bevolking. Wout kan dit niet meer aanhoren en verzet zich tegen zijn vader, dan wordt er aangebeld. Het zijn de Fawzi's die op agressieve wijze hun afkeer tegenover de relatie komen duidelijk maken, hierop volgt een gevecht. De politie moet tussen beide komen.

Culturen categoriseren

Cultuurdimensies: Hofstede

Onzekerheidsvermijding

België heeft hierbij een index van 94, dat komt doordat we niet veel risico’s durven nemen en ons vasthouden aan allerlei regels en formele procedures. Marokko heeft als index 68, wat ook redelijk hoog is, zij vermijden onduidelijke situaties via hun geloof dat staat voor vaste waarheden en rituelen. In de film zie je dat Marokkanen sterk vasthouden aan hun geloof. Zo moet Leilah een hoofddoek dragen en is het verboden om met jongens van een ander geloof om te gaan.

Individualisme versus Collectivisme

De index van België is 75 en die van Marokko 46. De individualismescores voor landen lopen opvallend gelijk met het BNP van het desbetreffende land. Rijke landen zijn individualistisch en arme landen zijn in het algemeen collectivistisch. Uit observatie blijkt dat familierelaties bij Marokkaanse gezinnen veel nauwer zijn dan die bij Belgische. De film toont het verschil tussen familierelaties in een Marokkaanse gemeenschap en die in een Belgische. Je ziet in het gezin Fawzi dat ze sterk aan elkaar vasthangen en luisteren naar elkaar. Bij het gezin Van Loock is dat anders, ze roepen tegen elkaar en schelden elkaar uit.

Machtsafstand

Voor machtsafstand liggen de indexen niet ver uit elkaar, België 65 en Marokko 70. Het niveau van machtsafstand wordt afgeleid uit de relatieve waardering van maatschappelijke ongelijkheid en rangorde. Beide landen accepteren dus dat de machtige leden van instituties en organisaties meer inspraak hebben dan een gewone burger. Op de dag van de verkiezingen gaan beide gezinnen in de film akkoord met de stemuitslag.

Masculiniteit versus Femininiteit

België scoort hier 54 als index en Marokko 53. Beide landen zitten dus ergens tussen masculiniteit en femininiteit. De mate van masculiniteit of femininiteit geeft aan hoeveel waarde er wordt gehecht aan traditioneel mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Mannelijke waarden zijn: competitiedrift, assertiviteit, ambitie en het vergaren van rijkdom en weelde. Waartegenover vrouwelijke waarden als bescheiden gedrag, nederigheid en solidariteit staan. Ook geldt dat er in masculiene landen een duidelijke rolverdeling is tussen man en vrouw waar dit niet het geval is in laagscorende landen, de rolverdeling tussen man en vrouw lijkt hier meer elkaar te overlappen. In de film zie je skinheads, zij worden geassocieerd met masculiniteit: competitiedrift en assertiviteit.

Lange of Korte termijn denken

Lange termijn denken staat voor spaarzaamheid en volharding. Korte termijn denken heeft respect voor tradities, sociale verplichtingen en geen gezichtsverlies lijden. België index 38. Belgen kijken vooruit en denken na over de toekomst.

Fijn en grofmazig

Fijnmazig: cultuur met heel veel regels
Grofmazig: weinig regels, je mag doen wat je wil

Economische factoren

België is een rijker land dan Marokko en dus veel individualistischer. Hoe rijker het land, hoe meer grofmazig de cultuur is. Arme landen zijn fijnmazig omdat ze moeten samenwerken in groep.

Religieuze factoren

Marokko is veel geloviger dan België, daardoor hebben ze ook meer regels en afspraken. Ze zijn fijnmaziger dan België.

Sociale factoren

Marokkaanse mensen groeperen zich door bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek. Daardoor zijn ze meer fijnmazig dan Belgen.

Persoonlijkheidsfactoren

Hangt van persoon tot persoon af. Als je graag regels hebt ben je fijnmazig, heb je niet graag regels en afspraken dan ben je grofmazig. In Marokko zijn ze over het algemeen fijnmaziger dan in België.

Menselijke relaties

Neutraal versus Emotioneel

Tonen mensen hun emoties aan anderen of niet? Ik denk dat een Marokkaan veel eerder zijn emoties toont als een Belg. In de film zie je dat zij veel heviger reageren op dingen.

Prestatie versus Toeschrijving

Ontlenen mensen hun status aan dat wat ze doen of aan dat wat ze zijn? In België is het belangrijker wat je zelf gepresteerd hebt dan wat je vader bereikt heeft. In Marokko is dat omgekeerd.

Specifiek versus Diffuus

Worden zaken en privéleven gescheiden of is praten over je privéleven juist relatiebevorderend? Belgen houden zaken en privé meestal gescheiden, ze lopen niet te koop met hun persoonlijke zaken. Door naar de film gekeken te hebben, ben ik van mening dat Marokkanen veel eerder dan Belgen over hun privéleven zouden praten.

Particularisme versus Universalisme

Wordt het menselijke gedrag bepaald door relaties of door regels? Marokko is meer universalistisch dan België, omdat zij zichzelf heel veel regels opleggen in verband me hun geloof. Belgen handelen eerder vanuit sociale overwegingen en dat is particularistisch.
© 2010 - 2025 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Discriminatie in NederlandOndanks de grondwet bevinden verschillende groepen (met name allochtonen) zich in een achterstandspositie. Hierdoor onts…
Filmrecensie: American History X (1998)recensieFilmrecensie: American History X (1998)Tony Kaye regisseerde deze film in 1998. Met in de hoofdrollen Edward Norton en Edward Furlong. Edward Norton werd genom…
Malcolm X - zijn brief aan ons en zijn inkeerMalcolm X - zijn brief aan ons en zijn inkeerMalcolm X was een man die zich aansloot bij een sekte (Nation of islam) om zijn haat jegens de blanken, voortkomend uit…

Donnie Darko, een mysterieuze filmrecensieDonnie Darko, een mysterieuze filmEen film die je na het bekijken ervan achterlaat met vragen. Je kunt er je eigen interpretatie aan geven, de film dringt…
Filmrecensie 2012recensieFilmrecensie 2012Het gegeven dat de wereld in 2012 zal vergaan of er op zijn minst heel anders uit zal zien, is al eeuwen oud. De Maya’s…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.