Wat is Netflix?

Wat is Netflix? Korte tijd na de komst naar Nederland heeft Netflix al meer dan één miljoen leden aan zich weten te binden. Wereldwijd hadden ze eind 2013 al 44 miljoen leden. Netflix is een online videodienst. Zij bieden in de vorm van een abonnement films en series aan. De kracht zit in het gemak en het feit dat ze redelijk nieuwe films en series naar Nederland brengen. Door het groot aantal leden van Netflix hebben ze de mogelijkheid om goede afspraken te maken met partijen als Paramount Picture, Dreamworks Animation en Time Warner. Het is een Amerikaans bedrijf dat in 1997 werd opgericht.

Zit Nederland op Netflix te wachten?

Gezien het grote aantal abonnees binnen een periode van een half jaar, zit Nederland inderdaad te wachten op deze online videodienst. Via aanbieders als Pathé Thuis en Videoland on Demand kan digitaal al films worden besteld en bekeken. Het nadeel hiervan is dat de kosten hoog zijn en het gaat telkens om een enkele film. Op Netflix kunt u onbeperkt films en series bekijken. Het aanbod bestaat niet altijd uit de laatst uitgebrachte films, maar daar zijn de maandelijkse lasten ook op afgestemd. Films en series zijn niet alleen te bekijken op televisie, maar bijvoorbeeld ook op de tablet, Apple TV en Playstation 3.

Netflix verovert de wereld

Het bedrijf heeft zich tot september 2010 uitsluitend geconcentreerd op de Verenigde Staten. Op 22 september 2010 gingen ze de grens over naar Canada. Vanaf dat moment ging het snel. In 2011 gingen ze hun diensten ook aanbieden in Latijns-Amerika. Begin 2012 heeft Netflix de pijlen gericht op Europa. Ze zijn begonnen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daarna hebben ze hun netwerk uitgebreid in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Op 10 september 2013 zijn ze ook van start gegaan in Nederland. Vergeleken met de andere Europese landen is Nederland vanaf het begin een doorslaand succes.

Aanbod aan films en series en meer

Netflix biedt een ruim aanbod aan diensten. Naast films en series bijvoorbeeld ook concerten, cabaret en documentaires. Voor kinderen is er Netflix kids. De programma’s voor de jongsten worden nagesynchroniseerd.

Wat kost Netflix?

In september 2013 zijn ze gestart in Nederland. Voor een maandelijks bedrag van €7,99 bieden zij hun service aan. Er zitten prijs verschillen tussen de diverse landen waar ze actief zijn. In Ierland betalen de abonnees €6,99 per maand.

Wat verklaart het succes?

Mensen zijn het gewend geraakt om te kijken wat ze op dat moment willen bekijken. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van een tv-zender die bepaalt wat zij te zien krijgen. “On-demand” kijken is de toekomst. Dit wordt mede ingegeven door het gemak van YouTube. De gewenste beelden kunnen door het intoetsen van een zoekopdracht gevonden worden. Dit verklaart ook het succes van uitzending gemist en vergelijkbare services. Bijvoorbeeld RTL biedt ook een vergelijkbare service, maar daar vragen ze een vergoeding voor van €0,99 per uitzending. Dit gaat waarschijnlijk nooit een groot succes worden, want consumenten zijn niet massaal bereid om een dergelijk bedrag te betalen voor een serie van een half uurtje.

De komende jaren zal er nog een strijd gestreden worden om de gunsten van de kijkers. Netflix heeft de macht van de massa. Met 44 miljoen leden is het gemakkelijker te onderhandelen.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Film of serie verdwenen van Netflix? Dit is er aan de handFilm of serie verdwenen van Netflix? Dit is er aan de handVind je een film of serie op Netflix die je wilt bekijken dan kun je deze opslaan in Mijn Lijst. In tegenstelling tot de…
Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Samen een film kijken op Netflix kan supergezellig zijn. Met Netflix Party kun je samen met iemand anders een film of se…
Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?De van oorsprong Amerikaanse streamingdienst voor films, series, en documentaires wordt steeds populairder in Nederland.…
In 2014 bestond Kinderen voor Kinderen 35 jaar!In 2014 bestond Kinderen voor Kinderen 35 jaar!In 2014 bestond Kinderen voor Kinderen 35 jaar. Hoe is Kinderen voor Kinderen ontstaan? Welke liedjes zijn er allemaal i…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Netflix
  • http://www.nu.nl/tech/3688129/netflix-verrast-nederlands-succes.html
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.