Girlband de Spice Girls

Girlband de Spice Girls 'If you wannabe my lover'. In de jaren 90 hoorde je dit geluid keihard uit de speakers komen van menig meisjeskamer. Schoenen met blokhaken werden het nieuwe modebeeld en elk jong meisje wilde wel één van de Spice Girls zijn. Het was lang geleden dat een meidengroep zo populair was. Het succes van Baby, Ginger, Scary, Posh en Sporty Spice was dan ook enorm.

Ontstaan

De Spice Girls werden in 1996 opgericht. Het was een Britse meidengroep die in eerste instantie begon als een marketingoperatie. De groep wordt beschouwd als de bestverkopende meidengroep aller tijden. Ze verkochten meer dan 45 miljoen albums en 30 miljoen singles. De term Girl Power werd door de Spice Girls bekendgemaakt en werd gebruikt om de kracht van vrouwen uit te drukken. De groep bestond uit Emma, Victoria, Geri, Melanie B en Melanie C. In 1998 kondigde Geri aan de groep te gaan verlaten om een solocarrière te beginnen. De andere vier meiden gingen verder met de groep. In 2001 gaven ze hun laatste optreden maar ze gingen niet officieel uit elkaar.

De groep ontstond al in 1993 maar toen nog onder de naam Touch. Emma Bunton zat er toen niet bij. Zij verving uiteindelijk Michelle Stephenson die verder wilde met school. Ondanks dat ze met zijn allen in een huis woonden en ondanks alle inzet lukte het maar niet om een platencontract in de wacht te slepen. In 1995 verlieten ze het huis nog steeds hopende op een contract. Gelukkig werden ze daarna snel aangenomen bij 19 Management van Simon Fuller, een grote naam in de popindustrie. Hij zorgde ervoor dat ze een contract kregen bij Virgin Records en veranderde hun naam in de Spice Girls. De eerste single die ze uitbrachten was: “Wannabe”. Het nummer was een groot succes en zorgde ook voor een doorbraak in Amerika. Uniek want het lukte niet veel Britse bands om in hun beginperiode al door te breken. Alle nummers van hun eerste album werden een groot succes. In 1997 brachten ze hun tweede album uit “Spice World”. Ondanks dat de nummers van dit album het goed deden, deden ze het niet zo goed als de nummers van het eerste album. In 1998 bracht de meidengroep hun eigen film uit. De film bracht veel geld in het laatje maar critici waren er niet erg over te spreken. Viva Forever was de laatste single waarop Geri te horen was. In 1998 nam zij afscheid van de groep. Het nummer “Goodbye” vertelde over het afscheid van Geri.

Forever

Daarna werd het een tijdje stil rondom de groep. Melanie B en Melanie C begonnen een solocarrière. In 2000 kwam dan toch eindelijk het derde album "Forever' uit. De eerste single van dit album was het nummer “Holler”. Wereldwijd was het album geen succes. De fans waren niet te spreken over de nieuwe sound die de groep gekozen had. Een tweede single release is er nooit gekomen. De meiden gingen allemaal hun eigen weg. In 2007 verrasten ze iedereen door bekend te maken dat er een reünietournee zou komen door het Verenigd Koninkrijk. Geri Halliwell zou hier ook bij aanwezig zijn. Ze brachten een Greatest Hits album uit samen met de single “Headlines”. Maar dit werd geen groot succes. Ook de musical “Viva Forever” over de bittere kant van de roem viel tegen. Op de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen in 2012 trad het vijftal voor de laatste keer samen op.

De leden

Posh Spice

Victoria Adams alias Posh werd geboren op 17 april 1974 in Harlow. De bijnaam Posh kreeg ze omdat ze netjes en erg stijlvol was. Ze droeg veel zwarte kleding. In 1999 trouwde ze met de Engelse topvoetballer David Beckham en nam ze zijn naam aan. Samen hebben ze drie zoons en een dochter. Na het stoppen van de Spice Girls heeft ze geprobeerd een solocarrière van de grond te krijgen. Dit had wisselend succes. Sommige singles deden het goed, anderen wat minder. Samen met haar man wist ze een constante media-aandacht te generen. De foto’s van hun bruiloft zijn voor een gigantisch bedrag verkocht. Na haar solocarrière is ze de mode in gegaan. Ze stond model voor grote modelmerken en is uiteindelijk haar eigen modelabel begonnen. Samen met haar man heeft ze ook een eigen parfum.

Baby Spice

Emma Bunton alias Baby Spice werd geboren op 21 januari 1976 in Barnet. Haar bijnaam dankte ze aan haar meisjesachtige uiterlijk. Na het stoppen van de Spice Girls begon ze een solocarrière. Ze bracht enkele hits uit maar werd uiteindelijk toch ontslagen door de platenmaatschappij in verband met tegenvallende verkoopcijfers. Ze vond een nieuwe platenmaatschappij en wist de verkoop van haar albums te verbeteren. Uiteindelijk heeft ze drie albums uitgebracht. Sinds 1999 heeft ze een relatie met Jade Jones. Samen hebben ze twee zoons.

Sporty Spice

Melanie Chisholm alias Sporty Spice werd geboren op 12 januari 1974 in Whiston. Haar bijnaam dankt ze aan het feit dat ze altijd sportkleding aan had en tijdens optreden flikflaks en andere kunsten liet zien. Als artiestennaam gebruikte ze de naam Mel C. Melanie wilde eerst graag in musicals spelen maar die droom kwam nooit uit. Tijdens de periode bij de Spice Girls leed Melanie aan anorexia nervosa en ernstig ondergewicht. Na het stoppen van de groep begon ze een solocarrière. In het jaar 2000 leed ze aan een heftige depressie. Een alcoholverslaving zou hiervan de oorzaak zijn. In 2009 werd ze moeder van een dochter.

Scary Spice

Melanie Brown alias Scary Spice werd geboren op 29 mei 1975 in Leeds. Als artiestennaam gebruikte ze de naam Mel B. Tijdens haar huwelijk met Jimmy Gulzar gebruikte ze de naam Mel G. Na de Spice Girls bracht ze twee keer een soloalbum uit. In 2001 en in 2005. Vanwege tegenvallende verkoopcijfers werd ze door de platenmaatschappij aan de kant gezet. Het liefdesleven van Melanie Brown was onstuimig. In 1998 trouwde ze met Jimmy Gulzar met wie ze een dochter kreeg. In 2000 ging het stel uit elkaar. In 2006 had ze een kortstondige relatie met Eddie Murphy. Ze raakte in verwachting maar Murphy ontkende de vader te zijn. Op 3 april 2007, de verjaardag van Eddie Murphy, beviel ze van een dochter. Een DNA-test wees uit dat Murphy inderdaad de vader van het meisje was. Sinds 2007 is ze getrouwd met Stephen Belafonte met wie ze ook nog een dochter kreeg.

Ginger Spice

Geri Halliwell alias Ginger Spice werd geboren op 6 augustus 1972 in Watford. Haar andere bijnaam was Sexy Spice. Dit dankte zij aan haar wulpse uiterlijk en haar rode haren. Tijdens haar periode bij de Spice Girls werden haar dans- en zangkwaliteiten openlijk in twijfel getrokken. Samen met conflicten binnen de groep was dit de reden voor Geri om uit de groep te stappen. Haar eerste soloalbum deed het goed en ze mocht de titelsong voor de film Bridget Jones’s Diary maken. Omdat ze veel gewicht verloor in deze periode ging het gerucht dat ze de eetstoornis boulimie zou hebben. Haar tweede soloalbum flopte. Ook pogingen om nieuwe muziek uit te brengen die na dit album volgden mislukten. Geri ondernam stappen voor een acteercarrière maar die kwam niet van de grond. In 2013 nam Geri plaats achter de jurydesk bij Australia’s got talent. In 2006 kreeg Geri een dochter. In 2015 trouwde ze met Christiaan Horner.
© 2016 - 2024 Sschoneveld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1997In 1997 kregen we voor het eerst iets te horen van Jantje Smit. Ook werden er grote hits gescoord door artiesten zoals N…
Hits jaren 90: 1996Wie kent nou niet het dansje dat bij de macarena hoort? En dat was slechts één van de vele hits die gescoord werd in 199…
Hits jaren 90: 1998De film Titanic was een groot succes, net zoals de daarbij horende soundtrack van Celine Dion. En dat was niet de enige…
Spice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice is in landen als Amerika, Engeland en Duitsland een zeer populaire, legale party drug. Het is een kruidenmix waar…

K3 - voor volwassenenDuizenden meisjes zijn opgegroeid met K3, in 2015/2016 stopt de "oude" K3 bestaande uit de Belgische Karen en Kristel en…
The Backstreet BoysThe Backstreet BoysDuizenden gillende meiden die in katzwijm vallen. Het gebeurde allemaal in de jaren 90 toen de boyband The Backstreet Bo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Emutold, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spice_Girls
Sschoneveld (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.