Cristina Branco

Cristina Branco, hoewel geen fadista, alom gezien als de opvolgster van de legendarische Amalia Rodriguez. Met haar warme en toch krachtige geluid weet ze de traditie van de fado nieuw leven in te blazen. Regelmatig geeft Cristina concerten in Nederland. Wees er snel bij want de kaarten zijn meestal snel uitverkocht.

Nieuw bloed voor de Fado-muziek

Cristina Branco werd in 1972 geboren. Ze maakte van kinds af aan muziek in diverse Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse stijlen. Uiteindelijk werd ze geraakt door de fado, met name door Amalia Rodriquez. De dvd ‘live’ is een ode aan deze legendarische fadista. Cristina Branco heeft vanaf het begin een band met Nederland gehad. Haar eerste cd ‘Cristina Branco in Holland’ werd in een kerk in Nederland opgenomen. Diverse opnames moesten opnieuw vanwege de vele omgevingsgeluiden. Wie deze cd beluistert, hoort onmiskenbaar het talent van deze zangeres, maar haar stem is nog als een ruwe diamant. Op de daaropvolgende cd’s, kunt u getuige zijn van het slijpen van haar magistrale stem tot een prachtig instrument.

De albums ‘Murmurios’ en ‘Post Scriptum’ staan vol met moderne fado’s. Cristina begint haar nummers in de traditionele fado-stijl met respect voor de vorige generatie. Daarna laat ze haar talent spreken en toont ze wat ze geleerd heeft. Daardoor worden de nummers een mix van fado met andere muziekstromingen.

Slauerhoff

In 2000 maakte Cristina een album als eerbetoon aan de Nederlandse dichter Slauerhoff. Dit is misschien wel haar beste cd. Slauerhoff leefde lange tijd in Portugal en schreef zijn gedichten deels in het Portugees. Deze werden destijds naar het Nederlands vertaald en uitgegeven. Cristina Branco brengt deze prachtige gedichten weer terug naar Portugal door ze weer in het Portugees vertalen en op een onnavolgbare wijze te vertolken.

Samenwerking met Bløf

De grote doorbraak in Nederland komt als ze tijdens Paradiso live een duet met Bløf zingt. Het nummer 'Dansen aan Zee' wordt door Pascal Jakobsen in het Nederlands gezongen en door Cristina Branco in het Portugees. Nadat iedereen ademloos naar het eerste couplet van Cristina heeft geluisterd, barst het publiek in een enorm gejuich uit. De wijze waarop dit gebeurde is uniek in de Nederlands pop-geschiedenis. Deze gebeurtenis was zelf zo bijzonder dat er een kleine documentaire over gemaakt is.

Een eigen sound

Daarna is er een periode waarin Cristina Branco meer en meer haar eigen stijl ontdekt. Ze vertaalt zelf gedichten en ontwikkelt haar eigen geluid. ‘”Corpe Iluminado’, ‘Sensus’, ‘Ulisses’ zijn daarvan het resultaat. In 2007 neemt Cristina Branco het album ‘Abril’ op als eerbetoon aan Jose Afonso, de belangrijkste dichter uit de Portugese muziek. Steeds verder van de fado dwaalt ze af. In 2009 wordt een album verwacht wat weer dichter bij de fado ligt.

Concerten in Nederland

Wie een concert van Cristina Branco bezoekt, ziet een prachtige zangeres, ondersteund door een aantal gitaristen, waaronder de Portugeese gitaar. In een enkel geval wordt ze ook begeleid door een pianist. Cristina Branco komt jaarlijks een paar maanden naar Nederland voor een reeks concerten. In 2015 heeft ze in het najaar Nederland weer bezocht en een aantal concerten gegeven. Het programma voor 2016 is nog niet bekend.

Kronos

Het laatste album Kronos draait om het thema Tijd. Het is het tiende album van de zangeres, en bestaat uit originele composities van grote namen uit de Portugese muziek : Jose Mario Branco, Sergio Godinho, Jorge Palma, Rui Veloso/Carlos Te, Vitorino, Janita Salome, Victorino d’Almeida, Mario Laginha, Carlos Bica, Joao Paulo Esteves da Silva en Ricardo Dias.
© 2008 - 2024 Hmneverl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fado in Lissabon: erkend immaterieel erfgoed door UnescoFado: bij velen bekend door Cristina Branco is door de Unesco eindelijk erkend als immaterieel erfgoed van Portugal. De…
Fado, het Portugese levensliedFado, het Portugese levensliedMuziek is van alle mensen en alle tijden. Muziek is bij uitstek het medium waarin iedereen gevoelens tot uiting kan bren…
Amália Rodrigues; de koningin van de fadoAmália Rodrigues; de koningin van de fadoSmachtende woorden als, lijden, hartzeer en heimwee begeleid met weemoedige klanken zijn kenmerken van het prachtige Por…
Muziek in PortugalMuziek in PortugalFado is de volksmuziek van Portugal. Het is het Portugese levenslied dat meer dan 150 jaar terug zijn oorsprong vond in…
Bronnen en referenties
  • http://www.cristinabranco.com/
Hmneverl (23 artikelen)
Laatste update: 16-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.