The Sound Of Music: fictie of waargebeurd?

The Sound Of Music: fictie of waargebeurd? Bijna iedereen heeft wel eens de musical of de wereldberoemde verfilming van The Sound of Music gezien. The Sound of Music beschrijft het verhaal van de grote familie Von Trapp en non Maria die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchten naar Zwitserland. De film werd gebaseerd op het levensverhaal van de familie Von Trapp die leefde in Salzburg in Oostenrijk en later in Vermont in Amerika. Maar welke gebeurtenissen zijn nu wel waargebeurd, en wat is fictie?

Over de familie Von Trapp

George Trapp was kapitein van vele onderzeeërs tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd opgenomen in de adelstand voor zijn vele indrukwekkende prestaties tijdens die periode. Hierdoor veranderde zijn naam naar Georg Von Trapp. Hij trouwde in 1911 met Agathe Whitehead en zij kregen samen zeven kinderen; Rupert, Agathe, Maria, Werner, Hedwig, Johanna en Martina. De familie woonde in en rondom Salzburg in Oostenrijk. In 1922 kreeg baby Martina en een aantal van de andere kinderen roodvonk, waarna moeder Agathe ook besmet werd en aan de ziekte overleed. Vier jaar later, in 1926, was dochter Maria nog herstellende van roodvonk, waardoor zij niet naar school kon. Vader George nam hiervoor een lerares aan uit het nabijgelegen Nonnbergklooster, Gustl Maria Augusta Kutschera. Een jaar later, in 1927, trouwde Kapitein Von Trapp met Gustl en zij kregen samen nog drie kinderen; Rosemarie, Eleonore en Johannes.

Nadat de familie Von Trapp hun familiefortuin kwijtraakte door de economische crisis in Oostenrijk werd er gezocht naar nieuwe manieren om inkomsten voor de familie te genereren. Er werden een aantal kamers verhuurd in het huis, onder andere aan een priester. Voor deze priester werd één kamer verbouwd tot kapel, waar de priester iedere zondag een dienst hield waarbij het gezin religieuze liederen zong. Deze priester moest een tijdje weg en stuurde ter vervanging priester Franz Wasner, welke later nog jaren de regisseur en dirigent van de familie Von Trapp was tijdens hun tournees. In 1938 werd Oostenrijk tijdens de Anschluss deel van een ‘Groot-Duitsland’ onder bewind van Hitler en de familie vluchtte naar Italië voor een tournee en later naar de Verenigde Staten, waar ze later in Vermont gingen wonen. In 1947 overleed Georg Von Trapp aan longkanker. De Trapp Family Singers gingen nog op tournee tot 1956, maar de kinderen gingen toen ieder hun eigen weg. Moeder Gustl startte een hotel in hun huis in Vermont.

Hoe de film The Sound Of Music ontstond

Al in 1938 beschreef moeder Gustl het verhaal van de familie in haar boek ‘The Story of The Trapp Family Singers’. Van dat boek werden al twee Duitse films gemaakt, ‘Die Trapp Familie’ en ‘Die Trapp-Familie in Amerika’. In 1959 werd er tienduizend dollar geboden aan moeder Gustl voor haar verhaal en omdat ze het geld nodig had tekende ze een contract en verkocht het verhaal. Het verhaal werd later doorverkocht aan een Broadway-producent die er een musical van wilde maken. In 1965 werd van de musical een film gemaakt en is een van de succesvolste films uit de geschiedenis geworden.

Overeenkomsten tussen de film en het waargebeurde verhaal

De film en musical zijn gebaseerd op het verhaal van de familie Von Trapp. Er zijn dus een aantal overeenkomsten te vinden.

Het huis van de Von Trapp familie in Aigen, dichtbij Salzburg, was zo groot, dat vader George zijn kinderen riep met een fluitje. Het personeel werd echter niet geroepen met het fluitje en de kinderen hoefden niet op rij in formatie te gaan staan. Kapitein Von Trapp was een lieve en zachtaardige vader volgens zijn kinderen.

In het lied ‘How Do You Solve A Problem Like Maria’ wordt gezongen over een non die niet te temmen is. Gustl Maria Augusta Kutschera was een cynisch, rebels en antireligieus weeskind die zich pas bekeerde tot het geloof toen ze bij een kerkmis was waarvan ze dacht dat het een Bach-concert was.

Uit 'Het verhaal van voor en na The Sound of Music': "Ze zocht het strengste klooster dat ze kon vinden en trad toe tot de orde van de benedictijnen in Salzburg. Ze beschreef hoe ze zich daar had misdragen, en hoe geduldig de nonnen waren geweest als ze haar weer eens betrapten terwijl ze van trapleuningen gleed, zong en floot in de gang of te laat kwam voor het gebed. Ze vond een manier om op het vlakke deel van het dak te komen, keek over Salzburg uit en bracht haar vrije tijd door met lezen. Het lied ‘How Do You Solve A Problem Like Maria' uit The Sound Of Music klopt dus."

Het gezin vluchtte precies op tijd weg uit Oostenrijk, net voor de officiële Anschluss, omdat zij gewaarschuwd waren door een goede vriend van het gezin die lid was van de Nazi-partij.

Verschillen tussen de film en het waargebeurde verhaal

De film en musical zijn gebaseerd op het verhaal van de familie Von Trapp. Er zijn echter een aantal verschillen te vinden.

Voordat non Gustl bij de familie Von Trapp kwam wonen, was muziek al een groot onderdeel van het dagelijks leven van de familie. Vader en moeder Von Trapp bespeelden vele instrumenten en samen met de kinderen speelden en zongen zij iedere avond volksliederen.

Het hoofd van de huishouding die in het huis woonde, barones Mandelsloh, vond het een probleem dat non Gustl vrienden werd met de kinderen die niet onder haar zorg vielen. Barones Mandelsloh zag Gustl als een indringer en besloot ontslag te nemen. Barones Mandelsloh was echter geen verloofde van de Kapitein.

Het gezin vluchtte net op tijd weg uit Oostenrijk, maar niet lopend door de bergen. Het gezin liep naar het treinstation in Salzburg en stapte daar op de trein naar Italië, waarna ze doorreisden naar de Verenigde Staten.
© 2017 - 2024 Juulx1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nederlandse musical "The Lion King"De Nederlandse musical "The Lion King"Joop van de Ende theaterproducties had vanaf 4 april 2004 tot 27 augustus 2006 de geweldige musical ‘The Lion King’. De…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
Muziekcomposities - ComponistenMuziekcomposities - ComponistenWie componeerde de Onvoltooide Symfonie? Wie was de componist die de Rhapsody in Blue (Porgy and Bess) schreef? Wie comp…
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…

Kerstfilms: minder gekende telefilms voor de hele familieKerstfilms: minder gekende telefilms voor de hele familieEr zijn zo van die kerstfilms die ieder jaar weer uit de kast worden gehaald en waar je je met plezier voor op de bank z…
Filmrecensie: Letters to Juliet van Gary WinickrecensieFilmrecensie: Letters to Juliet van Gary WinickIn Verona is er een muur waarop mensen briefjes kunnen hangen voor Juliet. Verliefde mensen, verlaten mensen, wanhopige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shogun, Pixabay
  • http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/film/1.2249007
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_von_Trapp
  • Agathe Von Trapp (2004), 'Het verhaal van voor en na The Sound of Music', Boekerij, ISBN 9022540421
Juulx1 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.