Guns N' Roses (1985-1997)

Guns N' Roses (1985-1997) Guns N' Roses zou voor het eerst gaan optreden in 1985. De bandleden waren: zanger Axl Rose, de gitaristen Izzy Stradlin en Tracii Guns, Duff McKagan op de basgitaar en Robbie Gardner op drums. Er was alleen één probleem, Tracii Guns en Robbie Gardner konden niet naar het optreden komen. Duff Mckagan deed zijn best om nog een gitarist en een drummer te vinden. Hij had Slash en Steven al eerder ontmoet, en besloot ze bij de band te vragen. Zo ontstond de originele line-up van Guns N' Roses.

Live ?!*@ Like a suicide

Het debuut-ep van Guns N' Roses genaamd "Live ?!*@ Like a suicide" werd in december 1986 uitgebracht onder hun eigen label, er zijn er slechts 10.000 uitgegeven.

Live ?!*@ Like a suicide

 1. Reckless Life
 2. Nice Boys (Rose Tattoo cover)
 3. Move to the city
 4. Mama Kin (Aerosmith cover)

Appetite for Destruction

Op 26 maart 1986 tekende Guns N' Roses een contract bij "Geffen Records". Op 21 juli 1987 kwam hun debuutalbum "Appetite for Destruction" uit. MTV wilde alleen geen enkele video van de gevaarlijke, heroïne-verslaafde Rock and Roll-band uitzenden. Na 7 maanden waren er maar 200.000 exemplaren verkocht. Tom Zutaut, de A&R executive die Guns N' Roses had gecontracteerd, werd opgebeld door Geffen Records met het nieuws dat ze niet nog meer verlies wilden lijden, "Apetite" was voorbij. Zutaut stormde het kantoor van David Geffen binnen en zei: "De man die jouw bedrijf runt gaat Guns N' Roses kapot maken." Zutaut had een goede reputatie nadat hij vóór zijn 24e al Mötley Crüe en Metallica had gecontracteerd. David Geffen zei tegen Zutaut: "Noem één ding hoe ik dit goed kan maken." Zutaut wilde dat David Geffen ervoor zorgde dat de video van "Welcome To the Jungle" op MTV zou worden uitgezonden.

Twee uur later kreeg Zutaut te horen dat MTV de video één keer zou uitzenden om 01:00 's nachts in LA. Toen de video werd uitgezonden werd er zo vaak naar MTV gebeld, dat er brand ontstond door kortsluiting. Dit was nog nooit gebeurd, en de video werd toegevoegd aan de afspeellijst van MTV. Binnen twee weken werden er 200.000 exemplaren verkocht, en werd Guns N' Roses overal in de Verenigde Staten uitgezonden op de radio. Appetite for Destruction werd uiteindelijk het best verkopende debuutalbum ooit, halverwege 2015 stond de teller op 35 tot 40 miljoen exemplaren.

Appetite for Destruction

 1. Welcome to the Jungle
 2. It's So Easy
 3. Nightrain
 4. Out ta Get Me
 5. Mr. Brownstone
 6. Paradise City
 7. My Michelle
 8. Think About You
 9. Sweet Child o' Mine
 10. You're Crazy
 11. Anything Goes
 12. Rocket Queen

G N' R Lies

In 1988 kwam het tweede album van Guns N' Roses uit. Op het album stonden de vier nummers van "Live ?!*@ Like a suicide", een langzamere en akoestische versie van "You're Crazy" (eerder te horen op Appetite for Destruction) en drie nieuwe nummers, waaronder de single "Patience". Er ontstond nogal wat ophef over het laatste nummer van het album, "One in a Million" dat racistische en homofobe teksten bevat. Axl Rose zei dat het nummer alleen maar een uiting was van zijn emoties tijdens bepaalde nare gebeurtenissen in zijn leven en dat hij absoluut geen racist of homofoob is.

G N' R Lies

 1. Reckless Life
 2. Nice Boys (Rose Tattoo cover)
 3. Move to the City
 4. Mama Kin (Aerosmith cover)
 5. Patience
 6. Used To Love Her
 7. You're Crazy
 8. One in a Million

Use Your Illusion I and II

In 1990 begonnen de opnames van Use Your Illusion I and II. Door zijn cocaïne- en heroïneverslaving kon Steven Adler niet meer goed genoeg presteren, waardoor het nummer "Civil War" pas na bijna dertig takes was opgenomen. Steven Adler werd ontslagen uit de band, zijn vervanger was Matt Sorum van "The Cult". Ook kwam Dizzy Reed (keyboard) bij de band. Op 17 september 1991 werden de twee albums uitgebracht, ze debuteerden op nummer twee en één op de billboards. Gecombineerd zijn er ongeveer 35 miljoen exemplaren van verkocht. Op 7 november 1991, tijdens de Use Your Illusion tour stapte Izzy Stradlin uit de band, hij was afgekickt van de drugs en de alcohol en had er geen plezier meer in. Hij werd vervangen door Gilby Clarke.

Use Your Illusion I

 1. Right Next Door to Hell
 2. Dust N' Bones
 3. Live and Let Die (Paul McCartney and Wings cover)
 4. Don't Cry (Original version)
 5. Perfect Crime
 6. You Ain't the First
 7. Bad Obsession
 8. Back Off Bitch
 9. Double Talkin' Jive
 10. November Rain
 11. The Garden
 12. Garden of Eden
 13. Don't Damn Me
 14. Bad Apples
 15. Dead Horse
 16. Coma

Use Your Illusion II

 1. Civil War
 2. 14 Years
 3. Yesterdays
 4. Knockin' on Heaven's Door (Bob Dylan cover)
 5. Get in the Ring
 6. Shotgun Blues
 7. Breakdown
 8. Pretty Tied Up
 9. Locomotive
 10. So Fine
 11. Estranged
 12. You Could Be Mine
 13. Don't Cry (Alternate lyrics)
 14. My World

The Spaghetti Incident?

Op 23 november 1993 kwam het vijfde album "The Spaghetti Incident?" uit, met daarop covers van oudere punk- en hardrocknummers. De titel was een inside joke over een voedselgevecht dat tussen Steven Adler en Axl Rose had plaatsgevonden.

The Spaghetti Incident?

 1. Since I Don't Have You (The Skyliners)
 2. New Rose (The Damned)
 3. Down on the Farm (U.K. Subs)
 4. Human Being (New York Dolls)
 5. Raw Power (The Stooges)
 6. Ain't It Fun (featuring Michael Monroe) (The Dead Boys)
 7. Buick Mackane (T. Rex/Soundgarden)
 8. Hair of the Dog (Nazareth)
 9. Attitude (Misfits)
 10. Black Leather (The Professionals)
 11. You Can't Put Your Arms Around a Memory (Johnny Thunders)
 12. I Don't Care About You (Fear)
 13. Look at Your Game, Girl (verborgen nummer in "I Don't Care About You", begint op 2:17) (Charles Manson)

Het einde van Guns N' Roses

Axl Rose ontsloeg gitarist Gilby Clarke in 1995, zonder te overleggen met de rest van de band. Axl Rose haalde jeugdvriend Paul Tobias bij de band, wat voor nog meer spanning in de band zorgde. Al die tijd waren ze nog wel met een nieuw album bezig, maar dat zorgde ook voor conflicten door meningsverschillen tussen Slash en Axl. Na nog meer ruzies en conflicten stapte Slash in oktober 1996 uit de band. Kort daarna namen ook drummer Matt Sorum (hij omschreef Paul Tobias als de Yoko Ono van Guns N' Roses) en Duff Mckagan (die vader was geworden en meer stabiliteit in zijn leven wilde) afscheid van de band.
© 2016 - 2024 Maximiliaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1992In 1992 scoorden 2 Unlimited en Nirvana voor het eerst een hit. Maar ook artiesten zoals Guns 'N Roses, Boyz II Men en P…
Hits jaren 90: 1991In 1991 stonden veel grote hits in de muzieklijsten. Tegenwoordig kennen we deze muziek nog steeds. Denk bijvoorbeeld ee…
Hits jaren 80: 1989In 1989 scoorden de Bangles een grote hit met Eternal flame. En Guns n Roses rockten op Patience en Paradise city. 1989…

Zanggroep: Il DivoIl Divo is een bekende internationale zanggroep. Uniek aan Il Divo is de popmuziek die zij zingen in operastijl. Dit doe…
K3 - voor volwassenenDuizenden meisjes zijn opgegroeid met K3, in 2015/2016 stopt de "oude" K3 bestaande uit de Belgische Karen en Kristel en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Zikiline, Pixabay
 • https://www.youtube.com/watch?v=AZINnB4y0Ug
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Live_%3F!*@_Like_a_Suicide
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Appetite_for_Destruction#Track_listing
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Guns_N%27_Roses
 • https://en.wikipedia.org/wiki/G_N%27_R_Lies
 • https://en.wikipedia.org/wiki/%22The_Spaghetti_Incident%3F%22#Track_listing
Maximiliaan (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.