Franse film: La Vache van Mohamed Hamidi

Franse film: La Vache van Mohamed Hamidi Voor wie niet houdt van die typische Franse humor is La Vache, een schattige road movie van Mohamed Hamidi, misschien wel een aanrader. Deze film uit 2016 vertelt het verhaal van de Algerijnse Fatah Ballabes die in een klein, landelijk dorp woont in Algerije. Zijn grote droom is om met zijn koe Jacqueline naar het Salon de l'Agriculture in Parijs te kunnen gaan. Op een dag komt de langverwachte uitnodiging en Fatah, die nog nooit verder is geweest dan zijn dorp, vertrekt alleen met zijn koe naar Frankrijk. Zijn doel: te voet naar Parijs gaan met Jacqueline.

La Vache: het verhaal

Fatah en Jacqueline

Fatah Ballabes woont in Algerije in een klein dorpje op het platteland. Hij is gek op zijn koe Jacqueline met wie hij vele uren doorbrengt. Tot groot ongenoegen van zijn vrouw Naïma, die een beetje jaloers is op de koe. De grote droom van Fatah is om naar het Salon de l'Agriculture te mogen gaan in Parijs.

De uitnodiging

Op een dag komt de langverwachte uitnodiging: Fatah mag met Jacqueline naar Parijs komen. Fier als een pauw laat hij de uitnodiging aan het hele dorp zien. Maar Fatah heeft geen geld om deze dure reis te betalen. Het hele dorp leent hem geld, want ze zijn wel fier dat één van hen naar Frankrijk mag. Hij moet van zijn schoonvader dan wel even een pakketje gaan afgeven bij zijn schoonbroer Hasan. Fatah, die nog nooit uit zijn dorp is geweest, besluit alleen naar Frankrijk te gaan met zijn koe Jacqueline. En wat meer is: hij besluit om helemaal te voet van Marseille naar Parijs te gaan!

Onderweg: la poire

De ietwat naïeve en steeds optimistische Fatah vat zijn reis aan en komt heel wat mensen tegen. Op een dorpsfeest laat hij zich vangen aan 'la poire' (de peer). Hij drinkt een beetje te veel en is helemaal van de kaart. Het thuisfront, dat zijn belevenissen volgt, krijgt foto's te zien van een totaal bezopen Fatah die bovendien door een andere vrouw wordt gekust. Het hele dorp is geschandaliseerd en zijn vrouw is pisnijdig. Ze willen eigenlijk niets meer met hem te maken hebben.

Geruïneerde graaf en boerenbetoging

Na zijn drinkavontuur komt Fatah terecht bij een geruïneerde graaf die hem in zijn kasteel laat slapen en met wie hij het goed kan vinden. Vooraleer Fatah in Parijs aankomt, raakt hij nog betrokken bij een boerenbetoging en belandt hij in de cel.

Sociale media

Door al zijn avonturen en het feit dat hij te voet van Marseille naar Parijs gaat met zijn koe, wordt Fatah een hit op de sociale media. Zal Fatah het goed kunnen maken met zijn vrouw Naïma? Komt schoonbroer Hasan eindelijk eens op vakantie naar Algerije? En waarom wil hij eigenlijk niet naar Algerije? En vooral: bereikt Fatah Parijs op tijd om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd op het Salon de l'Agriculture?

Technische gegevens van La Vache

Acteurs

  • Fatah Ballabes: Fatsah Bouyahmed
  • Philippe, de geruïneerde graaf: Lambert Wilson
  • Hasan, de schoonbroer van Fatah: Jamel Debbouze
  • Naïma, de vrouw van Fatah: Hajar Masdouki
  • Hamed, de vader van Naïma en Hasan: Miloud Khetib
  • Cathy, de vrouw die hem kust op het dorpsfeest: Karina Marimon
  • De jonge, vrouwelijke reporter: Julia Piaton

Overige gegevens

  • Titel: La Vache
  • Jaar: 2016
  • Land van oorsprong: Frankrijk
  • Regisseur: Mohamed Hamidi
  • Dialogen: Alain-Michel Blanc
  • Genre: komedie, road-movie
  • Duur: 1 uur 31 minuten
  • Muziek: Ibrahim Maalouf
  • Taal: Frans en Arabisch

Prijzen

La Vache kreeg de Grand Prix op het Festival international du film de comédie de l'Alpe d'Huez 2016. Dit is de belangrijkste prijs van het festival.

Weetjes over de making of van La Vache

Waarom een film over een koe?

Mohamed Hamidi droomde er al lang van om een film te draaien in Frankrijk, waar hij vroeger dikwijls kwam tijdens vakantiekampen. Verder werd hij geïnspireerd door La Vache et le Prisonnier en road movies als Little Miss Sunshine en Une histoire vraie. Het idee van het Salon de l'Agriculture kwam van Fatsah die een oom had die hem hier dikwijls over uitvroeg.

Jacqueline

Er werd lang naar de juiste koe gezocht. Het moest een bruine koe zijn, groot genoeg om goed bij Fatah te passen. Ze moest er ook mooi en gezond uitzien om het goed te doen op het Salon de l'Agriculture. Er werden uiteindelijk drie koeien gekozen: eentje in Marokko, eentje in Frankrijk en nog eentje extra als stand-in voor moest er iets met een van de koeien gebeuren. De twee Franse koeien werden naar Pierre Cadéac in Fontainebleau gestuurd, een man die dieren dresseert voor de cinema. De Marokkaanse koe werd onderhouden door een jongen. Hij was zo gesteld geraakt op de koe dat ze hem na het draaien van de film de koe cadeau gaven. De Marokkaanse koe speelde de scenes in Algerije, de Franse koe speelde het stuk in Frankrijk. Zo moesten de koeien de Middellandse Zee niet over. De naam Jacqueline komt van Fatsah Bouayhmed. Toen ze pas telefoon hadden thuis en er een meisje voor hem belde, zei zijn vader steevast: "Het is een zekere Jacqueline voor jou". Waarmee hij bedoelde dat het weer een Française was.

Weetjes over de regisseur en over de acteurs

Mohamed Hamidi

Mohamed Hamidi is een Frans-Algerijnse regisseur, geboren in Frankrijk. In 2016 maakte hij de film Né quelque part, ook met Fatsah Bouyahmed.

Jamel Debbouze

Jamel Debbouze en Fatsah Bouyahmed kenden elkaar al. In 2006 speelden ze reeds een sketch samen over Zidane. Ook in Né quelque part uit 2013 speelden de twee al samen. Het is dus zeker een olijk duo waarbij geen van beiden op zijn mondje gevallen is. Is het je opgevallen dat Jamel Debbouze steeds maar met een arm speelt en zijn andere altijd in zijn broekzak heeft? Dat komt omdat Jamel Debbouze zijn rechterarm op vijftienjarige leeftijd verloor tijdens het spelen op een spoorweg. Zijn vriend kwam hierbij om het leven. Jamel Debbouze werd vooral bekend als Lucien in Le fableux destin d'Amélie Poulain en als Tekenis in Asterix en Obelix: Missie Cleopatra.

Fatsah Bouyahmed

Fatsah Bouyahmed speelde al mee in de vorige film van Mohamed Hamidi, Né quelque part. Fatsah Bouyahmed is niet erg gekend. Zo'n persoon had Mohamed Hamidi nodig voor de vrolijke, naïeve, uit zijn dorpje komende Fatah.

Lambert Wilson

Lambert Wilson is een Franse acteur, zoon van de Iers/Franse acteur Georges Wilson. Lambert Wilson speelde onder andere mee in Catwoman (2004), in Des Hommes et des Dieux (2010) en in Suite Française (2014). Verder speelde hij ook mee in de twee laatste afleveringen van de Matrix-trilogie.

La vache et le Prisonnier

Klinkt het verhaal van deze film je bekend in de oren? Dat is goed mogelijk! Het plot van de film is geïnspireerd door de Franse film La vache et le Prisonnier met Fernandel uit 1959. In deze film tracht krijgsgevangene Fernandel met zijn koe Marguerite aan de Duitsers te ontsnappen en te voet terug naar Frankrijk te gaan. Er zit een knipoog naar deze film in La Vache. Graaf Philippe vraagt aan Fatah of hij La Vache et le Prisonnier niet kent en laat Fatah dan kijken naar de film. Gevoelige Fatah pinkt een traantje weg wanneer Fernandel zijn koe achterlaat aan de andere kant van de rivier.

Muziek

De muziek van Ibrahim Maalouf heeft veel Oosterse invloeden. Eventjes gaat het, maar daarna wordt het voor westerse oren toch wel een beetje irritant.

Een goede familiefilm

La Vache is een leuke familiefilm. De beelden zijn schitterend, vooral op het Algerijnse platteland. Fatah is een lieve, optimistische man die overal het goede probeert in te zien en overal het beste van probeert te maken. De film laat zien dat samenleven tussen verschillende culturen mogelijk is. Er wordt niet aan politiek in gedaan, niemand wordt beoordeeld. Voor westerse oren kan de muziek na een tijdje wel irritant worden. De acteurs spelen allemaal heel overtuigend en met veel naturel. De film loopt vlot en je verveelt je geen minuut. Een moderne versie van La Vache et le Prisonnier, waarin de band tussen hoofdpersonage en koe misschien toch wel iets meer naar voren komt.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier met FernandelrecensieFilmrecensie: La Vache et le Prisonnier met FernandelEen man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse act…
Kolonisatie van AlgerijeAlgerije is een voormalige kolonie van Frankrijk. De kolonisatie van Algerije vond plaats rond 1830 en duurde 17 jaar. H…
Praktische informatie over AlgerijeAlgerije ligt in Noord-Afrika en lijkt de laatste jaren steeds geliefder te worden als vakantiebestemming. Je hebt er vo…
De film Asterix & Obelix: Missie CleopatraDe film Asterix & Obelix: Missie CleopatraIn de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scen…

Film Toni Erdmann geeft op humoristische manier inzichtenrecensieFilm Toni Erdmann geeft op humoristische manier inzichtenDe film Toni Erdmann is geen film die in het segment kaskraker valt. Het is een filmhuisfilm die onder andere draaide op…
The Longest Day (1962): FilmrecensierecensieThe Longest Day (1962): FilmrecensieThe Longest Day is een oorlogsfilm uit 1962. De film vertelt het verhaal over D-Day, de landing in Normandië te Frankrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Boudewijn Berends, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Vache_(film)
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Vache_(film,_2016)
  • http://www.imdb.com/title/tt4505208/
  • http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=236418.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jamel_Debbouze
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambert_Wilson
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Hamidi_(r%C3%A9alisateur)
  • www.nieuwsblad.be/tv-gids/sundancetv/dinsdag/ne-quelque-part
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 03-01-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.