recensieFilmrecensie: American History X (1998)
Tony Kaye regisseerde deze film in 1998. Met in de hoofdrollen Edward Norton en Edward Furlong. Edward Norton werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Acteur. De film gaat over Derk een jongen die zich laat beïnvloeden door de racistische aard van zijn vader. Als zijn vader dan wordt vermoord door een zwarte man besluit Derk zich aan te sluiten bij een neonazi bende. Hierin sleept hij zijn jongere broer Danny mee.
Het verhaal
De film draait om Derk en diens jongere broer Danny Vinyard. Na de moord op hun vader is Derk overtuigd van zijn haat voor zwarten, Mexicanen en joden. Zijn vader is tijdens zijn werk als brandweerman vermoord. Hierdoor besluit Derk zich aan te sluiten bij een bende genaamd de Disciples of Christ. Deze bende wordt geleid door Cameron Alexander. Derk houdt zich voornamelijk bezig met "zieltjes winnen" voor de bende en haat en verderf zaaien waar zij dit nodig vinden.
Op een avond willen twee zwarte mannen Derek zijn auto stelen, zijn broertje waarschuwt hem en Derek schiet deze twee mannen dood neer voor zijn huis. Omdat een van hen nog leeft breekt hij zijn nek op de stoeprand, dit in koele bloede en met Danny als getuige. Hier krijg hij een celstraf voor opgelegd van drie jaar. In eerste instantie kon hij levenslang krijgen als Danny tegen hem zou getuigen, maar dat heeft hij niet gedaan. In de drie jaar tijd dat hij gevangen zit wordt hij een ander mens, hij leert zelfs om in de gevangenis samen te werken met zwarten. Ondertussen neemt Danny zijn plek over binnen de bende en knapt hij klusjes voor Cameron op en laat hij zich meeslepen in het rassenhaat gebeuren. Als Derek vrijkomt ziet hij wat voor slechte invloed dit heeft gehad op zijn broertje en probeert dit recht te zetten. Danny wil hier eerst niets van weten en maakt het hem aardig moeilijk. Ook Cameron en de bende keren zich tegen Derek en hij zet alles op alles om Danny weer het rechte pad op te krijgen.
Plot
In deze film schuilt toch wel een duidelijke boodschap en dat is in mijn ogen dat je als mens van je fouten kunt leren en deze enigszins kunt herstellen, maar daarnaast ook moet accepteren wat je hebt gedaan en ermee moet dealen. Ook de liefde voor familie en de kracht die daaruit voorkomt komt duidelijk naar voren in bepaalde scènes. Het is een ingrijpende film die je zeker aan het denken zet over de rassenhaat kwestie en de gevolgen hiervan. Derk is gevormd door het feit dat zijn vader extreem rechts was en dat is versterkt doordat hij is vermoord.
De recensie
Dit verhaal is heftiger dan ik had verwacht. Naar mijn mening wordt hier de realiteit vertoond. Er is veel afwisseling waardoor de kijker geboeid blijft. De film begint in het zwart wit, wat ik goed bij het verhaal vind passen. Het acteerwerk van Norton en Furlong maakt dat deze film een indrukwekkend verhaal neerzet over racisme en verschrikkelijke haat, maar ook de oprechte liefde tussen twee broers die uiteindelijke sterker is dan wat dan ook. Het schijnt dat de regisseur het script vaak heeft herschreven en hij het ook met deze versie niet helemaal eens was. Naar mijn mening hadden ze dit niet beter neer kunnen zetten omdat het onderwerp van alle kanten wordt belicht, zodat de kijker een algeheel beeld krijgt van wat er speelt.
Algemene informatie
- Joaquin Phoenix werd gevraagd voor de rol van Derek Vinyard, maar sloeg deze af.
- De film staat al jaren hoog in de IMDb-top 250 van beste films aller tijden.
- De film is in een niet chronologische volgorde, omdat er voortdurend wordt gewerkt met flashbacks (de dood hun vader, de gevangenis). Door de flashbacks kom je veel achteraf te weten.
- De regisseur van is Tony Kaye is geen bekende film regisseur, maar wel bekende regisseur van videoclips en reclamespots. Hij heeft onder reclamefilmpjes gemaakt voor de Olympische spelen, Volkswagen, Dunlop Banden, Britse Spoorwegen, Volvo, Barclay en Nike. American History X was de 1e film van Kaye, en dit was meteen zijn grote doorbraak.
- In de film komen veel iconen van vaderlandsliefde, patriottisme terug. Er zijn zeker 50 Amerikaanse vlaggen te zien.