Lucia de B. van Nederlandse film naar Amerikaanse remake

Lucia de B. van Nederlandse film naar Amerikaanse remake Lucia de Berk is een verpleegster die werkt in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis. Ze wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij onverklaarbare sterfgevallen. Lucia de B. wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Na heropening van de zaak blijkt sprake te zijn van een gerechtelijke dwaling en wordt ze vrijgesproken. Het verhaal van Lucia de B. is in 2014 verfilmd, anno 2020 is nog niet bekend wanneer de opnames voor de Amerikaanse remake van start zullen gaan.

Verpleegkundige Lucia de Berk

Lucia de Berk is een Nederlandse verpleegkundige die ervan wordt verdacht meerdere moorden te hebben gepleegd. Op 18 juni 2004 veroordeelt het Haagse Gerechtshof de ‘Engel des doods’ tot levenslang en krijgt ze TBS opgelegd voor het plegen van zeven moorden en drie pogingen tot moord. Tijdens haar werk in het Juliana Kinderziekenhuis doen zich onverklaarbare sterfgevallen voor bij patiënten waar ook Lucia bij betrokken is. Op 14 april 2010 spreekt het Hof Arnhem haar vrij: Lucia de Berk heeft geen moorden op haar geweten en het is niet bewezen dat de slachtoffers door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

Het verhaal over Lucia de B.

Op 17 september 2001 doen het Juliana Kinderziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag aangifte tegen Lucia de B. De directe aanleiding is het verdachte overlijden van baby Amber. Na het overlijden van de baby brengt een collega van Lucia de zaak aan het rollen. Lucia zou vaker dan gemiddeld betrokken zijn bij reanimaties en sterfgevallen.

Het dagboek van Lucia

In haar nadeel werkt het dagboek waarin ze schrijft over een vreemde aandrang waaraan ze heeft toegegeven en waarvan ze hoopt dat ze hier bij een ander ziekenhuis geen gelegenheid voor zal hebben. Ook haar verleden als prostituee werkt niet in haar voordeel. Daarnaast heeft ze een middelbareschooldiploma vervalst en is ze bezig met het schrijven van een boek waarin ze een moord beschrijft.

De sterfgevallen

Opmerkelijk is dat bij alle sterfgevallen een natuurlijke dood wordt geconstateerd. Pas na het opstarten van het onderzoek komen de sterfgevallen in een ongunstig daglicht te staan. In de periode dat Lucia in het ziekenhuis werkzaam is, zijn er op de kinderafdelingen niet meer sterfgevallen dan anders: gemiddeld twee per jaar en dat is net zoveel als op de andere verpleegafdelingen van het ziekenhuis.

Nederlandse film

De film Lucia de B. van de onafhankelijke Amsterdamse productiemaatschappij Rinkel Film is gebaseerd op het boek van Lucia de Berk. De film, met als ondertitel ‘Schuldig tot je onschuld is bewezen’, is geen exacte weergave van de werkelijkheid. Zo is de officier van justitie in de film de klokkenluider, terwijl in het echte verhaal het Openbaar Ministerie de ene fout na de andere fout op elkaar stapelt. De rol van Lucia wordt gespeeld door Ariane Schluter, de andere hoofdrollen worden gespeeld door Sallie Harmsen en Barry Atsma.

Internationale aandacht

Als Lucia de B. in het voorjaar van 2014 in de Nederlandse bioscopen draait wordt de film aan een groot aantal landen verkocht, waaronder Zweden, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Litouwen en Latijns Amerika. Uiteindelijk is de film in meer dan vijftig landen te zien en wint het een groot aantal nationale en internationale prijzen. Lucia de B. is in 2014 de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse speelfilm. De thriller krijgt geen nominatie, maar behaalt wel de shortlist.

Amerikaanse remake

Van verfilming wordt miniserie gemaakt

Op vrijdag 11 december 2015 is Lucia de B. voor het eerst op de Nederlandse televisie bij de publieke omroep te zien. Op die dag maakt producent Reinier Selen van Rinkel Film bekend dat van de Nederlandse verfilming een Amerikaanse versie, een zogeheten remake, zal worden gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf Stun Originals zal de productie van de miniserie op zich nemen. Stun Originals wordt geleid door Maria Crenna die een grote rol heeft gespeeld in de totstandkoming van bekende series als Friends, CSI en The Drew Carey Show. De Nederlandse filmproducent Rinkel Film zal nauw bij de productie worden betrokken, terwijl regisseuse Paula van der Oest, verantwoordelijk voor de Nederlandse regie, de miniserie zal gaan regisseren. Volgens Selen zijn ook buiten Nederland gerechtelijke dwalingen geen uitzondering en zal door de samenwerking met het Amerikaanse bedrijf het verhaal rond de Haagse verpleegkundige internationaal onder de aandacht komen. Anno 2020 is nog niet bekend wanneer de opnames voor de Amerikaanse remake van start zullen gaan.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucia de B. en andere dwalingen van justitieGerechtelijke dwalingen: In 2010 werd Lucia de Berk of te wel Lucia de B. vrijgesproken van moord op een aantal van haar…
recensieEen schitterend gebrek versus de RomantiekDe Romantiek, wie kent deze periode niet. Een tijdperk van liefde, verlangen, droefgeestigheid, escapisme en voorliefde…
De Acht Zaligheden: SteenselDe Acht Zaligheden: SteenselSteensel is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Het maakt onderdeel uit van de Acht Zaligheden, acht Kempis…
Cuba tropische vakantie in de winter: strand en cultuurLange witte palmstranden en een tropisch klimaat op Cuba terwijl het winter is in Nederland. Een uitstekende strandvakan…

Filmcritici vinden 'Mad Max: Fury Road' beste film van 2015Filmcritici vinden 'Mad Max: Fury Road' beste film van 2015Mad Max: Fury Road is door de Internationale Federatie van Film Critici (FIPRESCI) gekozen tot beste film van 2015. Dit…
De bizarre carriére van Gaspar NoéGaspar Noé werd bekend om zijn heftige carrière als filmproducent. De films van Noé worden vaak verbonden aan “New Frenc…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Lucia_de_Berk
  • http://www.luciadeb.nl/
  • http://www.nu.nl/film/4180869/amerikaanse-remake-van-thriller-lucia-b.html
  • http://www.nu.nl/film/3801175/film-lucia-b-gaat-buitenland.html
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 06-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.