recensie

Recensie miniserie: Scarlett

Recensie miniserie: Scarlett Scarlett is min of meer logisch vervolg op het megasucces van Gone With the Wind uit 1939 naar een oorspronkelijk verhaal van Margaret Mitchell. Moeilijk om een vervolg te maken op een dergelijk succes, maar regisseur en producer John Erman probeerde het toch met een het verhaal van Alexandra Ripley en William Hanley. Een vier afleveringen tellend romantisch verhaal.

Het verhaal/de film

Basis van het verhaal

Het verhaal draait om Scarlett O’Hara, gespeeld door Joanne Whalley, die als oudste dochter van een rijke plantageboer behalve tegenslagen ook grote succes boekt. Ze trouwt verschillende keren zonder liefde (uit jaloezie en voor geld) en pas als ze Rhett Butler, Timothy Dalton, opnieuw tegen komt, besluiten ze te trouwen. Ze zijn aan elkaar gewaagd en uiteindelijk verlaat hij haar als zijn dochter gestorven is na een val van een paard en zijn ongeboren zoon ook het levenslicht niet meer gezien heeft door een val van de trap (een gevecht tussen Scarlett en Rhett).
Totaal ontredderd blijft ze achter, waarbij Scarlett het vervolg laat zien hoe ze er weer bovenop komt en het leven omarmd.

Sterke vrouw

Scarlett is een sterke vrouw en na ha ontreddering als Rhett haar verlaten heeft, ziet ze toch weer kans om op te veren. Ze verblijft bij een tante om weer tot zichzelf te komen, maar is er ook van overtuigd dat ze Rhett weer voor zich zal winnen. Rhett ziet het niet echt zitten, maar kan haar enig moment toch niet weerstaan. Inmiddels met een andere vrouw kiest hij voor die relatie en als blijkt dat Scarlett zwanger is, besluit ze het hem toch nog even niet te vertellen en ze vertrekt naar waar haar vaders roots in Ierland liggen.

Ierland

Hier moet ze haar kind krijgen en als ze een oud kasteel prachtig heeft opgeknapt is dat haar nieuwe plek om te wonen. Ze droomt zich al met Rhett op haar nieuwe plek, maar Rhett zijn nieuwe vrouw is zwanger en dit wordt zijn stek helemaal niet. Hij is volmaakt gelukkig met deze vrouw.
Scarlett gaat vervolgens een relatie aan met een rijke maar foute lokale man en raakt verzeild in de perikelen van de lokale bevolking. Er speelt meer dan aan de oppervlakte zichtbaar is. Als ze het nieuws hoort dat de vrouw van Rhett gestorven is nog voordat ze bevallen is, is ze zichtbaar ontdaan.

Hereniging

Als ze Rhett vervolgens in Ierland tegen het lijf loopt, besluiten ze eerst dat het toch niets meer gaat worden tussen hen en een goede vriendschap dat is wat haalbaar blijkt. Echter, Scarlett heeft nog een troef achter de hand … haar inmiddels geboren dochter.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur en producer John Erman verfilmde in 1994 het (vervolg)verhaal van Alexandra Ripley en William Hanley voor televisie. Een riskante bezigheid, want het mogen opnemen tegen het romantische epos Gone With the Wind is niet niets. Het duurde lang voor het epos verfilmd kon worden en had met budgetten te maken. De film zou veel duurder worden, juist vanwege de verschillende locaties (55 locaties).
De producers Erman, Kirch, Halmi en Strichman wisten het benodigde budget toch bij elkaar te harken en de miniserie te maken. De miniserie werd dan ook aan een enorm groot aantal landen verkocht. Cijfers zijn echter niet bekend gemaakt.

De acteurs/het script

Tymothy Dalton was al snel bekend als zijnde de nieuwe Rhett Butler en eerlijk is eerlijk, de man speelt van zware toneelrollen tot James Bond. Een logische keuze. Wie Scarlett moest spelen is een lange zoektocht van de regisseur en producers geworden en uiteindelijk werd het de Engelse Joanna Whalley. Een actrice die weliswaar al enkele aardige rollen op haar naam had staan, maar bij het grote publiek nog niet bekend. Maar de combinatie van haar uiterlijk, karakter en mimiek maakte haar een goede keuze. De klik die hoofdrolspelers moeten hebben, was er wel degelijk.

Het verhaal is minder sterk, want het is een nogal voor de hand liggend verhaal en er is naar goede afloop geschreven, alsof dit een must was. Het had wat minder voorspelbaar gekund. Maar dat maakt het totaalplaatje voor dit romantische verhaal niet minder om naar te kijken. De liefhebber van het genre zal er ongetwijfeld van genieten, al is het maar om de prachtige locaties.
De film is te koop en te huur op DVD en voor de liefhebber zeker de moeite waard.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De filmklassieker Gone with the windDe filmklassieker Gone with the windDe klassieker onder de romantische films. Peperduur voor z’n tijd maar grandioos gemaakt, alleen wel een beetje lang. Al…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Lucy (film 2014)recensieLucy (film 2014)Lucy is de titel van de actie-sciencefictionfilm van de Franse regisseur Luc Besson en ging op 31 juli 2014 in première…
De mooiste vrouwen van 2014Het magazine FHM brengt elk jaar een lijst uit met de mooiste vrouwen van de wereld. Iedereen heeft natuurlijk zijn of h…

Filmrecensie: The other manrecensieFilmrecensie: The other manDe Engelse regisseur Sir Richard Eyre, die bij het Nederlandse publiek minder bekend is met zijn films, regisseerde deze…
recensie“Forks over knives” een film die je leven kan veranderenDeze documentaire doet momenteel in de Verenigde Staten en Canada veel stof opwaaien. De zalen waarin de documentaire ve…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.