Leuke weetjes - Vanessa Morgan, de vrouwelijke Stephen King

Thriller schrijfster Vanessa Morgan wordt de vrouwelijke Stephen King genoemd. Haar laatste roman, Drowned Sorrow, is een bovennatuurlijke thriller waarin een moeder en haar tienerdochter het slachtoffer worden van een gevaarlijke sekte. Houd je van de boeken van Stephen King, Dean Koontz en John Saul, dan zal deze nieuwe thriller schrijfster je zeker weten te bekoren.

Stephen King en John Saul

Vanessa Morgans bovennatuurlijke thrillers zijn een mengeling tussen Stephen King, John Saul, Dean Koontz, Bentley Little en H.P. Lovecraft. Haar voornaamste kwaliteiten zijn een constante griezelige sfeer, aanhankelijke personages, en mooie beschrijvingen. Het zal dan ook niet verwonderen dat ze wereldwijd bekendstaat als de vrouwelijke Stephen King. Haar werk wordt ook vaak vergeleken met genrefilms, bijvoorbeeld Dark Water, Ringu, The Grudge, Dagon, The Wicker Man en Dead and Buried.

België

Vanessa Morgan komt oorspronkelijk uit België en werd op 24 mei 1975 geboren te Vilvoorde. Ze is de oudste van vier kinderen, met twee halfzusjes, Sarah en Jennifer, en een halfbroer, Michael. Ze was erg verlegen toen ze jong was, zo verlegen dat ze op school maar weinig vrienden had en haar tijd doorbracht met het lezen van boeken en het bekijken van films. Ze werd nooit uitgevraagd en bleef zo goed als onopgemerkt.

The King's Head Theater

Na haar studies communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel trok Vanessa Morgan naar Londen om er in het theater te werken. Al na twee dagen kreeg ze een job in het King’s Head Theater in Islington en werkte er onder andere samen met Paul Nicholls (van Eastenders, Bridget Jones 2) en Rebecca Callard (Sunburn, The Grand) aan het toneelstuk Billy Liar van Keith Waterhouse.

As I Lay Dying

Als ze niet werkte, ging Vanessa naar ongeveer alles wat er in de Londense bioscopen en theaters verscheen. Hoewel ze er in deze periode nog niet aan dacht om fictie te schrijven, werd hier toch de basis gelegd. De eerste ommekeer kwam er toen The Young Vic Theatre in 1998 William Faulkners As I Lay Dying op de Londense planken bracht. Toen ze dat toneelstuk zag, ontstond voor de eerste keer de zin om zelf iets te schrijven. Ze wilde ook zoiets moois kunnen creëren, maar besefte op dat moment nog niet dat ze dat werkelijk zou kunnen.

Journalistiek en fictie

Het duurde dan ook nog enkele jaren alvorens ze haar eerste verhaal zou schrijven. Hoewel ze na een tijdje terug naar België kwam om zich volledig op het schrijven te richten, begon ze haar carrière als journalist en recensent en schreef ze voor een groot aantal bladen zoals Teek, Trends, Het Laatste Nieuws, De Gids op Maatschappelijk Gebied, Visie, Info Media Net, Toneelecho, De Scène, Movie, Cerberus, etc.

Na enkele jaren ruilde ze de journalistiek voor het schrijven van filmscenario’s en romans. Haar verhalen Nine en The Shrine werden gekocht door een Britse productiemaatschappij. In december 2008 kwam ook een eerste roman op de markt: Drowned Sorrow, een bovennatuurlijke thriller over een gescheiden moeder en haar tienerdochter die in een afgelegen dorpje het slachtoffer worden van een gevaarlijke sekte. Een verfilming van Drowned Sorrow is momenteel in de maak. Momenteel is Vanessa aan het werk aan een nieuwe thriller.

Radio

Vanessa Morgan werkte in haar tienerjaren als presentatrice en documentairemaker voor de Belgische radio’s Scoplia, Saventas en Campus.

Horrorfilms

Vanessa Morgan noemt zichzelf een horrormeisje. Ze heeft meer dan duizend horrorfilms in haar collectie, voornamelijk horrorfilms uit de jaren tachtig. Ze houdt er ook van om horror filmfestivals over de hele wereld te bezoeken. Tot haar favoriete horrorfilms behoren: Let’s Scare Jessica to Death, Stephen King's Salem’s Lot, May, Fright Night, The Fog, Don’t Look Now, Stephen King's The Shining, In the Mouth of Madness, Inseminoid, Stephen King's It, Tourist Trap, The Uncanny, The Children of Ravensback, The Wicker Man, Demon Wind, Bloody Birthday, Demons, The Brood, Galaxy of Terror, Two Thousand Maniacs, Friday the 13th en Halloween

Dierenliefhebber

Vanessa Morgan is een echte dierenliefhebber en kan urenlang leuke weetjes vertellen over een groot aantal diersoorten. Zelf heeft ze een kat en een cavia.

Lievelingsschrijvers

John Saul, Stephen King, Michel Houellebecq, Carol Drinkwater, Graham Masterton, Dean Koontz, Daph Nobody, Brian Keene, Whitley Strieber, Wei Hui, Louise Bagshawe, Kathleen Tessaro, Elizabeth Wurtzel, Ann Scott, Ethan Hawke, Alain de Bottom, Jack Ketchum, Scott B. Smith, Michael Crichton, Henri Miller

Lievelingsmuziek

Massive Attack, Billie Holiday, Patrick Watson, Mogwai, Thirty Seconds to Mars, Air, Daan, Buena Vista Social Club, Ry Cooder, Muse, Kasabian, Julian Plenti, Portishead, Morcheeba, Them Crooked Vultures, Queens of the Stone Age, Rammstein, Ennio Morricone, Wojciech Kilar, Kenji Kawaii, Ryuichi Sakamoto, Hector Berlioz, Basil Poledouris, Elliot Goldenthal, The Subs, The Hacker, Vitalic, Editors, Johnny Cash, David Bowie, Lou Reed, Pete Doherty, Buscemi, Dead Can Dance, Jerry Goldsmith, Clint Mansell, Jonathan Elias, Philip Glass, Gabriel Yared, John Carpenter, Zbignieuw Preisner, Hans Zimmer

Lekker eten

Vanessa Morgan houdt van lekker eten en gezelligheid, zowel thuis als op restaurant. Tot haar lievelingsgerechten behoren sushi, bananensoep en pikante gerechten. Haar lievelingsdrankjes zijn kruidenthee, water, wijn, Singha en Tao.

Bibliografie Vanessa Morgan

Drowned Sorrow (2008)

Er gebeuren bizarre dingen in het dorpje Moonlight Creek. De inwoners komen er enkel naar buiten als het regent en meestal is het dan nog om toevallige voorbijgangers te vermoorden. Het mysterie van Moonlight Creek blijkt verborgen in het plaatselijke meer en het zal niet lang duren alvorens het naar de oppervlakte zal komen. Als een gescheiden moeder en haar tienerdochter aankomen in het dorp zal het niet lang duren alvorens ze beseffen dat er geen weg meer terug is.

The Strangers Outside (2010)

Vanessa Morgans volgende verhaal The Strangers Outside komt pas later dit jaar op de markt. Het gaat over twee zusjes die in hun vakantiewoning door enkele vreemdelingen worden aangevallen. Het zou opnieuw een zeer visueel verhaal moeten worden en een mengeling tussen The Fog, The Strangers en The End of the Line.

Filmografie Vanessa Morgan

  • Nine
  • The Shrine
  • Drowned Sorrow
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSpannende boeken - The Strangers Outside: Vanessa MorganOp zoek naar spannende boeken? Dan is The Strangers Outside (De vreemdelingen) van Vanessa Morgan zeker iets voor u. Twe…
Griezelverhalen: Drowned Sorrow - Vanessa MorganGriezelverhalen: Drowned Sorrow - Vanessa MorganDrowned Sorrow van Vanessa Morgan is volgens velen één van de beste griezelverhalen van de laatste jaren. In het boek ga…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Leuke weetjes - WaterWater heeft zo veel bizarre eigenschappen dat we er gemakkelijk een boek over zouden kunnen schrijven. Wist je bijvoorbe…
Ronnie Tober: Nederlander met Amerikaans tintjeRonnie Tober is een Nederlandse zanger die bekend werd met hits als: ' Geweldig, Breng die rozen naar Sandra' en zijn Eu…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-07-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.