recensie

Filmrecensie Dracula (miniserie van Roger Young)

Filmrecensie Dracula (miniserie van Roger Young) Ik vermeld de versie er maar bij, want Bram Stokers verhaal, wat bewerkt werd door ondermeer regisseur Roger Young, laat een hedendaagse versie van Dracula zien. Het betreft van oorsprong een tweedelige miniserie voor op televisie en geeft wat ruimte aan minder bekende acteurs.

De speelfilm/het verhaal

De opstanding van Dracula

Er wordt in iedere versie een eigentijdse aanleiding gezocht hoe men in aanraking met Dracula komt zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen. In deze versie heeft men gekozen voor het speculeren van yuppen. De jongens van het grote geld, althans dat ruiken ze als ze in aanraking komen met de neef (Tepes) van een Roemeense rijke kerel. Deze neef wordt gespeeld door Parrick Begin en is uiteraard Dracula zelf ook, maar dat blijkt later pas.
Tijdens een feest weet hij de fraaie Lucy, gespeeld door Muriel Baumeister, te bekoren en de exen van Lucy hebben niet anders dan het nakijken. Jonathan Harker, gespeeld door Hardy Kruger Jr., en Mina, gespeeld door Steafia Rocca, zijn het paar wat een dezer dagen gaat trouwen en Jonathan is tevens de bankier die naar Roemenië gaat, naar de oom, om goede zaken voor hem en zijn vrienden te doen. Uit op geld gaat hij op weg in zijn yuppenauto.

Opgesloten

Naar veel gedoe onderweg, gedoe wat niet helemaal duidelijk wordt in de film, arriveert hij op het oude kasteel van de oom, Dracula dus, en hij wil zaken doen. Maar de oom is een beetje vreemd en al snel krijgt Jonathan het gevoel opgesloten te zitten. Hij moet een ander pand regelen voor de oom en dan wil hij weg, maar vage vrouwelijke verschijningen komen op in zijn dromen. Of zijn het geen dromen?
Hoe het ook zij, als hij weet te ontspannen en met zijn auto tegen een boom rijdt, denken zijn vrienden dat hij verdwenen is.

Dracula is overal

Intussen zit Dracula niet stil en gaat op zoek naar Lucy, een nieuwe ‘vrouw’ voor hem. Hij vindt haar en neemt haar in zijn macht en als men intussen Jonathan bij de nonnen in het ziekenhuis vindt, zijn de vrienden opgelucht.
Een bevriend arts die iemand in zijn inrichting heeft die roept om zijn meester, niet wetende dat dit Dracula is, helpt Lucy als ze ziek wordt. Lucy is gebeten en kan niet veel meer hebben, maar de mannen zijn zich dan nog niet bewust van dit gruwelijke feit. Als ze het uiteindelijk niet weet te redden, is de vraag of Mina het volgende slachtoffer is en zo ja, kunnen de mannen het nog voorkomen. Mina zelf blijkt sterker dan gedacht.

De recensie

Achter de schermen

Een Europese bewerking uit 2002 gemaakt door regisseur Roger Young en geproduceerd door Paolo De Crescenzo, welke met Italiaans gefinancierd geld deze productie kon maken. De film werd grotendeels in Italië en Duitsland opgenomen. De locaties zijn weliswaar fraai, maar stroken niet helemaal met het verhaal en dat oogt soms een beetje vreemd.

Het verhaal/de acteurs

Het script werd geschreven door Royer Young en Eric Lerner en is een hedendaags verhaal geworden. Dit hedendaagse verhaal is echter plat en de diepgang van de hoofdrolspelers, inclusief Dracula, is minimaal. De acteurs lopen elkaar niet voor de voeten, maar ook een rol als die van Mina, gespeeld door Stefania Rocca, had steviger neergezet kunnen worden. Ook Giancarlo Giannini, die toch prachtige rollen op zijn naam heeft staan, zet een halfslachtige psychiater neer die de dames moet zien te redden.

De film werd niet echt goed ontvangen en terecht, het is een matige film geworden. Slechts voor de echte Dracula liefhebbers is het een film die je gezien moet hebben. De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie Van HelsingrecensieFilmrecensie Van HelsingIn 2004 maakte regisseur Stephen Sommers de thriller/horror/sf-film over de Nederlandse vampierjager Abraham van Helsing…
Bram Stoker's DraculaBram Stoker's DraculaDracula is een boek dat uitgekomen is in 1897, het behoort dus tot de negentiende-eeuwse literatuur. Het is inmiddels me…
De vampier en zijn herkomstDracula. Wie kent hem niet? In de vele verfilmingen van het gelijknamige boek van Bram Stoker, wordt gesproken over een…
Wie was Dracula?Wie was Dracula?Iedereen kent de verhalen wel over Dracula. Vampiers komen vaak in de literatuur terug. Maar wie was hij eigenlijk? Waar…

Filmrecensie The eyerecensieFilmrecensie The eyeEen thriller uit 2008 met Jessica Alba in de hoofdrol en geregisseerd door David Moreau en Xavier Palud. Het is geen all…
Classics: Jaws (1975)Classics: Jaws (1975)Eind dit jaar komt er weer een zoveelste film uit met bloeddorstige vissen in de hoofdrol. Ditmaal heeft men gekozen om…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.