Kerstfilms: minder gekende telefilms voor de hele familie

Kerstfilms: minder gekende telefilms voor de hele familie Er zijn zo van die kerstfilms die ieder jaar weer uit de kast worden gehaald en waar je je met plezier voor op de bank zet. Echte klassiekers dus. Deze worden elk jaar rond kerst weer uitgezonden op televisie en zijn later goedkoop te verkrijgen op dvd. En dan zijn er ook kerstfilms die speciaal voor televisie zijn gemaakt. Misschien niet meteen kaskrakers, maar een aangename afwisseling met die traditionele kerstklassiekers. Zo zijn er onder andere 12 Dates of Christmas, The Night before the Night before Christmas, Christmas Mix, A Prince for Christmas en One Starry Christmas. Deze films kunnen een aangename afwisseling zijn van de jaarlijks weerkerende traditionele kerstfilms.

Kerstfilms in alle maten en soorten

De traditionele kerstfilm

Kerstfilms. Je bent fan of je haat ze. Elk jaar opnieuw komen er nieuwe kerstfilms uit. Soms kerstfilms die de annalen in zullen gaan en die elk jaar opnieuw zullen worden uitgezonden. En die daarna op dvd verkrijgbaar zijn.

Kerstfilm gemaakt voor televisie

Maar er zijn ook kerstfilms die speciaal voor televisie gemaakt zijn. Het zijn misschien niet echt toppers en er zitten soms ook echt tweederangs kerstfilms tussen, maar het is wel leuk om er naar te kijken ter afwisseling met de grijsgetoonde klassiekers.

Karakteristieken van een kerstfilm gemaakt voor televisie

Plot

Het plot van deze films is meestal erg traditioneel en klassiek: overal fonkelende lichtjes, sneeuw, kerstbomen, kerstmannen, kerstmuziek en onmogelijke liefdes.

Acteurs

In deze kerstfilms meestal geen grote namen qua acteurs en actrices. Wat niet wegneemt dat sommigen onder hen best mogen gezien worden en best wel aardig kunnen acteren.

Kwaliteit

Vele van deze telefilms hebben niet de kwaliteit van een grote film. Soms zijn de scenes wat slordig, snel in elkaar gezet en slecht uitgewerkt. Het camerawerk is dikwijls oppervlakkig. De decors zijn niet groots of vergezocht. Dit alles is natuurlijk een kwestie van budget en mogelijkheden. De regisseurs hebben niet het geluk om over miljoenen te beschikken om hun film te draaien. De meeste van deze films krijgen op filmsites toch nog tussen zes en zeven op tien.

Uitgezonden op televisie

De kerstfilms die gemaakt werden voor televisie zal je niet in de bioscoop kunnen gaan bekijken en zijn ook niet verkrijgbaar op dvd. Je kan ze wel via internet bekijken, onder andere op Hallmark Channel.

12 dates of Christmas

Kerstavond. Katie (Amie Smart) gaat eerst naar een feestje op kantoor, heeft dan tegen haar zin een blind date met de zoon van haar stiefmoeder (Miles) en gaat er dan alles aan doen om haar ex terug in te palmen. Het loopt echter niet zoals ze gedacht had. De ex blijkt een nieuwe vriendin te hebben en wil haar op kerstavond ten huwelijk vragen. De blind date, Miles (Mark-Paul Goosselaar), blijkt een knappe gast te zijn met wie het bovendien nog wonderwel klikt. Maar Katie verknalt het overal op kerstavond. Totdat iets voor middernacht de klok wordt teruggedraaid en ze de mogelijkheid krijgt om alles anders te doen. Dit gebeurt zo'n twaalf maal totdat haar kerstavond perfect is. Deze film is gebaseerd op een Christmas Carol genaamd "The twelve days of Christmas". Het thema van deze film van James Hayman uit 2011 is best origineel. Wie droomt er niet van om de tijd te kunnen terugdraaien en gemaakte fouten te kunnen rechtzetten. Of verkeerde beslissingen ongedaan te kunnen maken. Want daar draait het uiteindelijk in "12 dates of Christmas" om.

The Night before the Night before Christmas

Een Canadese kerstfilm van James Orr uit 2010. kerst. Alles is klaar en de kerstman (R.D. Reid) vertrekt voor zijn jaarlijkse ronde. Alleen ... zijn hulpje heeft zich vergist en heeft de kerstman een dag te vroeg op pad gestuurd. Hierdoor draait alles in de soep en belandt de kerstman met slee en al in de tuin van de familie Fox. De kerstman is door de val zijn geheugen kwijt en weet niet meer wie hij is en wat Kerstmis betekent. Ook de familie Fox is een beetje de betekenis van kerst kwijt. Pa en ma werken hard, ook op kerstavond. De tienerdochter doet alsof het haar allemaal niet kan schelen. De jongste is de enige die gelooft dat die vreemde man echt de kerstman is en dat kerst moet gered worden. Hij zal er dus alles aan doen om de kerstman met geheugenverlies en zijn rare hulpje te helpen alles nog op tijd klaar te krijgen. En langzamerhand helpen al de familieleden mee en beginnen ze er nog plezier in te krijgen ook. Een kerstfilm met de klassieke ingrediënten: de kerstavond die op het punt staat in het water te vallen, een familie waar kerst niet echt van tel is, een kerstman die zijn kluts kwijt is. En op het einde komt alles goed, is kerst gered en heeft de familie de traditionele waarden herontdekt.

Christmas Mix

Christmas Mix is een tamelijk melige kerstfilm vol clichés uit 2014 van Sam Irving. Sandra Love (Haylie Duff) is presentatrice bij een locale radio in een klein dorp midden in de bergen. Zij presenteert er het programma "Dr. Love in the Morning". Als psychologe helpt ze mensen met hun kleine en grote (liefdes)problemen. Pepper Sterling (Tilky Jones) is een succesvolle radiopresentator in Los Angeles. Hij heeft een slecht karakter en vernedert graag de mensen die naar de radio bellen. Na een van zijn stunten die een beetje uit de hand loopt, wordt deze verwaande etter overgeplaatst naar de radiostudio van Sandra. Aanvankelijk krijgt hij het op zijn heupen in dit onooglijke boerendorp. Wanneer hij ziet hoe lief en vriendelijk Sandra is voor de bellers en hoe geëngageerd ze wel is, draait hij een beetje bij. Hij leert de dorpsmentaliteit kennen en maakt kennis met de ma van Sandra, die acht maanden daarvoor weduwe is geworden. Net wanneer hij zijn nieuwe stek begint te appreciëren en verliefd wordt op Sandra, moet hij terug naar Los Angeles. Kiest hij voor fame and fortune of kiest hij voor het kleine geluk?

A Prince for Christmas

Emma (Viva Bianca) woont met haar jongere zus Alice (Brittany Beery) alleen sinds hun ouders vier jaar voordien zijn overleden in een auto-ongeluk, enkele dagen voor kerst. Ze runt het restaurant van haar vader en tracht het rendabel te houden, wat niet evident is. Haar relatie met haar vriend Todd (Aaron O'Connell) heeft ze net beëindigd. Prins Duncan (Kirk Barker) uit Europa staat op trouwen. Een gearrangeerd huwelijk waar hij niet echt achter staat. Hij wil voor zijn huwelijk nog even van zijn vrijheid genieten en vertrekt hals over kop naar Amerika. Hij heeft een auto-ongeluk en blijft zo noodgedwongen enkele dagen in het onooglijk dorp Aurora. Daar maakt hij kennis met de inwoners en valt hij voor de zelfstandige en actieve Emma. Hij wil niet dat ze weet dat hij een prins is en geeft zich uit voor David. Wordt het wat of kiest hij toch voor zijn geplande huwelijk? A Prince for Christmas (ook gekend onder de titel Small Town Prince) uit 2015 van Fred Olen Ray is zoals vele telefilms een erg voorspelbare film. In tegenstelling tot andere telefilms zijn de winterlandschappen prachtig verfilmd en je krijgt zo zin in een winterwandeling of een leuk spelletje in de sneeuw. Het is een echt kerstsprookje met alles erop en eraan. Fonkelende lichtjes, kerstbomen, geschenken.

One Starry Christmas

Een Canadese kerstfilm met western touch uit 2014 van John Bradshaw. Holly (Sarah Carter) woont in Chicago met haar vriend Adam (Paul Popowitch). Zij zit op de universiteit en heeft net haar scriptie af over Orion. Ze komt in aanmerking voor het bekomen van een prestigieuze prijs in de astronomie en om benoemd te worden aan de universiteit als lesgeefster. Hij is een avocaat die op het punt staat een grote klant binnen te halen. Maar hiervoor moet hij naar New York. En dit tijdens de kerstperiode. Holly laat hem gaan maar boekt stiekem een busticket om kerst met Adam en haar ouders te kunnen vieren. Op de bus maakt ze kennis met Luke (Damon Runyan), een sympathieke cowboy uit Texas. De bus valt halverwege in panne. Luke huurt een auto en stelt haar voor met hem mee te rijden naar New York. Om hem te bedanken voor de rit, nodigt ze hem uit om bij haar ouders te komen eten. Vooral vader Ken (Neil Crone) is met de cowboy opgezet. Hij vraagt hem honderduit en vindt hem best sympathiek. Hij nodigt hem en zijn broer Bull (George Canyon), die in de buurt woont, bij hen uit om mee kerst te vieren. Adam is stikjaloers en is nog groffer dan anders. Wat Holly doet interesseert hem eigenlijk niet. Alles wat telt is zijn carrière. Moeder Betsy (Kathleen Laskey) is eigenlijk helemaal niet opgezet met de van zichzelf vervulde, egoïstische Adam. Tijdens kerst zingt Bull een liedje over Wild Bill (zo noemen ze Orion in texas) en zijn geliefde Josephine. Het is een gezellige avond tot Adam aankondigt dat hij en Holly weg moeten naar het kerstfeest van zijn werk.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Bekende kerstliedjesBekende kerstliedjesVeel artiesten hebben nummers in de kerststijl gezongen. Sommige daarvan zijn grote, bekende hits, die ieder jaar weer v…
A Christmas Carol van Charles DickensA Christmas Carol van Charles DickensA Christmas Carol van Charles Dickens (1843) is waarschijnlijk het bekendste en meest verfilmde kerstverhaal. Het verhaa…

De producties van Harro van Staverden (2004-2017)De producties van Harro van Staverden (2004-2017)Harro van Staverden is vooral bekend als producent van jeugdfilms en een aantal van zijn films brengen de geschiedenis t…
The Sound Of Music: fictie of waargebeurd?The Sound Of Music: fictie of waargebeurd?Bijna iedereen heeft wel eens de musical of de wereldberoemde verfilming van The Sound of Music gezien. The Sound of Mus…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/title/tt4648986/
  • http://www.imdb.com/title/tt1846442/?ref_=nv_sr_1
  • http://www.imdb.com/title/tt1567140/?ref_=nv_sr_8
  • http://www.imdb.com/title/tt4159212/
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.