recensie

Recensie speelfilm ‘An innocent man’

Recensie speelfilm ‘An innocent man’ De in 1989 gemaakte speelfilm van Peter Yates met in de hoofdrol Tom ‘Magnum’ Selleck deed het niet super in de bioscoop, terwijl het op zich een aardig thema is.

Het verhaal

Jimmie Rainwood, gespeeld door Tom Selleck, speelt een doodnormale man die getrouwd is met Kate, gespeeld door Laila Robins. Hij is technicus bij een vliegtuigmaatschappij en geniet samen met zijn vrouw van de gewone dingen van het leven.

Daarnaast speelt het verhaal van twee doorgewinterde politiemannen die corrupt zijn en de drugsvangsten deels in eigen zak steken. Bij een van deze mogelijke vangsten - die niet helemaal vlekkeloos lijkt te verlopen - moet er een adres genoteerd worden en er wordt een verkeerd adres opgeschreven. Dit blijkt het adres van Jimmie Rainwood en zijn vrouw te zijn.

Als ze binnenstormen en Jimmie met een föhn in zijn handen zien staan, wordt dit verwisseld met een pistool. De corrupte politieman schiet dus onterecht en dit ‘vlekje’ moet even weggewerkt worden. Ze verstoppen zelf wat drugs in Jimmie’s huis en vinden dat uiteraard. Zo is hun eigen fout verdoezeld en gaat Jimmie voor enkele jaren de gevangenis in.

Gevangenis

In de gevangenis is Jimmie eerst rebels, hij zit immers onschuldig vast, en ziet dan dat men om het minste of geringste moord in de gevangenis en hij zelf door ene Jingles ook op de hielen gezeten wordt. Hij realiseert zich dan dat hij voor zichzelf op moet komen en een andere gevangene helpt hem min of meer met de situatie. Cane wordt gespeeld door F. Murray Abraham.
Met een handig plannetje wordt Jingles uitgeschakeld en hoewel Cane verdacht wordt, kan hij er niet van beschuldigd worden. Hij gaat wel enkele maanden de isoleercel in en Jimmie is verlost van Jingles.

Wraak

Na 3 jaar komt Jimmie vrij en hij is vastbesloten de corrupte politiemannen te traceren, hij heeft er lang genoeg over na kunnen denken in de gevangenis. Hij krijgt hulp van een andere ex gevangene en zijn vrouw. De corrupte politiemannen hebben haar last gevallen en inmiddels kent ze de mannen maar al te goed. Ze vertelt haar verhaal en over de racistische uitspraken van de corrupte politiemannen aan een interne zaken politieman. Langzaam draaien de corrupte mannen zich in een val.

Naarmate Jimmie’s vrouw haar mond open doet, neemt het lastigvallen door de corrupte mannen ook weer toe. Maar Jimmie lijkt ze langzaam maar zeker in een eigen corrupte val te lokken (hij speelt de dealer) en ze weten nog steeds niet dat Jimmie hier achter zit. Op een parkeerplaats waar de deal moet plaatsvinden laat Jimmie ze uiteindelijk in de val lopen. Het verhaal eindigt dat Jimmie zijn vak weer opgepakt heeft.

De recensie

Achter de schermen

In 1989 kwam deze speelfilm uit bij Touchstone Pictures een werd geregisseerd door Peter Yates, ook bekend van Suspect, The Hot Rock en een aantal afleveringen van de tv serie The Saint. Robert Cort en Ted Field tekende voor de productie en Larry Brothers schreef het verhaal.

(Hoofdrol-)spelers en het verhaal

Tom Selleck, F. Murray Abraham en Laila Robins spelen de hoofdrollen en hoewel het een aardig verhaal is, overtuigen ze niet helemaal. M.n. Tom Selleck straalt niet voldoende de vastbesloten man uit die wraak moet nemen, omdat ze enkele jaren van zijn leven gestolen hebben. Misschien heeft hij nog te veel last van het Magnum-syndroom.

Het gevangenis gedeelte wordt goed neergezet (o.a. door F. Murray Abraham) en de vastbeslotenheid hetgeen ze overkomen is niet zomaar te accepteren, maakt het verhaal nog wel amusant en boeiend om haar te kijken.
Geen echt hoogstandje maar voldoende actiematig om er toch naar te gaan kijken.

Overige rollen zijn voor: David Rasche, Richard Young en Badja Djola.

Te koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

Spanning in ‘What lies beneath’recensieSpanning in ‘What lies beneath’Iets van Hitchcock en toch ook weet niet, maar spannend zeker met Harrison Ford en Michelle Pfeiffer in de uit 2000 afko…
Recensie speelfilm ‘Little Buddha’recensieRecensie speelfilm ‘Little Buddha’De speelfilm Little Buddha is gemaakt in 1993 en van de hand van de grote regisseur Bernardo Bertolucci, o.a. bekend van…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.