recensie

Filmrecensie: The other man

Filmrecensie: The other man De Engelse regisseur Sir Richard Eyre, die bij het Nederlandse publiek minder bekend is met zijn films, regisseerde deze speelfilm in 2008. We volgen in de film het relaas van een door verdriet, om het verlies van zijn vrouw, verteerde man. Maar alles wordt anders als hij iets op de laptop van zijn overleden vrouw vindt.

De film/het verhaal

Basis van het verhaal

De film draait om het verhaal van Peter, gespeeld door Liam Neeson, en zijn overleden vrouw Lisa, gespeeld door Laura Linney. Hij is een succesvolle software ontwikkelaar en zij is een succesvol schoenen ontwerpster en samen hebben ze dochter Abigail, gespeeld door Romola Garai. Peter leeft ietwat op gespannen voet met zijn dochter en dit heeft met haar relatie te maken.

Dood

Peter en Lisa hebben intieme gesprekken over hun relatie en dan blijkt dat Lisa al wist dat ze ongeneeslijk ziek was tijdens deze gesprekken. Ze heeft hier nooit over gesproken en verlaat het leven uiteindelijk als een dood vogeltje. Ze slaapt in tussen man en dochter en beide zijn intens verdrietig.
Hij heeft meer moeite met het leven weer op te pakken en als Abigail een briefje uit een van Lisa’s lievelingsschoenen (rode pumps) haalt en dit aan haar vader geeft, legt ze uit dat ze dit van haar moeder moet doen. Behalve “Lake Como” staat er niets op en even weet hij niet wat hij er mee aan moet, maar dan wordt hij toch nieuwsgierig en duikt in haar laptop.

Relatie?

Als hij bij de foto’s een mapje “Love” ziet staan maar dit beveiligd is met een wachtwoord, wordt hij nieuwsgierig en bekijkt hij ook haar mail. Daar ziet hij mailtjes van ene Ralph staan en blijkt dat er meer is tussen zijn overleden vrouw en deze onbekende man. Via zijn bedrijf komt hij er achter wie het is en waar hij woont… Milaan.

Strijd tussen rivalen

Hij begint met het volgen van Ralph, gespeeld door Antonio Banderas, en als deze een dagelijkse gang naar de lokale pub blijkt te hebben (waar hij tegen zichzelf schaakt) maakt Peter kennis met hem. Ralph denkt gewoon dat hij met een andere wereldburger te maken heeft. Hij noemt zichzelf ook wereldburger en doet voorkomen alsof er vele miljoenen op zijn naam staan. De praktijk blijkt net even anders, zo ervaart Peter en terwijl zijn dochter er ook achter komt dat haar moeder een relatie had, verdiept Peter zich meer en meer in Ralph. Hij heeft dé manier gevonden om hem de waarheid te melden… maar het loopt allemaal net even anders.

De recensie

Achter de schermen

Richard Eyre regisseerde de speelfilm in 2008 en draaide deze in New York en Los Angeles, waarbij het een misser is om Milaan niet “echt” mee te nemen. De steden waar het zich af moet spelen, komen niet goed tot uiting en is een gemiste kans. Frank Doelger, Michael Dreyer en Tracey Scoffield produceerde deze weinig succesvolle film. Artistiek werd de film niet groots ontvangen, maar het werd ook geen financieel succes. Exacte cijfers zijn niet bekend gemaakt, maar de film draaide kort in de bioscopen en heeft niet eens alle grote bioscoopzalen gehaald. Regisseur Eyre en Charles Wood tekende voor het verhaal.

De acteurs/het script

Het verhaal verloopt wat gehoekt en wisselt soms zonder onderbreking waardoor je even moet nadenken in welke periode het speelt. Op zich niet erg, maar het haalt je uit de concentratie van de film. Zijn relaas met Ralph verliest enig moment de spanning en maakt dat je zonder iets te missen even iets anders kunt gaan doen. Iets wat funest kan zijn voor een film.

Liam Neeson die normaal garant staat voor het betere acteerwerk, speelt hier geen sublieme rol. Of het het verhaal is, of hij geen connectie heeft met de cast – en dan met name Laura Linney die Lisa speelt – is niet helemaal duidelijk, maar goed en vooral levensecht is het spel niet. Linney heeft ook overtuigender gespeeld en alleen Banderas maakt nog iets van zijn rol. Hoewel het personage nog meer in zich had, dan hij heeft laten zien.

Alles bij elkaar is het een weinig spannende film, met matig acteerwerk. Niet echt een aanrader, desondanks is de film voor de liefhebber te koop en te huur op DVD.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Filmrecensie ‘Firewall’recensieFilmrecensie ‘Firewall’Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006…
Filmrecensie: Hide and SeekrecensieFilmrecensie: Hide and SeekIn 2005 maakte regisseur John Polson de thriller Hide and Seek. Bekende namen passeerde de revue en maakte deze thriller…
Filmrecensie The eyerecensieFilmrecensie The eyeEen thriller uit 2008 met Jessica Alba in de hoofdrol en geregisseerd door David Moreau en Xavier Palud. Het is geen all…

Filmrecensie: The Angels' Share van Ken LoachrecensieFilmrecensie: The Angels' Share van Ken Loach'The Angels' Share' is het alcoholpercentage van whisky dat verdampt tijdens het rijpen. Ken Loach's achtentwintigste sp…
Recensie miniserie: ScarlettrecensieRecensie miniserie: ScarlettScarlett is min of meer logisch vervolg op het megasucces van Gone With the Wind uit 1939 naar een oorspronkelijk verhaa…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.