Boccaccio Life International

Diegene die Boccaccio kennen, zullen het nog weten. De discotheek ging in 1993 onherroepelijk dicht op verzoek van de lokale overheid en dit voor 15 jaar. Daarna werd de naam Boccaccio verkocht aan een andere discotheekuitbater in Halen.

Boccaccio, de geschiedenis

Deze discotheek is zeker niet de plaats waar New Beat ontstaan is. Wel was het de ideale locatie om het te laten floreren en groot te worden. Vanaf de tweede helft van 1987 zal Boccaccio als een magneet alles en iedereen in het genre naar zich toetrekken en onbetwistbaar gekroond worden als « The Temple of New Beat ».
Eigenaar Robert De Maesschalk opende de discotheek aan de solariumdreef in Destelbergen reeds in 1972. Het was gebouwd aan een vijver en de naam Boccaccio verwees naar een berucht middeleeuws schip. De discotheek was tevens ingericht als een schip. Het was een hippe zaak waar vooral Disco en Funk werd gedraaid. Dj´s waren Dick Van Gelder en Phil Watts. In 1985 opende vlak naast de discotheek een nieuwe en modernere zaak, de Carrera. Boccaccio kreeg minder volk over de vloer en sloot zijn deuren om te verbouwen.

In april 1987 opende Boccaccio Life International zijn deuren. De Maesschalk had kosten nog moeite gespaard om zijn publiek van de Carrera terug te winnen en had Boccaccio voorzien van het beste geluids- en lichtmateriaal voorhanden op de markt. Er hingen neons en lazers, waar je ook keek, zowel binnen als buiten de discotheek.Men draaide in eerste instantie populaire muziek. Op Zondag begon men echter al vroeg te experimenteren voor een ouder publiek, met New Wave en de uit Antwerpen overgewaaide AB-sound. Deze nieuwe stijl had trouwens al een tussenstop gemaakt in de Carrera waar het bleek aan te slaan. Naast Phil Watts draaide op Zondag ook de Brusselaar Eric Beysens. Eric draaide daarvoor al jaren in de trendy New Wave club La Gaité.

Begin ´88 werd de Antwerpse dj Olivier Pieters binnengehaald en kreeg de New Beat op Zondag volledig de overhand. Olivier Pieters was klant in USA Import en had reeds in de AB gedraaid.

Tegen halfweg 1988 werd er het gehele weekend door New Beat gedraaid. De Carrera diende uiteindelijk in 1987 zijn deuren te sluiten na een brand, die voor de club de doodsteek betekende. Al kon de Boccaccio duizend bezoekers tegelijk huisvesten, barste de club vaak uit zijn voegen en vooral op zondag bleef de zaak heel laat open. Regelmatig zelfs tot Maandagavond non-stop. Vanaf eind 1987 diende je vaak meer dan een uur aan te schuiven aan de ingang. De bezoekers kwamen zelfs van Duitsland, Nederland en Frankrijk om deze unieke club te bezoeken.

De lokale overheid besloot in 1993, na ettelijke verwittigingen omtrent het sluitingsuur, om de discotheek te sluiten voor minimum 15 jaar. De eigenaar heeft niet lang daarna per ongeluk de naam Boccaccio verkocht aan een discotheekuitbater uit Halen bij Diest. 15 jaar na de sluiting heropende De Maesschalk opnieuw zijn zaak als The Temple. Jammer genoeg zonder het succes van weleer.

Op Youtube vind je de videobeelden omtrent de sluiting van de discotheek.
© 2009 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
Schoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van vetersSchoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van vetersEen BOA-sluiting is een sluiting die gebruik maakt van een draaiknop met draadspoel. Middels het aandraaien van de knop…
Uitgaansgelegenheden voor jongeren in El Arenal, MallorcaMallorca is een prachtig Spaans eiland ten Oosten van het vaste land. Het eiland, met name El Arenal, wordt veel bezocht…
New Beat: Wat is wat?New Wave is een verzameling van verschillende muziekstromen. Hieronder even kort de verschillende muziekgenres besproken…

60 Jaar muziekgeschiedenis60 Jaar muziekgeschiedenisGeen feestje, geen film, geen liefdesverdriet zonder muziek. Dankzij de ontwikkeling van elpees en platenspelers aan het…
Ontstaan van de New Wave, Ancienne Belgique (AB)Het onstaan van de New Wave gebeurde in het Antwerpse Ancienne Belgique of AB genaamd. Maar wat is New Wave juist en wie…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.