recensie

Filmrecensie: Hide and Seek

Filmrecensie: Hide and Seek In 2005 maakte regisseur John Polson de thriller Hide and Seek. Bekende namen passeerde de revue en maakte deze thriller mede tot een spannende speelfilm. De critici zagen het echter anders dan het publiek. Robert de Niro neemt de hoofdrol voor zijn rekening.

De speelfilm / het verhaal

Basis

De basis ligt in moeder Allison, gespeeld door Amy Irving, die depressief als ze is, enig moment zelfmoord pleegt. Vader David, gespeeld door Robert de Niro, gaat met zijn dochter Emily, gespeeld door Dakota Fanning, weg uit de omgeving waar zoveel tragedie heeft plaatsgevonden. In een rustig plekje ergens in de staat New York vindt hij een plekje met zijn dochter. Alleen vriendin van de familie en medepsycholoog Katherine, gespeeld door Famke Janssen, moeten ze achterlaten met veel pijn in het hart.

Het buitenleven

Om zijn dochter een herstart te kunnen geven gaat psycholoog David in het buitengebied wonen en observeert zijn dochter nauwlettend. Het meisje is sinds de dood van haar moeder erg in zichzelf gekeerd en dit zegt weinig goeds voor de toekomst. Hij maakt vrienden met Elizabeth en haar nichtje, maar ook dat valt bij dochter Emily niet in goede aarde. Emily heeft inmiddels een soort denkbeeldig vriendje Charlie bedacht en dat vindt ze prima. Ze wil geen andere vriendjes of vriendinnetjes. David vindt deze ontwikkeling verontrustend en heeft regelmatig contact met Katherine. Ook de buren worden op afstand gehouden, zeker als de buurvrouw vertelt dat ze nog niet zo lang geleden hun dochtertje zijn kwijtgeraakt.

Hoe denkbeeldig is Charlie?

Als David enig moment ontdekt dat er dingen gebeuren die een jong meisje fysiek niet voor elkaar krijgt, begint hij te geloven dat Charlie helemaal niet zo denkbeeldig is als hij eerst dacht. Vriendin Elizabeth komt te dichtbij en de vrouw blijkt enig moment vermoord in bad te liggen, zoals ook de moeder gevonden is. Als een politieman gealarmeerd door de buren langskomt, overleefd hij dit ook niet. Dit kan het kleine meisje niet alleen gedaan te hebben. Wat is er aan de hand?

Als David eindelijk denkt te weten wie het is, pakt hij hem aan … de buurman! Maar ook dat gaat niet goed en als vriendin Katherine naar het huis rijdt levert dit haar een nare verrassing op. Ze komt er pijnlijk achter wie Charlie echt is. De vraag is alleen, houdt het meisje er nog iets aan over?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur John Polson uit Australië heeft meerdere films in de VS gemaakt, maar deze uit 2005 afkomstige film is een van de meer bekende en hoewel het een superspannend verhaal is, werd de film door de critici niet echt goed ontvangen. Een middelmatige film en De Niro niet waardig, aldus de dames en heren critici. De producer Barry Josephson had voor 20th Century Fox, een budget van 25 miljoen dollar tot zijn beschikking en gelukkig dacht het publiek anders over de film dan de critici. De speelfilm leverde inmiddels al zo’n slordige 125 miljoen dollar op.

De acteurs / het script

Het verhaal, geschreven door Ari Schlossenberg, is zondermeer spannend, maar De Niro past op een of andere onduidelijke manier niet helemaal in de rol van de psycholoog David. Hij speelt de rol zeker niet slecht, maar heeft bijvoorbeeld geen binding met zijn filmdochter Dakota Fanning. De Nederlandse Famke Janssen heeft meer binding met het meisje, terwijl ze maar enkele scènes samen spelen. De rol van Amy Irving is beperkt en had voor het verhaal iets meer uitgediept mogen worden. Ondanks alle bekende lopen ze elkaar niet voor de voeten, het zijn duidelijk professionals, maar het spettert niet van het doek. De “enge” momenten zijn wel goed gefilmd en de omgeving is helemaal perfect.

Typisch dat er meerdere eindconclusies voor de film opgenomen zijn. Al met al een aardige film die zeker voor de liefhebber van de thriller prima te doen is. De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…
Speelfilm Cape FearrecensieSpeelfilm Cape FearDe speelfilm Cape Fear dateert uit 1991 en is geregisseerd door de bekende filmmaker Martin Scorsese. Het betreft een re…
Filmrecensie MaleficentrecensieFilmrecensie MaleficentAngeline Jolie is nog steeds “hot” in Hollywood en dus is het niet zo vreemd dat zij de hoofdrol speelt in deze Disney f…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

De Oscarwinnaars 1986De Oscarwinnaars 1986De Academy Awards van het jaar 1986. De beste films van dit jaar waren Platoon, Hannah and her sisters, A room with a vi…
Filmrecensie: New Kids NitrorecensieFilmrecensie: New Kids NitroVanaf dinsdag 6 december 2011 is de nieuwe film van New Kids in de bioscoop te zien: New Kids Nitro. Deze film is het ve…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.