recensie

Speelfilm ‘Dangerous Minds’

Speelfilm ‘Dangerous Minds’ Deze uit 1995 afkomstig speelfilm, welke in televisieserievorm nog een vervolg kreeg, was populair in de bioscoop. De niet meest voor de handliggende hoofdrolspeelster Michelle Pfeiffer zette een duidelijke rol als lerares neer.

Het verhaal

Het verhaal begint bij de start van Lou Anne Johnson, een rol gespeeld door Michelle Pfeiffer, die als oud marinedame begint als lerares Parkmont High School. Een school met veel kansloze, arme en gefrustreerde jongeren, wel street-wise. Ze hebben zich aangesloten bij drugsbendes en jongeren die gezamenlijk kraken zetten, maar de school is een must en dus voeren ze eigenlijk weinig uit.

Dit maakt haar start verre van gemakkelijk, want in het begin lukt het haar niet contact met de jongeren te krijgen. Ze let echter wel goed op wat de jongeren bezighoudt en door haar vasthoudende karakter lukt het haar langzaam contact te maken en resulteert in haar bijnaam ‘White bread”. Ze is vastbesloten in haar aanpak om respect te krijgen van de jongeren en ze wil dat ze haar gaan vertrouwen. Hierbij past ze zelfs haar kleding aan naar het dragen van stoere leren jasjes en ze gaat aan de jongeren les geven in gevechtsporten.

Dit slaat aan en langzaam laat ze er de educatieve momenten in terugkeren en krijgt ze de jongeren via Bob Dylan zijn muziek aan het lezen van poëzie. Ze gaat zover om er een beloningssysteem aan te hangen. De rector van de school is minder blij met haar aanpak, maar ze boekt wel resultaten en dit begint op te vallen.

Ze heeft zich eerder voorgenomen om maar een jaar te blijven en dit jaar lijkt succesvol te verlopen en dus kan ze het goed afronden. Dan komen haar jongeren in ‘opstand’ en hebben zware poëzie volledig uit het hoofd geleerd om haar te imponeren en daarmee te vragen of ze wil blijven.
Uiteindelijk stemt ze hier mee in.

De recensie

Achter de schermen

In 1995 kwam deze door John N. Smith geregisseerde speelfilm uit. De film werd geproduceerd door Don Simpson en Jerry Bruckheimer. Deze laatste is bekend van veel succesvolle televisieseries als Cold Case, CSI, Without a trace en speelfilms als Beverly Hills Cop, Top Gun, Armageddon, Enemy of the State, Pearl Harlbor en The Rock.

Het budget van zo’n 18 miljoen dollar werd met dit succes ruimschoots overschreden. Wereldwijd leverde de film zo’n 180 miljoen dollar op. Bruckheimer heeft de speelfilm vervolgens ‘vertaald’ naar een succesvolle televisieserie onder dezelfde naam.
De muziek leverde de filmmakers nog een grammy op (Gangsta’s Paradise door Coolio).

Script en acteurs

Als je de film bekijkt zit je meteen in het verhaal, het is pakkend, herkenbaar en de verhoudingen tussen de jongeren en de lerares worden vanaf het begin goed neergezet. Hoewel Michelle Pfeiffer niet de meest voor de handliggende actrice voor een dergelijke rol was, zette ze haar karakter goed neer. Tussen de jongeren zitten geen echt bekende acteurs, maar ook zij zetten hun rollen duidelijk en vooral sterk neer. Omdat het verhaal de juiste snelheid heeft, blijft de film ook inhoudelijk boeien.

Enkele belangrijke bijrollen werden gespeeld door:
  • George Dzundza
  • Courtney Vance
  • Robin Bartlett

De film is absoluut een aanrader en te koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…
De ziekte van PfeifferDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte. Het wordt ook wel 'kissing disease' genoemd, omdat het virus veroorzaakt…
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…

Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…
recensieThe Bank Job en het Britse fotoschandaalThe Bank Job, een film uit 2008, is grotendeels gebaseerd op waargebeurde feiten. De film gaat over de kluisroof van de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.