Paso Doble uit Spanje

De Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame is el capa (de rode lap).Het is een social dance, waarin vooral de lopende bewegingen centraal staan. Paso Doble betekent letterlijk dubbele stap. De meeste passen van de Paso zijn ontleent c.q. genomen vanuit de Flamenco. Bij deze dans maakt het danspaar gebruik van de volledige dansvloer.

Ontstaan van de Paso Doble

De paso is de enige Latin dans die uit Europa afkomstig is, namelijk uit Ronda, een plaatsje in Andalusië Spanje. Het is een dans die geheel figuurlijk is, namelijk die van de stierenvechter, geïnspireerd tot een blijvende passie. De man danst de rol van de matador (stierenvechter) en de vrouw die van de capa (rode lap). De dans werd zo rond 1910 een mode dans in Europa.

De paso mag dan wel een Europese dans zijn, binnen de danswereld wordt hij toch ondergebracht bij de Latin dansen, vanwege het zeer afwijkende ritme van muziek en stijl van dansen.

Hoe wordt de Paso Doble gedanst?

De paso is een dubbele mars. Het is de muziek die gespeeld wordt wanneer een stierengevecht zijn hoogtepunt bereikt. Het is een temperamentvolle en dramatische dans, waarbij de houding heel erg belangrijk is, de man heeft een overheersende trotse houding en straalt macht en waardigheid uit. Hij moet een energieke en krachtige indruk maken bij het publiek. De dame, de rode lap, volgt als het ware de bewegingen van de man en is één met deze bewegingen. Doordat het accent van deze dans vooral op de bewegingen van de man ligt, wordt de Paso vaak een mannendans genoemd.

Op sommige momenten houden de dansers hun arm horizontaal voor hun borst en klakken ze met de hakken en tenen op de vloer. Deze typische matador houdingen zijn op een later tijdstip aan de dans toegevoegd.

De man zwiert de dame in het rond alsof zij de rode lap is. Het is een social dance, waarin vooral de lopende bewegingen centraal staan. De meeste passen van de Paso zijn ontleent c.q. genomen vanuit de Flamenco. Het danspaar maakt gebruik van de volledige dansvloer.

Het accent van de dans ligt op de eerste maat van de muziek.

De naam van de dans

Vroeger heette de Paso de `Paso Double`, niet echt inspirerend, want dat betekend `dubbele pas`. Zo´n dubbele pas komt regelmatig voor in de choreografie van de dans en is het teken van het temperamentvolle karakter.

Op welke muziek wordt gedanst?

Het is de muziek die gespeeld wordt wanneer een stierengevecht zijn hoogtepunt bereikt. Wanneer men de Paso muziek hoort waant men zich gelijk in een Spaanse arena, onder de Spaanse zon. De spanning stijgt, alsmede de temperatuur, en de ideale omstandigheden voor het temperament dat bij de Paso hoort is gecreëerd.

De Paso wordt gedanst op een vierkwartsmaat met ongeveer 62 maten per minuut.

Wat mooie Paso muziek

  • Ambros Seelos, Spanisch Flamenco Matadors
  • Barry Grey Orchestra, Thunderbirds Theme
  • Los Churumbeles, El Gato Montés
  • Max Greger, Espana Cani

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Paso Fino's: atletisch paard uit Zuid-AmerikaDe Paso Fino is een klein atletisch paard dat afstamt uit Zuid-Amerika. Hij bezit drie extra gangen naast stap en galop.…
De Peruaanse PasoDe Peruaanse PasoDit taaie paard met een groot uithoudingsvermogen is afkomstig uit Peru. De Peruaanse Paso is een meergangenpaard. Dit k…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…

Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…
Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.