De film Asterix & Obelix: Missie Cleopatra

De film Asterix & Obelix: Missie Cleopatra In de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scenarist en tekenaar produceren het ene album na het andere en zijn al snel niet meer weg te denken uit stripland. Hun creaties blijven zodanig veel succes hebben - ook na de dood van Goscinny - dat er ook verhalen verfilmd worden. Eén ervan is 'Asterix & Obelix: Missie Cleopatra'. De film 'Asterix & Obelix: Missie Cleopatra' wordt in 2002 uitgebracht en is het vervolg op Asterix & Obelix tegen Caesar. Het is een tweede verfilming van het album 'Asterix & Cleopatra'. In 1968 werd over dit verhaal al eens een tekenfilm gemaakt. Bij de versie van de 21ste eeuw is Alain Chabat de regisseur. Hij kan bij de uitwerking van de film gebruik maken van enkele steracteurs. Zo neemt Gérard Depardieu de rol van Obelix op zich en kruipt Monica Bellucci in de huid van Cleopatra.

Verhaallijn

Weddenschap

In de tijd van de Galliërs zijn er twee grote rijken: Rome en Egypte. Julius Caesar vindt uiteraard dat hij het machtigste en grootste rijk bezit, maar Cleopatra denkt daar natuurlijk anders over. Om aan Caesar te bewijzen dat Egypte gewoon op nummer één hoort te staan, gaat Cleopatra een weddenschap aan met haar geliefde. Ze belooft dat er binnen drie maanden een gigantisch paleis wordt gebouwd voor Caesar.

Toverdrank

Cleopatra roept haar architect Tekenis bij zich en ze verduidelijkt hem de opdracht. Ze zal hem goud schenken als hij in zijn missie slaagt, maar wanneer hij faalt zal hij aan de krokodillen worden gevoerd. Tekenis beseft dat hij geen schijn van kans maakt om de opdracht de voltooien en hij roept de hulp van Asterix, Obelix en Panoramix in. Hij weet dat zij in het bezit van een toverdrank zijn en dat die hem misschien zal kunnen helpen om de klus in drie maanden te klaren.

Panoramix is niet onmiddellijk van plan om de arbeiders een slokje van zijn magische drank te geven, maar al snel komen de werkers in opstand. Ze moeten te veel en te lang werken en ze krijgen er nog zweepslagen bovenop. Omdat de dood dreigt voor Tekenis beslist Panoramix hem toch te helpen. Hij geeft iedere bouwer een slokje van de drank en algauw gaan ze allemaal weer aan de slag. Het werk schiet enorm goed op en Tekenis ziet het weer helemaal zitten.

Astmagoedis

Er zijn echter kapers op de kust. Architect Astmagoedis kan het niet verkroppen dat hij de opdracht van Cleopatra niet kreeg en probeert Tekenis op allerlei manieren te boycotten. Zo schenkt hij in naam van Tekenis en de Galliërs een giftige taart aan de koningin en laat hij Asterix, Obelix en Panoramix opsluiten in een piramide. De drie vrienden slagen er echter telkens in om zichzelf uit de hachelijke situaties te redden.

Aanval van Caesar

Julius Caesar ziet dat Cleopatra de weddenschap zal winnen en dat hij zal moeten toegeven dat Egypte het allergrootste rijk is. Hij wil het hier echter niet bij laten en hij belegert het nieuwe paleis. Cleopatra houdt hem eigenhandig tegen. Ze schenkt Tekenis goud en mag zich de machtigste koningin op aarde noemen.

Acteurs en hun rollen

 • Christian Clavier - Asterix
 • Gérard Depardieu - Obelix
 • Claude Rich - Panoramix
 • Monica Bellucci - Cleopatra
 • Jamel Debbouze - Tekenis
 • Alain Chabat - Julius Caesar
 • Gérard Darmon - Astmagoedis
 • Edouard Baer - Otis

Weetjes

 • Originele titel: Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre
 • Duur: 107 minuten
 • Muziek: Philippe Chany
 • Première: 30 januari 2002 (Frankrijk en België), 21 maart 2002 (Nederland)
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het liefdesleven van CleopatraTussen 69 en 30 voor Christus was Cleopatra koningin over Egypte. Ze heerste met harde hand over Egypte en kreeg onder a…
Asterix - De papyrus van CaesarrecensieAsterix - De papyrus van CaesarIn oktober 2015 verschijnt het zesendertigste album van Asterix, onder de titel ‘De papyrus van Caesar.’ Jean-Yves Ferri…
Asterix, de buitengewone personages uit de stripDe avonturen van Asterix zijn niet enkel boeiend om de avonturen zelf, maar evenzeer om de goed uitgewerkte, kleurrijke…

Turkse popmuziek: jaren '60Turkse popmuziek: jaren '60Popmuziek is tegenwoordig een heel breed muziekgenre in Turkije. Dit is echter niet altijd zo geweest. In de jaren '60 b…
Bronnen en referenties
 • De film 'Asterix & Obelix: Missie Cleopatra'
 • www.asterix.com
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 14-07-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.