recensie

Recensie speelfilm ‘Little Buddha’

Recensie speelfilm ‘Little Buddha’ De speelfilm Little Buddha is gemaakt in 1993 en van de hand van de grote regisseur Bernardo Bertolucci, o.a. bekend van The Last Emeror. Hij vertelt en regisseert het verhaal over de zoektocht naar de gereïncarneerde Boeddha.

Het verhaal

Enkele monniken, waaronder de zieke lama en leermeester Norbu, zijn op zoek naar de gereïncarneerde Boeddha, die oorspronkelijk als koningskind Siddhartha heette. Ze komen terecht bij een jong gezin in Seattle Dean en Lisa Conrad, gespeeld door Chris Isaak en Bridget Fonda, met hun zoon Jesse, gespeeld door Alex Wiesendanger.
Hoewel het verhaal van de monniken in eerste instantie nogal ongeloofwaardig overkomt, begint m.n. Lisa er langzaam in te geloven. Zoon Jesse vindt het hele gebeuren sowieso wel spannend en als vader Dean zijn zoon een keer in een van kloosters in Seattle op komt halen, wordt ook hij overdonderd door de rust, de gedrevenheid en de redenen waarom men denkt dat zijn zoon wel eens de reïncarnatie kan zijn. Daarnaast pleegt zijn beste vriend zelfmoord en besluit hij samen met zijn zoon naar Tibet te gaan.

Jesse krijgt intussen een boek van de Monniken en er wordt aan hem voorgelezen over Boeddha. Boeddha die als koningskind in de bossen wordt geboren en direct als baby kan lopen en spreken, zijn moeder die zonder enig vorm van pijn hem ter wereld bracht en die kort na thuiskomst komt te overlijden. Jesse is overdonderd door het verhaal van de koning en vader van Siddhartha, zoals Boeddha oorspronkelijk heette, die zijn zoon voor alles wat niet mooi en rein was wilde behoeden. Wat hem ook lukte tot hij volwassen is, getrouwd en bijna vader van een kind.

Intussen gaan Jesse en zijn vader met de monniken mee naar Tibet, want er heeft zich nog een mogelijke kandidaat aangemeld en samen gaan ze op zoek. Vreemd genoeg vindt Jesse het kind zelf en wordt zijn vriendje. Dan is er ook nog een derde kandidaat, een meisje en met z’n drieën volgen ze het verhaal van Boeddha verder.

Boeddha, gespeeld door Keanu Reeves, die in een sloppenwijk terecht komt en voor het eerst geconfronteerd wordt met ouder worden, dood en armoede. Hij besluit dan dat dit zijn levensdoel wordt en als hij het zijn vader uitlegt is deze ontdaan, temeer zijn zoon net geboren is en hij het koningschap over moet nemen.
Met pijn in zijn hart neemt hij afscheid van hen en gaat op zoek. Hij geeft al zijn bezittingen weg en leeft enkele jaren in volledige armoede, verzwakt en vies aan de rand van het bos. Enkele volgelingen keren zich van hem af als een meisje hem rijst aanbiedt en hij gaat baden in de rivier. De verlichting lijkt daar als het kommetje waar de rijst in zat min of meer op zijn verzoek tegen de stroom in drijft. Niets is minder waar, want de demon Mara dwarsboomt hem nog en stuurt zijn verleidelijke dochters op hem af. Maar niets lukt en uiteindelijk overwint hij alles met zijn geduld en tolerantie.

De test wie de reïncarnatie van deze Siddhartha/Boeddha is begint nu en dan blijkt op het einde dat ze alle drie zijn reïncarnatie moet zijn. Ieder lichaam vertegenwoordigt een deel. De kleine Raju zijn lichaam, het meisje Gita zijn stem en de Amerikaanse Jesse zijn geest.

De film stopt op het moment dat alle drie de kinderen een deel van de inmiddels overleden leermeester Norbu zijn as uitstrooien.

De recensie en achtergrondinformatie

Regie, productie en hoofdrolspelers

Een prachtig verhaal uit 1993 gemaakt door regisseur Bernardo Bertolucci en met Jeremy Thomas als producer (hij maakt ook met Bertolucci The Last Emperor) en waar Bertolucci ook verantwoordelijk is voor het verhaal. De twee verhaallijnen die hij door elkaar laat lopen zijn door de kijker goed van elkaar te onderscheiden, het verhaal loopt goed door en is handig met ander type opnames gemaakt. De hoofdrollen worden vertolkt door Bridget Fonda, dochter van Peter Fonda en o.a. bekend van Kiss of the Dragon en Keanu Reeves, o.a. bekend van The Matrix films.

De spelers in het verhaal

Hoewel het verhaal goed in elkaar zit, zijn niet alle acteurs overtuigend. Zo wordt de rol van de vader Dean gespeeld door Chris Isaak, m.n. bekend van zijn muziek. Hij zet zijn rol als kritische vader weinig sterk en overtuigend neer en wordt bijna weggespeeld door zijn zoon Jesse, gespeeld door de jonge Alex Wiesendanger. Keanu Reeves begint een beetje knullig als de jonge prins Siddhartha en komt later wat meer in zijn rol als hij op zoek gaat naar verlichting. Feit is wel dat Keanu Reeves als Boeddha toch nog niet erg blijft kleven in het hoofd. Misschien omdat hij veel in actiematige en scifi films te zien is.

Prijs

De opnames zijn prachtig en cinematograaf Vittorio Storaro wint er dan ook een award mee. Voor de muziek was een nominatie bij de Grammy’s.

Bekijken?

De film is een lange zit van ruim 2 uur en hoewel niet alle spelers evenveel overtuigen is het totaalplaatje met de prachtige beelden en het verhaal meer dan prima. Daarbij geeft het op een aardige wijze uitleg aan de basis van Boeddha. Niet echt HET hoogstandje van Bertolucci, maar er valt zeker geamuseerd naar te bekijken.

De koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buddha Bar ook naar AmsterdamHoewel het de bedoeling was dat Amsterdam al in 2009 bij het Leidseplein een Buddha Bar zou hebben, wordt dit waarschijn…
Waar kan je Buddha to Buddha kopen? Winkels en verkooppuntenBuddha to Buddha is een populair merk van armbanden, ringen, kettingen, oorbellen, tassen, enzovoorts. De producten zijn…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…

Recensie speelfilm ‘An innocent man’recensieRecensie speelfilm ‘An innocent man’De in 1989 gemaakte speelfilm van Peter Yates met in de hoofdrol Tom ‘Magnum’ Selleck deed het niet super in de bioscoop…
Disney Treasures: Disneyland - secrets, stories & MagicWie kent het niet? Het is een van de grootste en meest bekende themaparken op de wereld. We hebben het hier natuurlijk o…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.