De producties van Harro van Staverden (2004-2017)
Harro van Staverden is vooral bekend als producent van jeugdfilms en een aantal van zijn films brengen de geschiedenis tot leven. Twee bekende films die door hem zijn geproduceerd zijn ‘Achtste groepers huilen niet’ en ‘Oorlogsgeheimen’. Deze twee films wonnen nationale en internationale prijzen. Harro van Staverden was eerst werkzaam bij Bijker Film en tv in Amsterdam en later (vanaf 2015) bij Phanta Basta!
Blinq
In 2004 t/m 2006 was Harro van Staverden betrokken bij het tv-programma Blinq als producent en eindredacteur. Dit live kinderprogramma met onderdelen zoals Mission-Q, waarbij kinderen een opdracht van Mister Q moesten uitvoeren, Love Match (leraar dating onderdeel), een quiz en een kookonderdeel werd uitgezonden door de EO.
TV-serie Tien torens diep
Deze tv-serie is gebaseerd op een boek van Jacques Vriens. De serie is in 2009 opgenomen in Limburg en speelt zich deels af in de Limburgse mijnen in de zestiger jaren. De opnames vonden plaats in het Limburgse Brunssum en voor de mijnen werd gebruik gemaakt van de mergelgrotten in Valkenburg. Het budget voor deze serie was € 450.000,- en hiervoor is een spannende serie gemaakt waarbij een stukje geschiedenis wordt weergegeven. Vanwege het lage budget was schrijver Jacques Vriens bereid af te zien van auteursgelden. De film gaat over het leven van een mijnwerker in de zestiger jaren. Een tijd waarin het geloof nog een belangrijk deel van het leven van de meeste mensen uitmaakte en atheïsten in de minderheid waren. Dit komt dan ook in de film aan de orde zonder dat dit een saai en braaf verhaaltje wordt. De serie werd geproduceerd door Dennis Bots, Hans Heerschop, Harro van Staverden (producer/executive producer) en Michiel Bartels.
Achtste Groepers huilen niet
Deze dramafilm voor de jeugd verschijn in 2012 en ook dit is een verfilming van een boek van Jacques Vriens. Er staan bij deze film vier producenten vermeld, nl. David-Jan Bijker, Reinier Selen, Harro van Staverden en Michiel Bartels. De hoofdrolspeelster in dit verhaal krijgt leukemie.
Deze film won op het Nederlands Film Festival de publieksprijs, daarna een Rembrandt en een Gouden kalf en werd in 2013 op het Chinees internationaal kinderfilmfestival bekroond als beste titel en beste jeugdfilm van het festival. De film won daarnaast in Brazilië de Gryphon Award in de categorie beste 13+ film op het Griffoni Sao Paulo Film Festival. Op het International Film Festival Nueva Marida for Childeren en Youth in Buenos Aires en op het kinderfilmfestival in Toronto won deze film de publieksprijs. Inmiddels zijn er een Noorse en een Duitse remake gemaakt van deze film:
- Noorse titel Kule kidz gråter ikke
- Duitse titel Für Akkie!
Oorlogsgeheimen
In 2014 verscheen de jeugdfilm ‘Oorlogsgeheimen’, geproduceerd door Reinier Selen, Harro van Staverden en Davis Bijker. Ook dit is een verfilming van een boek van Jacques Vriens. Het verhaal speelt zich af in Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in Limburg, is het grootste deel van de film in België (Mélin) opgenomen.
De film won de volgende prijzen:
- Young Adult Award op het Chicago International Children’s Film Festival
- Castello D’Oro Award in Zwitserland (2014)
- Gouden Kalf, speciale Juryprijs (2014)
- Publieksprijs in het Stony Brook Festival in New York (2015)
- Beste competitietitel op het Tromsø Kinderfestival in Noorwegen (2015)
- Rembrandt Award (2015)
Code M
Deze film uit 2015 gaat over een zoektocht naar het zwaard van de musketier D’Artagnan. Als filmlocatie is wederom gekozen voor het Limburgse landschap. De producenten zijn David-Jan Bijker, Harro van Staverden en Elbe Stevens. Deze keer is er niet gekozen voor een boekverfilming. Het verhaal is ontstaan toen van Staverden in Maastricht het stambeeld van D’Artagnan zag staan. Deze musketier sneuvelde tijdens het beleg van Maastricht. Het is niet bekend waar het lichaam van deze musketier is gebleven en dit mysterie inspireerde Bijker Film & tv tot het bedenken van een verhaal rondom dit mysterie. Het verhaal werd geschreven door Ineke Mahieu en voor een passende titel werd een vragenlijst uitgezet op twee scholen: één school in Amsterdam en één in Zeewolde. De winnende naam werd Code M, waarbij de M voor Musketiers staat.
Gewonnen prijzen voor deze film zijn:
- de Award voor beste scenario op het International children’s Flim Festival in India.
- de tweede prijs van de Kinderjury op het jeugdfilmfestival in Chicago.
Storm: Letters van Vuur
Deze Nederlandse Familiefilm kwam uit in 2017. De producent was Harro van Staverden en de film speelt zich af in de Middeleeuwen. De aanleiding voor het ontstaan van de film was 500 jaar reformatie en gaat over de geschiedenis van de reformatie. Vrijheid van meningsuiting was dankzij de kunst van het boekdrukken een direct gevolg van de reformatie en dit stond in de Middeleeuwen onder druk. Deze jeugdfilm is geen saai verhaaltje geworden, maar een echte historische thriller. Er is gebruik gemaakt van locaties in België om te filmen. Het budget voor deze film was voor een Nederlandse jeugdfilm aanzienlijk, namelijk 6,1 miljoen euro.
Producer on the Movie
In 2014 werd Harro van Staverden geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in Cannes tijdens het Internationaal Film Festival aan Producer on the Movie. Ieder jaar worden ongeveer 20 veelbelovende producers geselecteerd om hieraan deel te nemen. In 2014 waren het 24 producers, waarvan één uit Nederland. De bedoeling van dit initiatief is om deze producenten te helpen hun netwerk te versterken en internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan.
Cinescool
Harro van Staverden is één van de initiatiefnemers van Cinescool (opgericht in 2016). Dit is een filmkanaal voor het primair en voortgezet onderwijs, waarbij films, documentaires en jeugdserie gekoppeld worden aan educatief materiaal, zodat dit geïmplementeerd kan worden in het reguliere lesprogramma. Andere initiatiefnemers zijn Henriëtte van der Mark (manager Young Crowds), Carolyn van Liefland (CEO Filmboekers BV) en Paul Huis in 't Veld (CEO van Gofilex).