recensie

Filmrecensie The eye

Filmrecensie The eye Een thriller uit 2008 met Jessica Alba in de hoofdrol en geregisseerd door David Moreau en Xavier Palud. Het is geen alledaagse thriller, maar een bovennatuurlijke en is een remake van uit 2002 afkomstige speelfilm met dezelfde naam.

De speelfilm/het verhaal

Aanleiding

Sydney Wells, gespeeld door Jessica Alba, speelt de succesvolle violiste die blind is geworden toen ze een klein meisje was. Haar oudere zus Helen, gespeeld door Parker Posey, voelt zich min of meer verantwoordelijk en is al die jaren blijven zoeken naar oplossingen om het hoornvlies van Sydney te kunnen vervangen. Het is nu zover, er is een donor en Sydney gaat het ziekenhuis in.

Operatie

De operatie verloopt voorspoedig en ze wordt voor de nazorg gekoppeld aan Dr. Paul Faulkner, gespeeld door Alessandro Nivola. Hoewel haar ogen perfect genezen en ze plots weer ziet, lijkt het niet goed te gaan met haar geest. Ze ziet dingen die er niet zijn en ze raakt er helemaal de weg van kwijt. Arts Paul gooit het er in eerste instantie nog op dat ze nu geen aandacht meer heeft en iets ter vervanging zoekt. Haar geest zou haar dus parten spelen, maar zelf is ze niet in die overtuiging, maar geloofd dat er iets met haar ogen aan de hand is.

Donor

Ze leest iets over onderzoeken dat organen van donoren iets mee kunnen krijgen. En ze is er dan ook van overtuigd dat dit bij haar het geval is en ze dingen ziet die de oorspronkelijke “eigenaar” zag. Ze probeert Paul de naam en het adres van de donor te ontfutselen, maar dat kan hem zin licentie kosten en hij gaat er niet aan mee.

Toch knaagt het aan hem, want hij heeft haar niet zo labiel leren kennen en als ze enig moment een dood meisje ziet wat ze in het ziekenhuis eerder levend zag, weet te het zeker. Ze ziet zaken uit de geesten wereld.

Mexico

Paul komt over de brug en ze zoeken in Mexico naar het meisje waar de hoorvliezen van waren en vinden de moeder die uitlegt wat voor dochter ze had. Zelf verliest ze het leven door een hartaanval, maar weet Sydney er nog wel van te overtuigen dat ze haar dochter moet redden. In de kelder lijkt haar dat te lukken (ze ziet dat het meisje zich heeft opgehangen), maar als ze denkt dat het achter de rug is komt ze er op de terugreis pas achter wat er werkelijk schuilt achter de ogen van de donor.

De recensie

Achter de schermen

De speelfilm werd in 2008 geregisseerd door David Moreau en Xavier Palud en Don Granger, Michelle Manning en Paula Wagner produceerde de speelfilm die voor Paramount Studios zo’n 57 miljoen dollar op zou brengen. Geen doorslaand succes en genoeg kritiek ten spijt, werd de film wel met enige zorg gemaakt. Alleen vreemd dat de remake van de Pang Brothers film niet lang na de oorspronkelijke film uitgebracht werd.

De acteurs/het verhaal

Het verhaal is door Sebastian Gutierrez omgezet naar een filmscript en heeft net iets te veel voorspelbare elementen om het een echt “enge” film in zijn soort te laten zijn. Dat is jammer, want het basisconcept is goed.
Jessica Alba is in haar hoofdrol niet echt overtuigend. Ze speelt een mooi en fragiel “poppetje” maar niet de sterke vrouw die het in werkelijkheid is. Parker Posey speelt de zus en speelt altijd bijrollen, hoewel ze in deze film de zus wat krachtiger neer had kunnen zetten. Want zij was het die al het nieuws over transplantaties voor haar zus volgde en haar heeft aangezet. Allemaal net iets te soft, evenals Alessandra Nivola die de rol van Paul de arts speelt. Ze lopen elkaar niet voor de voeten, juist omdat ze zo’n omweg naar elkaar maken en dat maakt de film niet pittig genoeg.

Voor de liefhebber in z’n genre een aardige film, maar zeker geen hoogstandje. Ze film is uitgebracht op DVD en te koop en te huur.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
Filmrecensie ForgottenrecensieFilmrecensie ForgottenSpeelfilm Forgotten uit 2004 is een bovennatuurlijke thriller met bekende namen in de hoofdrollen. Het bovennatuurlijke…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…

Turkse chick flicksNiks leuker dan op een regenachtige dag met vriendinnen op de bank hangen onder het genot van een amuserende film. Niet…
Filmrecensie Dracula (miniserie van Roger Young)recensieFilmrecensie Dracula (miniserie van Roger Young)Ik vermeld de versie er maar bij, want Bram Stokers verhaal, wat bewerkt werd door ondermeer regisseur Roger Young, laat…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.