recensie

Spanning in ‘What lies beneath’

Spanning in ‘What lies beneath’ Iets van Hitchcock en toch ook weet niet, maar spannend zeker met Harrison Ford en Michelle Pfeiffer in de uit 2000 afkomstige 'What lies beneath'. Als je spanning in een film zoekt, ben je bij deze film aan het juiste adres.

Het verhaal

Basis van het verhaal

Het verhaal gaat over Claire Spencer, gespeeld door Michelle Pfeiller, en Dr. Norman Spencer, gespeeld door Harrison Ford. Haar dochter Caitlin uit een eerder huwelijk is volwassen en ze is min of meer uitgemoederd als ze haar dochter naar de universiteit brengt. Claire heeft een berg tijd over en spendeert ze in haar huis aan het meer (in Vermont). Dit huis wat ooit nog van Norman’s vader was, is een schitterend huis en heeft Claire helemaal naar haar hand gezet. Ze wonen er erg prettig.

Waar is de buurvrouw?

Als ze in de enorme tuin bezig is hoort ze haar buurvrouw Mary Feur, gespeeld door Miranda Otto, die in paniek lijkt en doodsbang voor haar man Warren, gespeeld door James Remar. Plotseling is Mary weg en Claire besluit, waarschijnlijk door het hebben van te veel vrije tijd, dat ze moet onderzoeken wat er met Mary gebeurt is. Ze vindt een sandaal op de veranda en als Warren reageert, geeft hij alleen aan dat Mary weg is. Claire vindt het allemaal nogal verdacht.

Vervolgens gebeuren er in haar eigen huis nu ook allemaal vreemde dingen. Een schilderij dat zonder reden valt, een deur die spontaan open gaat en meer onverklaarbare zaken. Enig moment wil ze in bad en als ze in het badwater kijkt ziet ze een seconde of wat de reflectie van een vrouw over haar schouder meekijken. Ze vermoedt dat het Mary de buurvrouw is, en daarmee bedoelend dat ze vermoord is en ze Claire komt waarschuwen of iets dergelijks.

Claire is helemaal overstuur en omdat haar man nog laat op zijn werk zit, gaat ze er maar naar toe. Hij is in de overtuiging dat dit allemaal te maken heeft met het feit dat Claire zich alleen voelt nu haar dochter het huis uit is. Claire houdt echter aan en met een vriendin probeert ze het ouija bord uit om antwoorden te krijgen. Er lijkt in het begin wat te gebeuren, maar behalve enkele letters komen ze niet.

Buurvrouw leeft nog!

Claire vertelt haar man wat ze allemaal doet en Norman denkt dat ze aan het doordraaien is. Zeker als op een feestje Mary Feur weer opduikt en helemaal niet dood is. Maar Claire moet er dan achter komen wie die vrouw wel is en door een vallend fotolijstje krijgt ze de informatie over ene Madison Elizabeth F. (dezelfde initialen als Mary). Een jonge vrouw die als vermist blijkt aangegeven.

Madison is een studente en ze neemt min of meer bezit van haar lichaam, zodat Norman haar kan verleiden. Norman blijkt iets met die jonge vrouw te hebben gehad en schrikt enorm als hij haar ziet. Claire verlaat het huis, maar als Norman met een föhn een vreemd ongeluk krijgt, komt ze terug. Een gevonden sleutel blijkt van een juwelendoosje, wat ze toevallig vindt ... toevallig? Eenmaal thuis wordt ze gedreven om in het meer te duiken en eenzelfde doosje boven tafel te halen.

De waarheid

Door middel van het doosje is Norman gedwongen alles te vertellen en ook zijn rol naar Madison. Hij beloofd zich aan te geven bij de politie, maar Claire komt er achter dat hij dat helemaal niet van plan is. Hij is wat anders van plan. Hij verdooft Claire en legt haar in een vol bad.
Dan ontstaat er een vreemd gevecht tussen man en vrouw wat een stevige climax kent.

De recensie

Achter de schermen

De productie dateert uit 2000 en regisseur Robert Zemeckis heeft er een spannende film van gemaakt met mooie beelden. De film heeft wat trekjes van de Hitchcockfilms, maar deze heeft zich nooit aan het paranormale gewaagd. Robert Zemeckis, Steve Starkey en Jack Rapke tekende samen voor de productie en konden met een budget van maar liefst 90 miljoen dollar werken. De film zou uiteindelijk wereldwijd ca. 300 miljoen dollar opbrengen en voor het publiek een succes. De film is een coproductie van 20th century fox en Dreamworks.

Acteurs en verhaal

Zowel Michelle Pfeiffer als Harrison Ford zetten geloofwaardige rollen neer en toch is de film met gemengde gevoelens ontvangen door de critici. Dit heeft overigens meer met de regie te maken dan met de hoofdrolspelers (teveel Hitchcock willen kopiëren). Het verhaal zit goed in elkaar, alle spelers hebben een duidelijke rol en laat weinig ruimte voor ongeloofwaardigheid. Verder is het tempo van de film goed en vallen er geen gaten in, wat voor een thriller die immers de nodige spanning moet geven wel zo prettig is.
Ondanks de kanttekeningen van de critici, is het een absolute must voor de liefhebbers van de paranormale thriller.

De belangrijkste spelers:
  • Harrison Ford als Dr. Norman Spencer
  • Michelle Pfeiffer als Claire Spencer
  • Katharine Towne als Caitlin Spencer
  • Diana Scarwid als vriendin Jody
  • Miranda Otto als Mary Feur
  • James Remar als Warren Feur
  • Amber Valletta als Madison Elizabeth Frank

De film is de koop en te huur op DVD, bij bepaalde zenders on demand te bekijken en af en toe komt de film ook op televisie voorbij.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie ‘Firewall’recensieFilmrecensie ‘Firewall’Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006…
Speelfilm ‘Dangerous Minds’recensieSpeelfilm ‘Dangerous Minds’Deze uit 1995 afkomstig speelfilm, welke in televisieserievorm nog een vervolg kreeg, was populair in de bioscoop. De ni…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…

Mooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’recensieMooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’Dat Sir Anthony Hopkins mooie films maakt weten we allemaal en dat hij er af en toe een misser tussen heeft is ook geen…
Recensie speelfilm ‘An innocent man’recensieRecensie speelfilm ‘An innocent man’De in 1989 gemaakte speelfilm van Peter Yates met in de hoofdrol Tom ‘Magnum’ Selleck deed het niet super in de bioscoop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 07-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.