Inspirerende films

De meeste inspirerende films zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; uit het leven gegrepen dus. Misschien is dat de reden dat deze films ons meer raken en dat we ons makkelijker met bepaalde rollen in een dergelijke film kunnen identificeren. Een inspirerende film heeft ook een functie: sommige patronen herkennen in ons eigen leven kan inzicht geven, maar ook hoop. We kunnen ervan leren hoe het niet of juist wel moet en hoe het eventueel anders kan. Het zijn dikwijls de wat oudere en soms ook vrij onbekende films die een bepaalde inhoud hebben die ons inspireren. Deze zullen dan ook altijd hun waarde behouden. Er zijn oneindig veel goede films gemaakt; hier vindt men slechts enkele suggesties. U kunt kiezen uit de volgende films:

A Beautiful Mind

Een indrukwekkende film over hoe je met stemmen in je hoofd om kunt gaan. Russell Crowe speelt de hoofdrol als briljante wiskundige John Nash, die net, wanneer hij op het punt staat internationaal door te breken, betrokken raakt bij een mysterieuze samenzwering. John Nash leert met vallen en opstaan hoe om te gaan met iets wat niet bij hem hoort.

An unfinished life

In deze ontroerende film die herinneringen aan The Horse Whisperer oproept, speelt Robert Redford de eenzame rancher Einar die de dood van zijn zoon, 10 jaar geleden, nog steeds niet heeft verwerkt. Zijn ranch heeft hij verwaarloosd en de enige met wie hij kan praten is zijn invalide vriend Mitch (Morgan Freeman). Einar's stille leventje wordt overhoop gehaald wanneer zijn schoondochter terugkeert in zijn leven, die hij verdenkt van schuld aan de dood van zijn zoon. Het duurd een tijd voordat hij ontdooit en kan vergeven.

Apollo 13

Deze film is het waargebeurde avontuur over moed, geloof en inventiviteit en gaat over een groep dappere astronauten die onder leiding van Jim Lovell (Tom Hanks) een riskante 'thuisreis' moeten doorstaan omdat hun ruimteschip beschadigd is geraakt.

As it is in Heaven

Een juweel van Zweedse afkomst (regisseur Kay Pollak): Dirigent Daniel Dareus toert om de wereld met zijn wereldberoemde muziekstukken tot hij een hartaanval krijgt en met de rug tegen de muur komt te staan. Hij keert terug naar zijngeboortedorp voor bezinning, maar brengt daar alle gemoederen in beroering. Kostelijk, puur en vol emoties.

Beat The Drum

De jonge Musa is wees geworden nadat een mysterieuze ziekte heeft toegeslagen in het dorpje KwaZulu Natal. Om zijn oma te helpen gaat Musa naar Johannesburg met het laatste cadeau van zijn vader, een trommel. Hij hoopt daar geld te verdienen en zijn oom te vinden. Al spoedig wordt hij geconfronteerd met de realtiteit van het leven in de grote stad. Door zijn positieve houding weet hij te overleven en tevens het geheim van de mysterieuze ziekte te ontrafelen.

Billy Elliot

Het leven van een mijnwerkerszoon in het noorden van Engeland verandert voorgoed wanneer hij op weg naar zijn boksles in een balletklas terecht komt. Billy blijkt een natuurtalent te zijn, zeer in weerwil van zijn vader en zijn bazige broer, die heel anders over mannelijkheid denken. Een prachtige, hartverwarmende en soms hilarische film over doorzettingsvermogen en begrip.

Buddha's lost children

Regisseur Mark Verkerk volgt ruim een jaar lang de monnik Abt Phra Khru Bah, bijgenaamd de 'Tijger Monnik' op zijn spirituele en avontuurlijke missie. De Tijger Monnik was ooit een succesvol Thaibokser en is nu een van de meest controversiële Boeddhistische monniken van Thailand. Een verhaal vol spanning, actie, drama en humor, dat vertelt over beschadigde dorpskinderen die langzaam veranderen in zelfverzekerde jonge mannen.

Contact

Het opwindende avontuur van de dag waarop we contact leggen met buitenaards leven, wordt in deze film vertolkt met een diep gevoel van verwondering en een overweldigend visueel elan, die de uiterste grenzen van de ruimte en onze verbeelding aftast. Astronome Ellie Arroway (Jodie Foster) ontmoet in theoloog Palmer Joss (Matthew McConaughey) de perfecte tegenpool. De aftelling tot s'werelds grootste reis brengt hen uiteindelijk samen. Een universeel drama; krachtig, emotioneel en meeslepend.

De Celestijnse Belofte

John heet net zijn baan als geschiedenisleraar verloren wanneer hij wordt gebeld door een oude vriend die hem verteld over het bestaan van een oeroud manuscript: De Celestijnse Belofte. Daarin worden 9 universele levensinzichten onthuld. Hij laat zich overhalen om voor een zoektocht naar Peru te vertrekken. Dit is een mooie spirituele film.

Central Do Brasil (Central Station)

new

Bij het centraal station van Rio de Janeiro verdient Dora, een voormalige lerares van bijna zestig, haar boterham met het schrijven van brieven voor analfabete migranten.Tot haar klanten behoren Ana en haar jonge zoon, Josue. Sinds de dood van zijn moeder is Josue alleen en zwerft hij rond het station. Daar kent hij alleen maar Dora. Eerst ongevoelig voor het verdriet van de jongen, doorkruist ze uiteindelijk het hele land met hem om zijn vader te vinden. Een boeiende reis: de tocht op zoek naar het eigen hart.

Departures

Deze Oscarwinnaar (beste buitenlandse film 2009) is een fascinerende film over muziek, leven en dood. Diepgaand en soms komisch. Daigo is een getalenteerd cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Hij keert met zijn jonge vrouw terug naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt. Deze film is een aanrader voor wie eens echt iets anders wil.

Don Juan De Marco

Psychiater Mickler wordt vlak voordat hij met pensioen gaat geconfronteerd met een bijzondere patient. Het is een zwierige jongeman met cape en masker die claimt Don Juan te zijn, de beste minnar ter wereld. De charme werkt betoverend op de vermoeide psychiater en inspireert hem zelfs om zijn stoffige huwelijk weer nieuw leven in te blazen. Fantastische film met in de hoofdrollen Faye Dunaway, Johnny Depp en Marlon Brando.

Dragonfly

Als Emily, de knappe en geliefde vrouw van Dr. Joe Darrow (Kevin Costner) op tragische wijze om het leven komt tijdens een missie als kinderarts in het oerwoud van Zuid-Amerika, stort Joe zich op zijn werk in het ziekenhuis. Al gauw doen zich mysterieuze gebeurtenissen voor. Voorwerpen gaan plotseling bewegen en patienten die hij terughaalt na een bijna-dood ervaring, geven hem vreemde opdrachten. Ook wordt Joe steeds opnieuw geconfronteerd met libelles. Zijn vrouw was dol op die beestjes. Langzaam aan gaat Joe steeds meer geloven dat zijn vrouw vanuit het hiernamaals contact met hem probeert te zoeken met een belangrijke boodschap. Dit is een bovennatuurlijk thriller met een heel verbazingwekkend einde.

Dreamkeeper

Deze 3 uur durende miniserie gaat over Indianen. Over een grootvader die nog in hun tradities gelooft, een 16-jarige die in het heden gelooft en over een tijdloze reis. Opa vertelt verhalen in het Pine Ridge-reservaat. Hij is bijna een eeuw oud en hij ziet het als zijn plicht om de legendes van zijn volk door te geven, opdat ze niet vergeten worden. De 16-jarige Shane is lid van een straatbende. Hij zou die verhalen goed kunnen gebruiken. Hun wegen kruisen elkaar. Een supermooie film!

Finding Neverland

Succesvol schrijver van ludieke theatervoorstellingen J.M. Barrie (Johnny Depp) ontmoet onverwachts zijn nieuwe inspiratiebron: vier kinderen die zonder vader door het leven gaan. Hij raakt spelenderwijs erg goed bevriend met hen en hun zeer charmante moeder. James laat de jongens op verrassende manieren zien dat alles mogelijk is en dat je met fantasie een fantastisch leuke eigen wereld kunt creëren.

Freedom Writers

Freedom Writers is een waargebeurd, aangrijpend en inspirerend verhaal over jongeren in een verpauperde stadswijk die opgroeien in een wereld van rassenhaat, schietpartijen en geweld. De jonge lerares Erin Gruwell (Hilary Swank) wordt op school met deze groep tieners geconfronteerd en met vallen en opstaan lukt het haar deze kinderen weer op de rails te krijgen. Krachtige film over hoe we kunnen leren met elkaar om te gaan, ook al denken we niet hetzelfde.

Gandhi

Zijn naam is synoniem aan een levenshouding die de loop der geschiedenis heeft gewijzigd en nog steeds een inspiratiebron is voor miljoenen mensen. Zijn doel was vrijheid, zijn strategie was vrede en zijn wapen was zijn menselijkheid. Gandhi begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne Messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Engelse koloniale overheersing in India.

Good Will Hunting

Ook zo'n gouwe ouwe! Will Hunting (Matt Damon) werkt als schoonmaker in een school en brengt de rest van zijn dagen voornamelijk door met vechten en het omzeilen van de wet. Op een dag blijkt dat Will een bijzonder talent heeft voor wiskunde. Een leraar wil koste wat het kost dit talent stimuleren en merkt dat Will behoorlijk met zichzelf en zijn omgeving in de knoop zit. Een psycholoog (Robin Williams) heeft bewondering voor dit jonge genie en ontfermt zich over hem. Een prachtige film over emoties, los laten en keuzes maken.

Jonathan Livingston Seagull

Dit tijdloze verhaal in deze visionaire film verovert hart en ziel van de kijker. Het vertelt het verhaal van een Jonathan Livingston de zeemeeuw die anders naar het leven kijkt dan zijn grote meeuwenfamilie. Omdat hij geen meeloper in de massa is en probeert trouw te blijven aan zichzelf, wordt hij uit de groep verstoten. Hij gaat op reis en ondergaat vele ervaringen die hem louteren en verrijken.

Kinky Boots

Dit is een Britse komedie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de schoenmakersfamilie Price. Hoe ver zou jij gaan om je familie bedrijf te redden?
Om het bedrijf van een faillissement te behoeden, schakelt de jonge Charlie Price de vrijpostige travestiet Lola in. Zij laat met haar extravagante stijl en wilde designs een frisse wind waaien door de verstofte zaak. Het is een kostelijke film die ook over inspiratie, acceptatie en anders zijn gaat.

Losing Isaiah

In deze ontroerende en meeslepende film speelt Jessica Lange een adoptie-moeder die een in de steek gelaten kind nieuwe kansen in het leven biedt. De biologische moeder, die haar best doet om haar leven weer op de rails te krijgen, probeert haar kind weer terug te eisen.

Microcosmos

Prachtige natuurfilm met insekten in de hoofdrol. Want ook insekten houden zich bezig met gewone dingen: wakker worden, eten, liefhebben en strijd. Het ziet er alleen een beetje anders uit. Verrassende en ontroerende beelden van bij voorbeeld twee lieveheersbeestjes die elkaar passeren op een grasspriet, een regendruppel die voor een tor als een bominslag is, rupsen die niet goed ritsen op de snelweg en als toetje twee vrijende slakken.

Nell

Drama met Jodie Foster in de titelrol als een jonge vrouw die nog nooit een ander mens heeft ontmoet dan haar moeder en een geheel eigen taal spreekt
Nell (Jodie Foster) is opgegroeid in een gebied waar nooit iemand komt en ze heeft nog nooit iemand anders ontmoet dan haar moeder. Wanneer haar moeder overlijdt, wordt ze blootgesteld aan de buitenwereld. Doordat haar moeder al eerder getroffen is door een beroerte heeft ze haar dochter nooit goed Engels kunnen leren. Nell heeft daardoor haar eigen taal ontwikkeld waar niemand iets van begrijpt. De aardige dorpsarts Jerome (Liam Neeson) helpt haar te overleven in haar eigen omgeving. De psychologe Paula zet echter alles op alles om Nell te bestuderen in het laboratorium. Ze ziet Nell als een zeldzaam persoon die in het wild is opgegroeid.

Pay it forward

Stel je voor: Je doet iemand een hele grote gunst en zegt die persoon niets aan jou terug hoeft te geven, maar die gunst aan die andere mensen moet verlenen, die elk op hun beurt opnieuw drie anderen een gunst moeten doen, enzovoort. Dit is het ontroerende verhaal over een door goedheid veroorzaakte kettingreactie

Philadelphia

Advocaat en aidspatient Andrew Beckett (Tom Hanks) krijgt kort na zijn promotie te horen dat hij is ontslagen. De reden zou zijn dat hij 'een opdracht verknoeid' heeft. Maar Andrew denkt er anders over. In een wereld vol onberip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid. Dit is een prachtige film over misstanden en vooroordelen.

Powder

Een verlegen jongeman met de bijnaam Powder wordt gepest door zijn klasgenoten die zijn schokkende uiterlijk niet accepteren, hoewel hij zijn best doet om erbij te horen. Het gepest houdt echter op wanneer Powder een mysterieuze kracht laat zien waarmee hij tot ongelooflijke dingen in staat is. Deze kracht verandert het leven van de anderen op een onvoorstelbare manier. Aparte film.

Proof

new
Catherine's verwarde vader (Anthony Hopkins) is stervende. Hij was een briljant wiskundig professor die nu ernstig geestelijk aan het aftakelen is. Alleen zijn dochter kan en wil hem bijstaan in dit proces. Ook Catherine is, net als haar vader, hoogbegaafd en wordt nu min of meer gedwongen haar eigen weggestopte angsten en emoties onder ogen te zien. Een van haar vaders studenten, de verlegen Hal, is haar steun en toeverlaat. Prachtige film!

Seabiscuit

Een ontroerende film over: never give up, vertrouwen en hoop. Seabuiscuit is zo op het eerste oog een onaanzienlijk renpaard met een vervelend verleden (o.a. mishandeling). Dan wordt hij opgemerkt door de schatrijke Charles Howard die hem toevertrouwd aan Red Pollard, een jockey die eveneens veel pech in zijn leven had en Tom Smith, een soort paardenfluisteraar. Samen halen zij het beste uit het paard naar boven en ontdekken de grote klasse van Seabuiscuit. Mooie film.

Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring

Een bijzondere film met boeddhistische trekken, veel symboliek en weinig woorden. Twee monniken dobberen op een soort vloot op een meertje tussen de bergen. Ver weg van de bewoonde wereld maar niet zonder de gewone lasten en de lusten van het menselijke bestaan. Deze film is kalmerend en onderwijzend en vertoond heel mooi de cyclus van alle seizoenen.

Stardust

Een kleurrijk avontuur en sprookje over ware liefde voor het hele gezin. In de hoop het hart van een beeldschoon meisje te veroveren, belooft Tristan haar een vallende ster te brengen. Het echte avontuur begint voor hem als hij ontdekt dat de ster in werkelijkheid een goddelijke schoonheid is, genaamd Yvaine. Als de oude heks (Michelle Pfeiffer) Yvaine's jeugd probeert te stelen, gaat Tristan haar ten koste van alles beschermen.

The Other side of Heaven

Dit is het waargebeurde, spannende verhaal van een boerenzoon uit Idaho, die het meisje van zijn dromen achterlaat en op reis gaat naar het primitieve eiland Tonga. Deze reis zal zijn leven voorgoed veranderen. Als snel wordt het een barre overlevingstocht, want hij komt eerst terecht in een heftige orkaan en daarna slaat hij overboord tijdens een storm op zee. Via brieven en gesprekken vertelt hij zijn vriendin thuis over zijn ongelofelijke avonturen. Als zijn Polynesische odyssee ten einde is, zijn beiden voor altijd veranderd.

The Pursuit of Happyness

Dit is het inspirerende en waargebeurde verhaal over het leven van Chris Gardner (Will Smith), dat bestaat uit onbetaalde rekeningen en onverkoopbare handel. Wanneer zijn vrouw hem verlaat moet hij hun 5-jarig zoontje alleen opvoeden. Hij en zijn zoon moeten veel ontberingen doorstaan voor hij zijn droom van een beter bestaan kan verwezenlijken. Oudere film die absoluut past in deze tijd van crisis en recessie, enorm hoopgevend ook.

Seven Pounds

Weer zo'n prachtige rol voor Will Smith! Om zijn verleden dat hem kwelt, achter zich te laten, besluit Ben Thomas zeven onbekende mensen een helpende hand toe te steken en zo hun levens drastisch te veranderen. Een daarvan is Emily Posa, een levenslustige vrouw die kampt met een hartkwaal en een belastingschuld. Terwijl Ben haar helpt ontdooit zijn kille hart. Maar hun ontluikende liefde maakte geen deel uit van zijn grote plan......

Shadrach

Deze ontroerende film speelt zich af in 1935 in het oude Zuiden van Amerika en roept herinneringen op aan een tijd dat het leven rustiger en onschuldiger was. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de tienjarige Paul Whitehurst van rijke afkomst. Hij verblijft een tijdje bij z'n beste vriend wiens vader (Harvey Keitel) een schamel loon verdient met de verkoop van illegaal gestookte drank. Daar ontmoet de jongen de stokoude zwarte man Shadrach.

Sliding doors

Deze romantische film heeft twee verschillende verhaallijnen met verrassende ontknopingen en gaat over voorbestemming, timing en verliefdheid. Helen (Gwyneth Paltrow) heeft het goed voor elkaar met partner en baan, totdat zij op een dag ontslagen wordt en vroeger dan normaal thuis komt. Haar leven neemt niet een maar twee onverwachte wendingen.

Staya Erusa

Dit geen film om je te vermaken. Het is een fascinerend schouwspel over leven en dood. Staya Erusa brengt het bewustzijn van de mens in kaart, waardoor de sluier van vele mysteries, die de mensheid in de greep houden, voorgoed wordt opgetrokken. De grote vraagstukken worden verklaard en blijken eigenlijk heel logisch te zijn. Je visie op leven en dood zou drastisch kunnen gaan veranderen.

The Shawshank Redemption

Deze verfilming van Stephen King's verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis blijft een topper! Met Morgan Freeman and Tim Robbins

The Tango Lessons

Deze film is een ode aan de tango en een absolute must voor tango liefhebbers! In de hoofdrol Sally Potter (licht en teder) en Pablo Veron. Een Engelse filmmaakster doet in Parijs research voor haar volgende film. Op een avond hoort ze tangomuziek uit een theatertje komen. Ze gaat naar binnen en is als gehypnotiseerd door het stel dat ze vurig op het toneel ziet dansen. Sally raakt volledig in de ban van de tango en de danser.

Whale rider

In deze film wordt de mystiek van de Maori’s prachtig in beeld gebracht.
Als Pai ter wereld komt, overlijden haar tweelingbroertje en haar moeder. Ze groeit op bij haar oma en opa. Opa Koro is leider van de Maori-stam, en teleurgesteld omdat Pai een meisje is en hem daardoor niet op kan volgen als leider. Koro wil maar niet inzien dat Pai wel degelijk leiderschapseigenschappen in zich heeft.

White Fang

Fantastisch avontuur in de adembenemende mooie natuur van Alaska. Ethan Hawke zet het werk van zijn overleden vader voort, die goud zocht in het dal van de Yukon. Daar leert hij een vriend kennen die zijn leven voorgoed zal veranderen: een wolfshond, genaamd White Fang. Ethan moet vele angsten overwinnen om zowel de wolf als de barre natuur de baas te worden.

Wat is jouw meest inspirerende film?
© 2010 - 2023 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
Workshop film maken met kinderenWorkshop film maken met kinderenFilm Maken met kinderen is een leerzame manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren door het maken van een eige…
De unieke stijl van Film NoirDe unieke stijl van Film NoirDe Film Noir. Er is heel weinig bekend over dit genre, terwijl het in de jaren ’40 zo populair was. Daarom is hieronder…
De geschiedenis van de filmDe geschiedenis van de filmTegenwoordig is er niemand die nog nooit een film heeft gezien, of het heel bijzonder of speciaal vind om films te kijke…

Samenvatting: film SommerHet verhaal gaat over een jongen die bij zijn vader woont in Berlijn. Hij moet naar een eiland verhuizen, want zijn vade…
Donnie Darko, een mysterieuze filmrecensieDonnie Darko, een mysterieuze filmEen film die je na het bekijken ervan achterlaat met vragen. Je kunt er je eigen interpretatie aan geven, de film dringt…
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 05-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.