Charlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodel

Charlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodel De in 1986 in Londen geboren Charlie Siem is zowel een succesvol violist als fotomodel. De Brit is klassiek geschoold in Windsor, Cambridge en Londen. Daarnaast is hij een veelgevraagd fotomodel in internationale modecampages van bekende merken als Hugo Boss, Armani en Dunhill. In 2017 verschijnt de Deense docufilm 'A Modern Man' over Siem waarin naar voren komt dat de goedogende jongeman die alles mee lijkt te hebben constant op zoek is naar meer en beter. Het zoeken naar de ‘beste versie’ van hemzelf.

Brits klassiek violist Charlie Siem

Charlie Siem wordt geboren op 14 januari 1986 in Londen. De Brit is zowel klassiek violist als model. Zijn achternaam wordt uitgesproken in twee lettergrepen als “Si Em”.

Zijn vader, Kristian Siem, is een vermogende Noorse zakenman, zijn moeder Karen Ann is geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika. Via zijn vader is Charlie verre familie van de Noorse violist en componist Ole Bull (1810-1880). Zijn ouders hebben geen muzikale achtergrond en moedigen hem niet aan. Toch staan ze later volledig achter de klassieke studies van hun zoon in Windsor, Cambridge en Londen.

Klassiek geschoold

Als Charlie via zijn moeder een vioolconcert van Beethoven hoort dat wordt uitgevoerd door Yehudi Menuhin, maakt dat op hem een grote indruk. Op zeer jonge leeftijd begint hij met vioolspelen. Hij studeert vervolgens aan Eton College in Windsor, Girton College in Cambridge en Guildhall School of Music en The Royal College of Music, beiden in Londen. Hij heeft les gehad van onder meer de violisten Shlomo Mintz en Itzhak Rashkovsky.

Optredens

Tijdens zijn studie geeft Siem al succesvolle optredens: als hij 15 is geeft hij zijn eerste concert met een orkest en als hij 18 is treedt hij op met het Londense Royal Philharmonic Orchestra. Zijn eerste cd met daarop uitvoeringen van werken van de componisten Edward Elgar en Edvard Grieg verschijnt als hij 21 jaar is.

Hij heeft daarna gespeeld met onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, The National Symphony Orchestra van Tsjechië en Oslo en The Philharmonic Orchestra van Bergen en Oslo en gewerkt met de dirigenten Charles Dutoit, Edward Gardner, Yannick Nézet-Séguin, Sir Roger Norrington, Libor Pešek en Yuri Simonov. Optredens zijn er geweest in steden als New York, Parijs, Oslo, Tel Aviv en Hong Kong.

Guarneri del Gesu

De viool waarop Charlie Siem speelt heet d’Egville en wordt ook wel Red Violin genoemd. Het instrument is gemaakt door de Italiaanse vioolbouwer Guarneri del Gesu in 1735 en is eerder in het bezit geweest van de Amerikaanse violist en dirigent Yehudi Menuhin.

Fotomodel voor Hugo Boss, Dior, Armani en Dunhill

De Duitse modeontwerper en fotograaf Karl Otto Lagerfeld maakt van Siem een fotoreportage die is gebruikt voor de najaarscampagne in 2015 voor het modemerk Dior. Siem is tevens het gezicht voor andere diverse internationale kleding- en modemerken: het Britse Dunhill (2011), het Italiaanse Giorgio Armani (parfum Eau de Nuit, 2013) en het Duitse Hugo Boss (2014).
Siem is klassiek geschoold maar vindt juist de combinatie muziek-modellenwerk spannend. Met Armani bereikt hij naar zijn idee een breder en ook ander publiek dan met enkel zijn vioolspel. In het kader van een brede profilering ziet hij het modellenwerk meer als kans dan als belemmering voor zijn muzikale carrière. In 2011 en 2013 wijden de Amerikaanse modetijdschriften Vogue en Vanity Fair artikelen aan de violist.

Brug tussen klassieke muziek en popmuziek

Van Siem wordt gezegd dat hij een brug heeft geslagen tussen de werelden van de klassieke muziek en de popmuziek. Hij heeft op het podium gestaan met The Who, Grace Jones, Miley Cyrus en Jamie Cullen en poseert voor muzikant/fotograaf Bryan Adams. In juni 2011 speelt hij voor Lady Gaga op het feest ter gelegenheid van haar Fashion Icon Award.

Documentaire: 'A Modern Man'

Van de Deense Eva Mulvad verschijnt begin 2017 rond Charlie Siem de documentaire 'A Modern Man'. In de film wordt een inkijk gegeven in Siems persoonlijke leven en artistieke uitdagingen. De violist lijkt door zijn succes een perfect leven te leiden maar blijkt de nodige twijfels te hebben. Omdat alles consequenties heeft denkt hij over elk besluit goed na. Om als klassiek violist serieus te blijven worden genomen wil hij dan ook bijvoorbeeld geen cd uitbrengen met (te) commerciële nummers.

De beste versie van mezelf

Hij vraagt zich in 'A Modern Man' of hoe hij nóg beter kan worden (‘de beste versie van mezelf’) en, omdat hij door het vele reizen en studeren geïsoleerd leeft, hoe je geluk en succes kunt combineren. In de docu koopt hij schijnbaar achteloos een Porsche. Volgens de verkoper de eerste oranje Porsche in Monaco waarna Siem bekent kleurenblind te zijn; hij ziet niet welke kleur Porsche hij zojuist heeft gekocht maar hij vindt hem prachtig. Na een bloedonderzoek slikt hij allerlei vitamines (zink, magnesium) om tekorten aan te vullen. Verder zegt hij altijd op reis te zijn waardoor het niet mogelijk is echte vrienden te hebben. Het hebben van een vriend of vriendin zou zijn ritme verstoren waardoor hij niet kan doen wat hij wil. Daarnaast is hij naar eigen zeggen stug en wil hij vriendschappen alleen op zíjn voorwaarden. De documentaire 'A Modern Man' is op 18 juli 2017 door de VPRO uitgezonden in de serie 2Doc.

‘Ergens leef ik een beetje zoals een kind. Zo op mezelf gericht. Misschien zou ik gelukkiger zijn als ik niet alleen aan mezelf zou denken. (…) Dat is zo goed als je een relatie hebt of een gezin. We zijn het meest gelukkig als we iets voor anderen doen. Ik doe bijna nooit iets voor ’n ander. Misschien ben ik daarom ongelukkig.’
[Charlie Siem in de documentaire 'A Modern Man', 2017]

Verschenen albums (discografie)

Van Charlie Siem zijn bij de maatschappijen Warner en Sony tot 2017 de volgende albums verschenen:
 • Elgar & Grieg Sonatas for violin & piano (2008)
 • Charlie Siem / Virtuoso violin pieces (2010)
 • Virtuoso Violin Works (2011)
 • Bruch, Wieniawski, Ole Bull (m.m.v. The London Symphony Orchestra, 2011)
 • Under the stars (m.m.v. Münchner Rundfunkorchester, 2014)
 • Midnight garden (EP, 2015)

Op de cd Under the stars staat Siem's eigen compositie Canopy.

In 2011 speelt Charlie viool op het 10 minuten durende nummer Blade van het album Six: pieces for orchestra van Tony Banks. Banks, bekend van de popgroep Genesis, is een klassiek geschoolde componist die met dit album zijn tweede uitstap naar de klassieke muziek maakt.

Professor Siem

Charlie Siem is ambassadeur van The Prince’s Trust, het goede doel dat in 1976 mede door prins Charles is opgericht om jonge mensen te helpen. Aan de Leeds College of Music is Siem gastprofessor, waardoor hij de jongste professor in het Verenigd Koninkrijk is. Daarnaast geeft hij over de hele wereld masterclasses.

Sander Kok

Een Nederlander waarvan de carrière in zekere mate is te vergelijken met die van Charlie Siem is Sander Kok. Deze in 1981 in Arnhem geboren schrijver, waarvan de debuutroman Smeltende vrouw in 2017 is verschenen, weet het schrijverswerk te combineren met een loopbaan als fotomodel voor merken als Armani, Hilfiger en Lacosta en in campagnes voor Mercedes en Samsung.
© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sander Kok: succesvol fotomodel en schrijverSander Kok: succesvol fotomodel en schrijverSander Kok is in 1981 geboren in Arnhem. Naast zijn succesvolle carrière als fotomodel schreef hij op zijn vele werkreiz…
Hugo Sauzay: fotomodel en binnenhuisarchitect van FestenHugo Sauzay: fotomodel en binnenhuisarchitect van FestenHugo Sauzay is Fransman, geboren en getogen in Parijs waar hij anno 2020 nog steeds woonachtig is. Al op zeventienjarige…
Nicolas Roldan: polospeler, fotomodel en ambassadeurNicolas Roldan: polospeler, fotomodel en ambassadeurNicolas Roldan is een professionele Amerikaanse polospeler en fotomodel en aanvoerder van het Amerikaanse poloteam. Op z…
Matteo Bocelli: zanger, model uit Italië en zoon van AndreaMatteo Bocelli: zanger, model uit Italië en zoon van AndreaMatteo Bocelli is zanger en de jongste zoon van de wereldberoemde Italiaanse tenor Andrea Bocelli. Matteo lijkt niet all…

Zanger Jermaine Jackson: vijf vrouwen en zeven kinderenZanger Jermaine Jackson: vijf vrouwen en zeven kinderenZanger Jermaine Jackson wordt in 1954 geboren en is het vierde van de in totaal tien kinderen van Joe en Katherine Jacks…
Lana Del Rey, controversiële zangeresLana Del Rey, controversiële zangeresLana Del Rey is het pseudoniem van zangeres Lizzy Grant. Ze staat bekend om haar melancholische muziek, die een mix is v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mvedel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://charliesiem.com/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Siem
 • http://www.allmusic.com/artist/charlie-siem-mn0002272090/biography
 • http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/399571/2doc.html
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.