recensie

Lucy (film 2014)

Lucy (film 2014) Lucy is de titel van de actie-sciencefictionfilm van de Franse regisseur Luc Besson en ging op 31 juli 2014 in première in Nederland. De voor velen steeds bevallige Scarlett Johansson speelt hierin de hoofdrol van een in Taiwan werkende drugskoerier die door een samenloop van omstandigheden verandert in een superintelligent wezen. Professor Norman, gespeeld door Morgan Freeman, is de neurowetenschapper die Lucy tracht voor te bereiden op wat haar te wachten staat.

Algemene info

Regisseur Luc Besson
ScenarioLuc Besson
Met Als
Scarlett JohanssonLucy
Morgan FreemanProfessor Norman
Analeigh TiptonCaroline
Min-sik ChoiMr. Jang
Johan Philip AsbækRichard
Amr WakedPierre del Rio
Julian Rhind-TuttThe Limey
François LegrandZakenman vliegtuig
Speelduur 90 minuten

Voorbeschouwing

De theorie dat de mens slechts 10 procent van de capaciteit van zijn hersenen gebruikt, is al heel lang een achterhaalde wetenschappelijke mythe. Dit houdt regisseurs uit Hollywood echter niet tegen om deze fabel te gebruiken voor het vertellen van een verhaal over de mensheid die zijn capaciteit niet ten volle zou gebruiken. Deze wijdverbreide misvatting is nu eenmaal een eenvoudige manier om hun verhalen geloofwaardiger te maken.

Lang geleden, in 1996, kreeg John Travolta toegang tot de rest van zijn ongebruikte breincapaciteit en leerde hij om dingen te laten zweven in "Phenomenon". In 2011 nam Bradley Cooper een​​ slimme pil in "Limitless" en gebruikte zijn nieuwe macht om rijk te worden op de aandelenmarkt.

Nu, in 2014, met de film Lucy, doet de Franse regisseur Luc Besson een gooi naar 100% menselijke mogelijkheden om zo, na onder andere "The Fifth Element" uit 1997, nog eens een blockbuster te maken rond een superieure Scarlett Johansson die, net als Milla Jovovich toen, bijna de enige actrice van de cast is in deze film.

Verhaal, recensie

Opgelet, volgende tekst bevat spoilers.

Lucy is een Amerikaanse studente die in Taipei door haar nieuwe, doch foute, vriendje wordt gedwongen om een gesloten koffer af te leveren aan een hotel waar een koelbloedige Koreaanse gangster, genaamd Mr. Jang, wacht op zijn komst. Voordat ze goed en wel beseft wat er allemaal gaande is, wordt het vriendje doodgeschoten en wordt arme Lucy gebruikt als koerier om de inhoud van de koffer, een experimentele nieuwe designer drug, af te leveren. Deze CPH4-drug belooft om onontgonnen delen van de geest te openen en de gebruiker naar een ongekende trip te voeren. De zak wordt in haar lichaam geplaatst maar scheurt, waardoor een hoge dosis in haar bloed terechtkomt. En dat is het moment waarop de film "Lucy" echt gek begint te worden.

Hoe meer chemicaliën door haar lichaam beginnen te stromen, hoe meer controle Lucy krijgt over haar hersenen en hoe meer bovenmenselijke krachten ze ontwikkelt. De hele film wordt de kijker op de hoogte gehouden over hoeveel percentage ze toegang heeft gekregen. De grondgedachte van deze mythe wordt door regisseur Luc Besson aangebracht via professor Norman, gespeeld door Morgan Freeman. Hij is de wetenschapper die Lucy contacteert om te weten te komen wat haar lot zou zijn wanneer ze de volle 100% bereikt. Hij veronderstelt dat met een verhoogde hersenactiviteit de mensheid ongekende vaardigheden zou verkrijgen zoals bijvoorbeeld de sonar functie van dolfijnen, die 20% van hun hersencapaciteit gebruiken.
Lucy krijgt geleidelijk aan de mogelijkheid om elke cel in haar lichaam te beheersen, alsook elektronica en uiteindelijk ook tijd en ruimte. Haar mogelijkheden worden in de film echter zo vaag omschreven en ontwikkelen zich zo snel dat het bijna onmogelijk is om bij te blijven bij haar overgang van feestvarken naar onoverwinnelijke kracht van de natuur.

De prestatie van Scarlett Johansson als Lucy is een interessante synthese van de personages die ze portretteerde in "Her" en "Under the Skin", beide uitgebracht in 2013. Net als de vreemdeling in deze laatste film maakt de reis als Lucy haar steeds meer vrijstaand en emotieloos. Op een gegeven moment realiseert ze zich dat de effecten van de drug haar uiteindelijk zullen doden, maar dit wordt niet echt als een groot probleem voor haar weergegeven. Jang en zijn lakeien achtervolgen haar en toch is het moeilijk om als kijker medeleven te tonen met haar karakter. Er is namelijk geen enkele vorm van inzet voor deze koude protagonist. "Skin" - regisseur Jonathan Glazer slaagde hier meer in dan Besson, die niet dezelfde vaardigheid heeft met het uitbouwen van een karakter. Wat hij wel heeft is een briljante geest voor actie. Luc Besson is meer geïnteresseerd in het vertellen van zijn verhaal via kinetisch geënsceneerde actie, kleurrijke cinema en suggestieve beelden.

Als je ook maar één moment neemt om na te denken over alles wat er gebeurt dan besef je dat de plot van Lucy niet veel om handen heeft en geen steek houdt. Besson is als filmmaker echter slim genoeg om de dingen snel genoeg in beweging te houden zodat je daar nooit de kans toe krijgt. Er is een moment waarop je je realiseert dat wat je ziet niet gaat om waarheidsgetrouwe controle maar het gewoon zaak is om te accepteren wat er te zien valt en te genieten van de rit (en Scarlett Johansson).

Trailer

Bekijk hier de trailer
© 2014 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste vrouwen van 2014Het magazine FHM brengt elk jaar een lijst uit met de mooiste vrouwen van de wereld. Iedereen heeft natuurlijk zijn of h…
Charlecote Park in Warwick, EngelandCharlecote Park in Warwick, EngelandCharlecote Park bestaat uit een landhuis in Tudorstijl, wat is ingericht als een museum. Dit huis is omringd door schitt…
Filmrecensie Dracula (miniserie van Roger Young)recensieFilmrecensie Dracula (miniserie van Roger Young)Ik vermeld de versie er maar bij, want Bram Stokers verhaal, wat bewerkt werd door ondermeer regisseur Roger Young, laat…
I Love Lucy: Lucille Ball, vrouw met een missieI Love Lucy: Lucille Ball, vrouw met een missieI Love Lucy met Lucille Ball en haar man Desi Arnaz in de hoofdrollen, was een van de meest succesvolle tv-komedies in A…

The Hobbit: The Battle of the Five Armies  FilmThe Hobbit: The Battle of the Five Armies FilmNa het succes van de twee eerdere Hobbit films volgt het laatste deel van de trilogie: The Battle of the Five Armies. De…
The Hobbit: The Desolation of Smaug  FilmThe Hobbit: The Desolation of Smaug FilmNa het succes van voorganger 'An Unexpected Journey' volgde het tweede deel van de The Hobbit trilogie: The Desolation o…
Libra (29 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.