Turkse popmuziek: jaren '60

Turkse popmuziek: jaren '60 Popmuziek is tegenwoordig een heel breed muziekgenre in Turkije. Dit is echter niet altijd zo geweest. In de jaren '60 bloeide het genre op. Hoe ontwikkelde de Turkse popmuziek zich tussen 1960 en 1969?

Het begin van de Turkse popmuziek

De jaren ’60 van de vorige eeuw gelden als het begin van de Turkse popmuziek. Erol Büyükburç wordt gezien als de pionier van dit genre. In 1958 bracht hij het lied Little Lucy uit, een lied met een Engelse songtekst. Büyükburç merkte op dat westerse popdeuntjes geliefd werden door de Turken. Hij gaf componist Feci Ebcioglu het advies om popliedjes te vertalen naar het Turks.

In 1961 werd er voor het eerst een westers poplied vertaald naar het Turks. Dit was het lied C’est Ecrit Dans Le Ciel. In het Turks werd het lied Bak Bir Varmış Bir Yokmuş genoemd en gezongen door Ilham Gencer. Hierna volgden er nog vele westerse popliedjes met Turkse songteksten. Niet alleen westerse liedjes, maar ook liedjes uit andere delen van de wereld werden gearrangeerd. Hier is het lied Böyle Gelmiş Böyle Geçer van de zangeres Gönül Akkor een voorbeeld van. Dit was oorspronkelijk een Libanees lied.

Uiteraard werden er in de jaren ’60 ook popliedjes uitgebracht die helemaal Turks waren, zoals Samanyolu van Berkant. Ook hedendaags is Samanyolu een lied dat door veel Turken wordt gekend en geliefd.

Zangwedstrijden

Twee zangwedstrijden droegen bij aan de populariteit van popmuziek in Turkije. Ten eerste was er het Balkan melodieën muziekfestival. Dit was een festival waarbij de jury uit het publiek bestond. De winnaars waren de artiesten die het meeste applaus van het publiek kregen. In 1964 werd het festival voor het eerst gehouden in het Servische Belgrado. Namens Turkije namen Erol Büyükburç, Tanju Okan en Tülay German mee. Büyükburç werd 17 minuten lang geapplaudisseerd door het publiek. Dit betekende dat Turkije het festival won.

Een ander belangrijke zangwedstrijd in die jaren was Altin Mikrofon, Turks voor ‘gouden microfoon.’ Deze wedstrijd werd voor het eerst in 1964 georganiseerd door de Turkse krant Hürriyet. Jonge artiesten namen massaal deel aan Altin Mikrofon. Niet alleen popartiesten, maar ook rockartiesten als Cem Karaca en Erkin Koray, waren deelnemers geweest.

Ajda Pekkan in 1967Ajda Pekkan in 1967

Artiesten

Ajda Pekkan, die tegenwoordig bekendstaat als de superster van Turkije, bracht haar eerste liedjes uit in de jaren ’60. In 1963 won ze een covergirlwedstrijd, georganiseerd door het tijdschrift Ses. Pekkan viel op door haar uiterlijk en haar stem. Hierna begon ze met haar zang- en acteercarrière. Ajda Pekkan’s oudere zus Semiramis Pekkan begon ook met zingen en acteren in de jaren ’60. Semiramis beëindigde haar carrière echter toen ze trouwde.

Andere namen die bekendheid verwierven in de jaren ’60 zijn nog steeds redelijk bekend in Turkije, bijvoorbeeld Erol Büyükburç, Neşe Karaböcek en Hümeyra.

De populariteit die de popgroep Mavi Işıklar tegenwoordig heeft, berust op een interessant verhaal. In de jaren ’60 bracht de groep een aantal liedjes uit die destijds werden geliefd. Tientallen jarenlang werd er niks meer van de groep vernomen. In 2011 werden hun liedjes gecoverd in de populaire Turkse tv-serie Öyle Bir Geçer Zaman Ki. Sindsdien worden de liedjes van Mavi Işıklar door de Turkse jongeren beluisterd.

Hits uit de jaren '60

Hieronder tref je een lijst aan van Turkse popliedjes die populair waren in de jaren '60. De liedjes staan op willekeurige volgorde.

ArtiestLiedJaar van uitgave
Ajda Pekkanİki Yabancı1967
BerkantSamanyolu1967
Erol Büyükburç Bir Başka Sevgiliyi Sevemem1965
Dario Moreno Hatıralar Hayal Oldu1967
Gönül AkkorBöyle Gelmiş Böyle Geçer 1969
Gönül AkkorSevemez Kimse Seni1968
HümeyraKördüğüm1969
JuanitoArkadaşımın Aşkısın1967
Nesrin SipahiSen Istedin1968
Neşe KaraböcekArtık Sevmeyeceğim1968
Ilham GencerBak Bir Varmış Bir Yokmuş1961
Mavi Işıklar Helvacı1964
Mavi IşıklarIyi Düşün Taşın1968
Öztürk SerengilAbidik Gubidik Twist1964
Salvatore AdamoHer Yerde Kar Var1964
Semiramis PekkanBu Ne Biçim Hayat1968
Timur Selçuk Ayrılanlar İçin1967
Tülay GermanBurçak Tarlası1964
Yaşar GüvenirSensiz Saadet Neymiş1969
Yıldırım GürsesGençliğe Veda1965

Lees verder

© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Op wat moet je letten bij het kiezen van Turkse tapijten?Ben je op zoek naar een kwaliteitsvol Oosters tapijt. Hou dan zéker rekening met Turkse tapijten. Turken hebben immers n…
Turkse banken in NederlandTurkse banken in NederlandEr zijn een groot aantal Turkse banken actief in Nederland. Dat komt omdat er in Nederland veel Turken wonen. Dit is een…
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…

De uitvinding van het notenschriftDe uitvinding van het notenschriftTot ongeveer het jaar 1000 na Christus kon men geen muziek van papier lezen. Het enige hulpmiddel dat zangers van Gregor…
De film Asterix & Obelix: Missie CleopatraDe film Asterix & Obelix: Missie CleopatraIn de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scen…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 11-02-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.