Nederhop; de groei
Nederhop is erg geliefd bij veel jongeren. Het lijkt op hiphop maar is toch anders dan de manier waarop ze het in Amerika maken. De invloeden verschillen per land, de kijk op de wereld, het verschil in politiek enzovoort. Hier informatie over de Nederlandse invloeden die Nederhop maken zoals het is.
Nederhop
Rap is een onderdeel van hiphop en wegens het Nederlandstalige gedeelte is de muziek die Nederlandstalige rappers maken bij het subgenre ‘nederhop’ ingedeeld. Het woord nederhop is niet erg geliefd bij de artiesten die het maken, omdat ‘neder’ laag of minderwaardig betekent. Zij vinden het gewoon hiphop. Maar 'Neder' komt simpelweg gewoon van het woord 'Nederland'.
Nederlandstalige hiphop is gegroeid vanaf de eerste successen in 1986. Exter-o-Naldus (Peter Kops), beter bekend als Extince, bracht zijn plaat “Rap Around the Clock” uit, wat een groot succes werd. MC Miker G en DJ Sven (Lucien Witteveen en Sven van Veen) scoorden in 34 landen, waaronder Nederland, de nummer één in de hitlijsten met hun plaat “Holiday Rap”. Henk Spaan en Harry Vermeegen haalde in ’86 zelfs de Top40 met een Nederlandstalig rapnummer: Koud Hé? Eind jaren tachtig was Osdorp Posse (Def P - Pascal Griffioen, back-up rappers IJsblok – Marco Moolhuizen, King – Arthur Bezuijen, beatmaker Seda – Robin Bezuijen en DJ Deegmeester Daan – Daan Snouck Hurgronje) basis van de Nederlandstalige hiphop, ze namen de hiphop in het Nederlands serieuzer. Def P, de voorman van Osdorp Posse, vertaalde de Amerikaanstalige hiphop om in het Nederlands voor zijn groepsleden die het Amerikaans / Engels niet goed konden verstaan. Door de Amerikaanse tekst letterlijk te vertalen naar het Nederlands ontstond er een grappig effect. Hiermee werd het begrip “Nederhop” geboren.
In het begin was nederhop nog niet zo populair als de Amerikaanse hiphop en werd ook niet zoveel geluisterd door de artiesten zelf. Maar toch begonnen steeds meer rappers in het Nederlands te rappen om hun gevoelens beter kwijt te kunnen. Er ontstond een eerste generatie artiesten die al heel vroeg bezig waren met hiphop in Nederland. Zij worden ook wel de ‘grondleggers’ genoemd.
DJAX, een Eindhovens label, voorzag dat de nederhop een succes zou worden en promote dat door full length CD’s. Bands als; Dr. Droom, Neuk!, Space Marines en Spookrijders kregen op deze manier meer bekendheid. Door deze bekendheid ontstond de tweede generatie.
Nederhop Generaties
1e Generatie (Grondleggers):
- All Star Fresh
- Brainpower
- Cane
- Deams
- Def Rhymz
- Duvel
- E-Life
- Extince
- Kiddo Cee (Creative Brothaz in a Concrete Jungle)
- Osdorp Posse
- Postmen
- Skate the Great
- THC
- U-Niq
- Yukkie B.
- Zuid-Oost Posse
2e Generatie:
- Ali B
- Dicecream
- E-L Style
- Excellent
- Jiggy Djé
- Lange Frans & Baas B
- Negativ
- Opgezwolle
- Pete Philly
- Raymzter
- Spacekees
- Terilekst
- The Opposites
- Typhoon
- VSOP
- Yes-R
Momenteel zijn er ruim honderden rappers en rapgroepen die Nederlandstalig rappen. Ook in de media wordt uitgebreid aandacht besteed over dit onderwerp. Radiostations als FunX, Juize FM, Kink FM en Nederhop Radio. Maar ook op TV verschijnen regelmatig videoclips van Nederlandse rappers. Maar internet is misschien nog de beste manier voor bekendheid. Dit wordt zowel gebruikt voor online magazines als voor artiesten die hun bereik willen vergroten.