The Backstreet Boys

The Backstreet Boys Duizenden gillende meiden die in katzwijm vallen. Het gebeurde allemaal in de jaren 90 toen de boyband The Backstreet Boys mateloos populair was. Ze scoorden hit na hit en de kamers van de jonge meiden hingen vol met posters van de knappe jongens. Anno 2016 zijn de Backstreet Boys nog steeds bij elkaar alleen zijn ze een stukje ouder geworden.

Oprichting

De Backstreet Boys is een Amerikaanse boyband en is opgericht op 20 april 1993. De band bestaat uit vijf jongens: Howard, Nick, Brian, Kevin en AJ. Hun manager Lou Pearlman wilde graag een boyband oprichten. Als voorbeeld nam hij de New Kids on the Block. Hij zocht naar geschikte kandidaten in het archief van het Civic Theatre en vond daarin AJ en Howie. Naar aanleiding van audities werden Nick en Kevin aan de groep toegevoegd. Lou Pearlman vond echter dat er nog wat miste. Kevin stelde voor om zijn neef Brian auditie te laten doen. Lou Pearlman was onder de indruk en de groep was compleet.

Lou Pearlman huurde een huis waar de jongens konden repeteren. Alleen moest er nog een naam verzonnen worden voor de band. Tijdens een etentje zaten ze tegenover Backstreet Market waar jongeren rondhingen. De naam Backstreet werd voorgesteld maar dat vonden de jongens te kort. Daarom werd voor de naam Backstreet Boys gekozen. Ze begonnen met optreden op middelbare scholen en in winkelcentra. Hun eerste grote optreden vond plaats op 8 mei 1993 in Seaworld. Ze traden daar op voor 3000 scholieren. Ze maakten een tour langs verschillende scholen maar een platencontract wilde nog niet echt lukken. Lou Pearlman probeerde van alles maar de zoektocht verliep stroef.

Eindelijk een platencontract

In 1994 lukte het de jongens om een platencontract te tekenen bij Jive Records. De jongens doken echter niet gelijk de studio in. Er werd besloten dat het belangrijk was dat de jongens klaar waren voor de optredens en dat hun act goed in elkaar zat. De platenmaatschappij trok er een heel jaar voor uit om de jongens klaar te stomen. Veel jongens gebruikten deze tijd om hun middelbare schooldiploma te halen.

In september 1995 brachten de jongens hun eerste single uit “We’ve got it going on”. De single deed het in Amerika niet goed. In Europa werd de single wel een groot succes. In 1996 is hun debuutalbum “Backstreet Boys” af. Het succes in Europa bleef groeien en de jongens gingen ook toeren in Azië en Canada. In 1997 werd de single “We’ve got it going on” opnieuw uitgebracht in Amerika. In tegenstelling tot de vorige keer doet de single het nu wel goed. Tegelijkertijd met de release van hun tweede album “Backstreet’s Back” in Europa werd in Amerika hun debuutalbum “Backstreet Boys” uitgebracht. In hetzelfde jaar spanden de Backstreet Boys een rechtszaak aan tegen hun manager Lou Pearlman. Hij werd aangeklaagd voor bedrieglijke handelingen en fraude. Het is voor de groep onverklaarbaar dat zij zo hard werkten en zo weinig verdienden. Veel andere artiesten klaagden Pearlman aan. De Backstreet Boys haalden hun gelijk. In 2008 werd Lou Pearlman veroordeeld tot 25 jaar cel in één van de grootste fraudezaken in de Amerikaanse misdaadgeschiedenis.

Millenium

De single “I want it that way” werd een enorm succes en maakte de mensen nieuwsgierig naar hun derde album. In mei 1999 bracht de groep hun derde album “Millennium” uit. Het werd één van de best verkochte albums aller tijden. De “Into the Millenium Tour” bracht de jongens over de hele wereld. De shows waren in recordtempo uitverkocht. In 2000 brachten ze het album “Black and Blue” uit. In 2002 ontstonden er strubbelingen met het management waardoor er een pauze werd ingelast. De solocarrière van Nick kreeg voorrang op het uitbrengen van het volgende album van de groep. De groep klaagde het management dan ook aan voor contractbreuk.

In 2005 kwam de groep weer samen en bracht het album “Never Gone” uit. In 2006 verliet Kevin de Backstreet Boys om zich te gaan richten op andere interesses. De groep ging met zijn vieren verder en zocht geen vervanger voor Kevin. Ze gaven aan dat de deur altijd voor hem open staat. Hierna volgden nog de albums “Unbreakable” in 2007 en “This is us” in 2009. Wereldwijd verkochten ze ruim 130 miljoen albums waarmee ze de best verkochte boyband ooit zijn. In 2010 werd bekend dat het contract met Jive Records niet werd verlengd. De jongens traden nog veel op en organiseerden regelmatig cruises met de fans. In 2012 maakte de band bekend dat Kevin opnieuw toe zal treden tot de groep.

De bandleden

Howie D

Howard Dwaine Dorough of Howie D was een rustige jongen in de groep. Hij werd geboren op 22 augustus 1973 in Orlando, Florida. Hij was vooral bekend vanwege zijn hoge noten. Hij trouwde in 2007 met Leigh Boniello en samen kregen ze twee zoons.

AJ

Alexander James McLean of AJ werd geboren op 9 januari 1978 in West Palm Beach, Florida. Met zijn vele tatoeages was AJ een opvallend bandlid. Ook liep hij altijd met een zonnebril op. De ouders van AJ scheidden toen hij twee jaar oud was. Zijn vader liet het gezin in de steek waardoor hij alleen door zijn moeder werd opgevoed. In 1990 verhuisde het gezin naar Orlando voor de carrière van AJ. Hier ontmoette hij Howie D en kwam zo bij de Backstreet Boys terecht. Hij stond al snel bekend als de slechte jongen van de groep. In 2001 onderging hij rehabilitatie voor zijn alcoholisme en drugsgebruik. In 2011 trouwde hij met Rochelle DeAnna Karidis en samen kregen ze een dochter.

Kevin

Kevin Scott Richardson werd geboren op 3 oktober 1971 in Lexington, Kentucky. Hij is de neef van het Backstreet Boy-lid Brian. Kevin was de oudste van de groep en werd dan ook gezien als vaderfiguur. Hij kon erg goed pianospelen en nam tijdens concerten vaak plaats achter de piano. In 2000 trouwde hij met Kristin Willits. Samen hebben ze twee zonen.

Brian

Brian Thomas Littrell werd geboren op 20 februari 1975 in Lexington, Kentucky. In 1998 braken er spannende tijden aan voor Brain. Al van jongs af aan had hij een aangeboren hartafwijking en die speelde weer op. Zijn hart was gevaarlijk groot geworden en een openhartoperatie was noodzakelijk. Gelukkig liep alles goed af. In 1997 ontmoette Brain zijn vrouw tijdens de opnames van een videoclip. Hij trouwde Leighanne Wallace in 2000. Samen hebben ze een zoon.

Nick

Nickolas Gene Carter of Nick was de jongste van de groep. En de populairste. Hij liet heel veel meidenharten sneller kloppen. Hij werd geboren op 28 januari 1980 in Jamestown, New York. Een aantal jaren later verhuisde het gezin naar Tampa, Florida. Daar ontmoette hij AJ en Howie waarmee hij samen een bandje begon. Uiteindelijk kwamen daar Kevin en Brain bij en werden het de Backstreet Boys. In 2015 deed Nick mee aan de Amerikaanse versie van Dancing with the Stars waar hij hoge ogen gooide. Hij werd tweede. In 2014 trouwde hij met Lauren Kitt. In 2016 verwachten zij hun eerste kindje.
© 2016 - 2024 Sschoneveld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1996Wie kent nou niet het dansje dat bij de macarena hoort? En dat was slechts één van de vele hits die gescoord werd in 199…
Hits jaren 90: 1997In 1997 kregen we voor het eerst iets te horen van Jantje Smit. Ook werden er grote hits gescoord door artiesten zoals N…
Hits jaren 90: 1999In 1999 maakten we voor het eerst kennis met Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het…
Max Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin is een in 1971 in Stockholm, Zweden geboren songwriter en producer die sinds 1996 wereldwijd tientallen hits…

Girlband de Spice GirlsGirlband de Spice Girls'If you wannabe my lover'. In de jaren 90 hoorde je dit geluid keihard uit de speakers komen van menig meisjeskamer. Sch…
Anouk: namen zes kinderen en hun vier vadersZangeres Anouk Teeuwe maakte op donderdag 7 januari 2016 haar zesde zwangerschap bekend. Zes kinderen, van vier verschil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lola's Big Adventure!, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kevin_Richardson
  • http://www.backstreet-boys.nl/biografie/aj-mclean/
Sschoneveld (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.