Amerikaanse rockband Daughtry

Amerikaanse rockband Daughtry Rockband Daughtry wordt opgericht door leadzanger & gitarist Chris Daughtry, nadat Chris in 2006 als vierde eindigt in 'American Idol' en daarna een platencontract tekent bij 'RCA Records'. De band heeft inmiddels (2014) al vier studioalbums uitgebracht en heeft zowel bij het maken van nieuwe nummers als tijdens concerten samengewerkt met veel artiesten en bands. Dat zijn onder andere: Nickelback, 3 Doors Down, Carlos Santana, Ed Kowalczyk (band 'Live') en Lifehouse. Daughtry, rockband uit 'McLeansville, staat North Carolina, V.S.', is een rockband opgericht door leadzanger & gitarist Chris Daughtry. Het debuutalbum van Daughtry, wat dezelfde naam draagt, is viervoudig platina en het snelstverkopende debuutalbum van een rockband in de VS ooit. Het album werd uitgebracht in november 2006, stond al snel op #1 in de 'Billboard 200' en er werden meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht. Het album bevatte maar liefst vier 'Top 20-hits' in de 'Billboard Hot 100', waaronder de nummers ''It's Not Over'' & ''Home'' die in de top 5 belandden van die hitlijst.

Het tweede album van de band, Leave This Town, werd uitgebracht in juli 2009. Het album kwam binnen op #1 in de 'Billboard 200'-hitlijst. Dit maakte het dus dat hun tweede album ook meteen hun tweede #1 album was in de Verenigde Staten. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen exemplaren van dat album over de toonbank gegaan. En ook dit album werd platinum. De eerste single van het album, ''No Surprise'', werd Daughtry's vijfde top-20 hit in de 'Billboard Hot 100'.

Het derde album van Daughtry, Break The Spell, uitgebracht in november 2011, was iets minder succesvol dan de twee voorgaande albums. Toch was het album goed voor goud en waren er in januari 2012 al zo'n 410.000 exemplaren van verkocht.

Daughtry heeft in totaal 8 miljoen albums en bijna 23 miljoen digitale downloads verkocht in de V.S., en 24 miljoen albums en 60,5 miljoen digitale downloads wereldwijd.

Bron: Justin Allen Hundsnurscher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Justin Allen Hundsnurscher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oprichting van Daughtry & hun grote doorbraak

Chris Daughtry maakte, toen hij vierde werd in het vijfde seizoen van 'American Idol', bekend dat hij een band wilde gaan oprichten dat hij dat ook ging doen. Dat maakte hij bekend net nadat hij een aanbod had afgeslagen van de band Fuel om hun leadzanger te worden. Al snel werd bekend dat Chris een platencontract had getekend bij zowel '19 Entertainment' als bij 'RCA Records', die ook contracten hebben met o.a Kelly Clarkson & Kellie Pickler. Chris is zelf zanger & songwriter en heeft samengewerkt met andere songwriters zoals Ed Kowalczyk (band 'Live'), Brad Arnold (3 Doors Down) & Chad Kroeger (Nickelback). Chris Daughtry en collega's van zijn 'label' hielden een auditie voor de band. Hij en zijn 'label' kozen vier leden uit om in de band op te nemen. De band ging ook gewoon 'Daughtry' heten, dit om naamsbekendheid die Chris Daughtry al opgebouwd had te behouden.

Album 'Daughtry'

Het debuutalbum van de band werd geproduceerd door 'Howard Benson' en werd uitgebracht door 'RCA Records' op 21 november 2006. Chris maakte zelf ook deel uit van het produceren ervan. Hij heeft namelijk, behalve de twee songs ''Feels Like Tonight'' & ''What About Now'', alles zelf (mee)geschreven. Het was meteen al een groot succes. Dat begon met de eerste single ''It's Not Over'', die eerst uitgebracht zou worden in september maar voor het eerst pas op de radio te horen was op 6 december 2006. Al snel kondigde bandlid Jeremy Brady aan dat hij de band ging verlaten. Brian Craddock werd zijn vervanger, die Chris Daughtry daarvoor al kende van de band Absent Element, waar beiden ooit lid van waren.

Na het succes van ''It's Not Over'' werd de tweede single ''Home'' gereleased. Deze single kwam, een aantal weken voor de officiële radio-release, binnen op #83 in de hitlijst 'Billboard Hot 100'. Uiteindelijk steeg de single nog naar de vijfde plek. Ook was de song de officiële aftrap voor het zesde seizoen van 'American Idol'.

De derde single van het album 'Daughtry' was het nummer ''What I Want''. Gitarist 'Slash', bekend van Guns 'N Roses, heeft in dat nummer de leadgitaar op zich genomen. De song werd gereleased op 23 april 2007. Het nummer bereikte nummer 6 in de 'Rock Charts', en is zelfs in het spel 'Guitar Hero: On Tour' voor de 'Nintendo DS' beschikbaar om mee te spelen.

Hun vierde single ''Over You'' werd officieel gereleased op 24 juli 2007. Daughtry liet het nummer echter voor het eerst horen tijdens een live-optreden in de tv-show 'Good Morning America'. De vijfde single van het album, ''Crashed'', werd op meerdere rockzenders gereleased op 10 september 2007. ''Feels Like Tonight'', de zesde en laatste single, werd gereleased op 8 januari 2008. Dit is dus ongeveer een jaar nadat hun debuutalbum officieel werd gereleased. Op 24 april 2008 kreeg Daughtry 4 keer Platinum uitgereikt wegens het grote succes van al hun singles. Ook werden ze in 2008 genomineerd voor 4 Grammy Awards: Beste pop-act/optreden van een duo of groep met zang; Het beste Rockalbum; Het beste rocknummer, en beste rock-act/optreden van een duo of groep met zang. Volgens 'Billboard' had Daughtry, met hun zes singles, 20 nummer 1 hits over de hele wereld.

Dit was voor Daughtry genoeg reden om een 'Deluxe Edition' uit te brengen. Het album 'Daughtry - Deluxe Edition' kwam uit op 9 september 2009. Deze bevatte uiteraard de originele CD en nog een DVD. Op de CD stonden 4 bonustracks waaronder akoestische versies van ''What About Now'', ''It's Not Over'' en ''Home''. Ook stond er een cover van ''Feels Like The First Time'' van de band 'Foreigner' op de CD. Op de DVD stonden alle vijf videoclips die naar aanleiding van het album gemaakt werden. Ook stonden er nog nooit vertoonde live-beelden op en nog exclusieve beelden van achter de schermen.

Discografie

Daughtry - 2006

Tracklisting:
 1. It's Not Over
 2. Used To
 3. Home
 4. Over You
 5. Crashed
 6. Feels Like Tonight
 7. What I Want (ft. Slash)
 8. Breakdown
 9. Gone
 10. There And Back Again
 11. All These Lives
 12. What About Now

Leave This Town - 2009

Tracklisting:
 1. You Don't Belong
 2. No Surprise
 3. Every Time You Turn Around
 4. Life After You
 5. What I Meant To Say
 6. Open Up Your Eyes
 7. September
 8. Ghost Of Me
 9. Learned My Lesson
 10. Supernatural
 11. Tennessee Line (ft. Vince Gill)
 12. Call Your Name

Break The Spell - 2011

Tracklisting:
 1. Renegade
 2. Crawling Back To You
 3. Outta My Head
 4. Start Of Something Good
 5. Crazy
 6. Break The Spell
 7. We're Not Gonna Fall
 8. Gone Too Soon
 9. Losing My Mind
 10. Rescue Me
 11. Louder Than Ever
 12. Spaceship

Baptized - 2013

Tracklisting:
 1. Baptized
 2. Waiting For Superman
 3. I'll Fight
 4. Wild Heart
 5. Long Live Rock & Roll
 6. The World We Knew
 7. High Above The Ground
 8. Broken Arrows
 9. Witness
 10. Traitor
 11. 18 Years

Bandbezetting

Huidige bandleden

 • Chris Daughtry - Leadzang & Gitaar (2006-2014)
 • Josh Steeley - Gitaar & Achtergrondzang (2006-2014)
 • Brian Craddock - Gitaar & Achtergrondzang (2007-2014)
 • Josh Paul - Basgitaar (2006-2012/2013-2014)
 • Elvio Fernandes - Toetsenist/Achtergrondzang (2011-2014)

Tournee-Bandleden

 • Andy Waldeck - Bassgitaar & Achtergrondzang (2012-2013
 • Jamal Moore - Drums & Percussie (2014)
 • Brandon Maclin - Drums & Percussie (2014)

Voormalige Bandleden

 • Jeremy Brady - Gitaar & Achtergrondzang (2006-2007)
 • Joey Barnes - Drums, Percussie & Achtergrondzang (2006-2010)
 • Robin Diaz - Drums & Percussie (2010-2014

Tournees

Daughtry is sinds 2007 min of meer 'non-stop' op tournee geweest. Natuurlijk gingen ze wel tussendoor de studio in voor het maken van nieuwe album maar daarna gingen ze altijd meteen weer op tournee. Veel andere bands nemen altijd wel wat rust rond de tijd dat ze de studio weer in gaan om nieuwe tracks op te nemen, maar dat geldt niet echt voor Daughtry. Ze zijn ook nog op tournee geweest met o.a. Bon Jovi & Nickelback. Bij beide bands stonden ze een groot gedeelte van hun tour in het voor-programma en kwamen ze tijdens het concert nog het podium op. Dit om samen met de hoofdact van dat moment, Bon Jovi of Nickelback, een song samen te zingen. Maar uiteraard is Daughtry ook druk geweest met hun eigen tournees:
 • 2009-2010 Leave This Town Tour
 • 2012 Break The Spell Tour
 • 2012-2013 Bigger Than Life Tour
 • 2014 Baptized World Tour
 • 2014 Daughtry/Goo Goo Dolls Summer Tour

Lees verder

© 2014 - 2024 Mwaaij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Canadese drumkoning Daniel AdairDaniel Patrick Adair (19-02-1975, Vancouver) is een Canadese drummer, percussionist en producer. Ook beheerst hij nog (b…
Hits jaren 00: 2004In 2004 kwam de Nederlandse rap tot leven. We maakten kennis met Ali B en Lange Frans en Baas B. Ook andere Nederlanders…

Hall and Oates, het meest succesvolle duo in de popmuziekHall and Oates, het meest succesvolle duo in de popmuziekDaryl Hall en John Oates vormen het meest succesvolle duo uit de geschiedenis van de popmuziek. De meeste hits scoorden…
Biografie: IndilaIndila is de artiestennaam van Adila Sedraïa. Indila is een Franse zangeres en songwriter. Ze verwierf bekendheid met he…
Bronnen en referenties
Mwaaij (10 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.