A Christmas Carol van Charles Dickens

A Christmas Carol van Charles Dickens A Christmas Carol van Charles Dickens (1843) is waarschijnlijk het bekendste en meest verfilmde kerstverhaal. Het verhaal wordt ook in menig kerstmusical opgevoerd. Iedereen kent Scrooge wel, de hoofdpersoon van dit kerstverhaal. Hoeveel en welke verfilmingen van dit verhaal zijn er? Welke verfilming is de moeite waard om eens te bekijken?

Het verhaal van A Christmas Carol

Het verhaal gaat over Ebenezer Scrooge. Een man met veel geld, maar verder arm omdat hij verbitterd is en niet in staat van het leven te genieten. Hij wordt op kerstnacht bezocht door drie geesten. De geest van het verleden, de geest van het heden en de geest van de toekomst. Deze drie geesten laten hem zien hoe zijn leven tot nu toe is verlopen en hoe de toekomst eruit gaat zien, wanneer hij op deze voet verder gaat. Deze drie geesten beïnvloeden Ebenezer Scrooge zodanig dat hij op eerste kerst wakker wordt als een totaal ander mens.

Verfilmingen van A Christmas Carol

1938A Chrismas CarolEen Amerikaanse zwart/wit versie geregisseerd door Edwin L. Marin. De film werd in Nederland uitgebracht onder de titel: Een kerstlied in proza. Dit is de eerste lange versie van A Christmas Carol, hiervoor zijn wel enkele korte filmpjes uitgebracht.
1951Scrooge Het is een Engelse zwart/wit productie, geregisseerd door Brain Desmond Hurst.
1962Mr. Magoo's Christmas Carol De eerste musicale tekenfilmversie van dit kerstverhaal. Hierin zijn de originele Broadway liedjes gebruikt. Ook voor volwassenen leuk om te zien.
1970ScroogeEen mooie klassieke musicalversie, geregisseerd door Ronald Neame.
1977A Christmas Carol Waarschijnlijk de slechtste vertolking van dit verhaal. Deze Engelse film is geregisseerd door Moira Armstrong.
1979A Christmas CarolEen Canadees/Amerikaanse coproductie werd uitgebracht door Image Entertainment.
1983Mickey's Christmas Carol Dit is de eerste Disneyverfilming en zonder meer de bekendste tekenfilmversie en voor de liefhebbers van Mickey Mouse en Donald Duck, zeker ook de leukste. Dagobert Duck heeft natuurlijk de rol van Scrooge.
1984A Christmas CarolUitgebracht door Twentieth Century Fox als TV film. Deze film heeft George C. Scott in de rol van Scrooge. In deze versie gaat Scrooge zelf erg gebukt onder zijn karakter. Hierin verschilt deze versie van de andere versies.
1988A Christmas CaroMet Bill Murray in de rol van Scrooge.
1992 The Muppet Christmas CarolMet de bekende poppen in de hoofdrol. Eén van de leukste uitvoeringen van dit verhaal. Ook de liedjes komen hier leuk uit de verf.
1994A Flinstones Christmas CarolWeer een tekenfilmversie met bekende tekenfilmfiguren in de hoofdrol.
1997Ms. ScroogeTV film uit de Verenigde Staten, waarin Scrooge een vrouw is. het verhaal speelt zich af in een moderne stad.Nogal middelmate film, dat afbreuk doet aan het originele verhaal.
1997EbenezerDit was een Canadese verfilming. Deze keer in een western uitvoering. Leuk als je van films in het Wilde Westen houdt, anders vooral niet kijken.
1997A Christmas CarolDeze Amerikaanse tekenfilm is zonder meer de slechtste tekenfilm uitvoering van dit verhaal.
1998An All Dogs Christmas CarolVoor kinderen is dit een leuke tekenfilm verfilming van het verhaal met honden in de hoofdrol.
1999A Christmas Carol Een Amerikaanse verfilming van het overbekende kerstverhaal. Een redelijke versie met David Hugh Jones als regisseur. Het verhaal wordt goed gebracht,maar wijkt nogal af van het boek. Special effects zijn niet zo geweldig en ook het decor laat wat te wensen over.
2001Scrooge en MarleyEen Amerikaanse tv-film.
2001Christmas Carol- The MovieBritsche animatiefilm geregisseerd door Jimmy Murakami.
2004A Christmas Carol- The MusicalDeze versie is gebaseerd op een toneelstuk dat werd uitgevoerd in New York. De rol van Emily wordt in deze versie verrassend goed vertolkt door Jennifer Love Hewitt. Versie is zoetsappig en de liedjes lijken niet helemaal op zijn plaats.
2009A Christmas CarolDit is een Disney 3D animatiefilm, geproduceerd door Robert Zemeckis. Mooie maar duistere versie, niet geschikt voor de allerjongste kijkertjes. De speciale kerstsfeer ontbreekt, maar het verhaal komt goed uit de verf.

Morele lessen van Dickens

Dickens heeft het verhaal niet alleen als entertainment geschreven, maar er spreken ook wat morele lessen uit het verhaal zoals:
  • geld is niet alles. Er zijn in het leven meer waardevolle zaken zoals liefde en vriendschap.
  • geld heeft alleen maar waarde wanneer je er iets mee doet. Alleen maar graaien, levert je uiteindelijk een kaal leven op.
  • je moet werken om te leven, niet leven om te werken.
  • het laatste pak heeft geen zakken, je kan je geld niet meenemen, wanneer je overlijdt.
  • familie is belangrijk.
  • wees dankbaar voor wat je hebt.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Engelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensEngelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensCharles Dickens was ongetwijfeld een van de belangrijkste schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Door zijn boeken als…
5 Knusse kerstverhalen5 Knusse kerstverhalen5 knusse kerstverhalen van nu en aller tijden. Een kerstverhaal lezen of vertellen tijdens kerstmis is een van de leukst…

Filmrecensie: Keeping MumrecensieFilmrecensie: Keeping MumKeeping Mum is een leuke komedie uit 2005, met heel wat bekende gezichten onder de acteurs. Zo zien we Rowan Atkinson (M…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
Bronnen en referenties
  • www.film1.nl
  • http://www.milieusite.be/pinklichtjes/tips-en-weetjes/film-muziek/film/a-christmas-carol/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.