Hoe Disney een nieuwe stad ontwierp voor Big Hero 6

Disney heeft er altijd om bekend gestaan dat ze bij het maken van hun animatiefilms vernieuwende dingen doen. De eerste avondvullende animatiefilm kwam bijvoorbeeld uit de studio van Disney, maar ook op technologisch gebied komen er heel wat innovaties bij Disney vandaan. Voor Big Hero 6 werden er zelfs twee softwarepakketten ontwikkeld waarmee de animators de grootste digitale stad ooit hebben ontwikkeld. Big Hero 6 is een animatiefilm die is gebaseerd op een vrij obscure strip van Marvel. Het verhaal gaat over een 14-jarige jongen genaamd Hiro, die een wonderkind is op het gebied van het bouwen van robots. Samen met de robot Baymax en vier van zijn vrienden moet hij het opnemen tegen een criminele organisatie die de macht wil grijpen in de fictieve stad San Fransokyo. In de strip speelde het verhaal zich af in de Japanse hoofdstad Tokyo, maar voor de verfilming wilden de makers hier een nieuwe draai aan geven. Ze verplaatsten de actie naar het Amerikaanse San Francisco, maar dan een versie van de stad uit een alternatieve realiteit.

Aardbeving

In de realiteit van de film is er, net als in het echt, in 1901 een aardbeving geweest die de stad bijna plat heeft gelegd. In Big Hero 6 heeft de Japanse regering geholpen met het weer opbouwen van de stad, wat ervoor heeft gezorgd dat alles er bekend, maar toch heel anders uitziet. San Fransokyo heeft nog steeds de bekende hoge heuvels (zelfs nog hoger en steiler dan in het echt) en Victoriaanse huizen, maar het centrum van de stad staat vol met hypermoderne wolkenkrabbers die niet in de hoofdstad van Japan misstaan zouden hebben.

Eerste ontwerpen

Als Disney een nieuwe animatiefilm maakt, dan stuurt het bedrijf de makers van de film naar de landen waar de film zijn inspiratie vandaan haalt. De reis ging eerst naar Tokyo, waar duizenden foto's werden gemaakt. Niet alleen van de wolkenkrabbers, maar ook van de vele details die de stad rijk is. Straatlampen, putdeksels, vuilnisbakken... Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel foto's van gemaakt. Ook in San Francisco werd flink gefotografeerd, waarna de tekenaars van Disney de eerste schetsen gingen maken. Deze zogeheten concept art is vooral bedoeld om de sfeer van de film te grijpen en de vele honderden tekenaars die aan een film meewerken een handvat te geven, zodat alle delen van de film er hetzelfde uitzien. Het allereerste wat er van de film gemaakt werd waren nep-posters voor de stad, waar de verschillende invloeden duidelijk te zien zijn. Zo heeft de bekende Golden Gate Bridge op een van deze posters bogen in Japanse stijl.

Dit zijn allemaal dingen die Disney ook heeft gedaan voor haar 53 eerdere animatiefilms, maar ze gingen bij Big Hero 6 een stapje verder. Medewerkers van Disney hebben namelijk op het stadhuis van San Francisco de openbare data opgevraagd van alle 83.000 huizen die in de stad staan, met hun precieze locatie en afmetingen. Al deze huizen zijn door Disney gedigitaliseerd en gebruikt als grondwerk voor de nieuwe stad die Disney heeft geschapen. Technisch gesproken zouden mensen die in San Francisco wonen dan ook hun eigen huis in de film terug kunnen vinden.

850.000 mensen animeren

De stad werd in 23 verschillende wijken ingedeeld. Al deze verschillende wijken hebben hun eigen unieke stijl, die allebei vol zitten met oosterse en westerse invloeden. Sommige van deze wijken zul je in de film helemaal niet terugzien, maar toch zijn ze er wel. Mochten de filmmakers een tweede film in deze stad willen laten afspelen, dan kunnen ze zo de data opvragen. De stad moest zo gedetailleerd mogelijk gemaakt worden, en alles moest er ook uitzien alsof er daadwerkelijk in de stad geleefd wordt. Je moet het idee krijgen dat er daadwerkelijk al jarenlang mensen in deze stad wonen, die ook allemaal al jarenlang hun eigen ding hebben gedaan.
Tja, en die mensen, met behulp van het door Disney zelf ontwikkelde softwarepakket Denizen wonen er nu 850.000 mensen in San Fransokyo. Al deze mensen zijn door de software ook daadwerkelijk gemaakt. Als je nagaat dat animatoren vroeger juist zo weinig mogelijk mensen wilden gebruiken in een scene, omdat dit veel tijd en werk kostte, is dat nogal een verandering.

Disney's gigantische supercomputer

Je kunt begrijpen dat je het voor het maken van een film die zo gedetailleerd is ook een flinke computer nodig hebt. Hiervoor bouwde Disney een gigantische rendering farm. Dit houdt in dat er duizenden computers aan elkaar geschakeld zijn om alle ingewikkelde berekeningen, die nodig zijn voor het maken van bepaalde scenes, zo goed en snel mogelijk te doen. Elke animatiestudio heeft hier een eigen rendering farm voor, maar die van Disney is van een geheel nieuwe grootte. De computers staan verspreid over vier Amerikaanse steden, hadden twee jaar nodig om allemaal neergezet en aan elkaar geschakeld te worden en behoren samen tot de lijst van grootste supercomputers in de wereld. Dat heeft wel wat gekost, maar als je nagaat dat een Disney-film als Frozen alleen aan bioscoopkaartjes al meer dan een miljard dollar heeft opgebracht, dan begrijp je wel dat Disney er geen probleem mee heeft om een beetje geld te investeren om zo de concurrentie voor te kunnen blijven.
Dankzij alle inspanningen van de makers is San Fransokyo net zo groot als de werelden van de vorige drie animatiefilms van Disney (Frozen, Wreck It Ralph en Tangled) bij elkaar. Dit bizarre gevoel voor detail is dan ook wel aan de film afzien.
© 2014 - 2025 Patrickrijnders, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Disney Treasures: On The Front LinesIn de Tweede Wereldoorlog zijn er veel middelen gebruikt als propaganda. Ook Walt Disney heeft in die tijd propaganda ge…
Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…

De Marvel films van 2015 tot 2019De Marvel films van 2015 tot 2019Marvel Studios boekt grote successen met hun superheldenfilms zoals Iron Man en The Avengers. Daarom ziet het er nog nie…
Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalistSensatiejournalistiek is iets dat ook in Nederland aan de orde van de dag is. Er crossen elke dag meerdere zogenaamde vi…
Bronnen en referenties
  • http://gizmodo.com/a-tour-of-san-fransokyo-the-hybrid-city-disney-built-f-1642066794
  • http://sf.curbed.com/archives/2014/10/08/meet_san_fransokyo_the_hybrid_city_from_disneys_big_hero_6.php
  • http://io9.com/behold-san-fransokyo-from-disneys-first-animated-marve-1084887192
Patrickrijnders (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.