Ronnie Tober: Nederlander met Amerikaans tintje

Ronnie Tober is een Nederlandse zanger die bekend werd met hits als: ' Geweldig, Breng die rozen naar Sandra' en zijn Eurovisie songfestivaldeelname in 1968 met ' Morgen' Tober heeft al jaren geen echte hits meer gescoord, maar is nog wel af en toe op televisie te zien. Hij heeft een Amerikaans accent, omdat zijn ouders toen hij drie jaar oud was naar de VS zijn verhuisd.

De jonge Ronnie

In de VS werden de talenten van Ronnie Tober ontdekt. Op familiefeestjes begeleidde zijn moeder hem op de piano. Tot zijn 14e zong hij in het kerkkoor: St. Peters Episcopal Boys Choir Een jaar daarna volgde zijn eerste single: "Who taught you how" Hiermee werd hij bekend in Albany en omgeving.

In 1961 nam zijn carrière in de VS een sprong. Hij was te gast in diverse tv-shows: 'The Perry Como Show" en''The Ed Sullivan Show" Ronnie werd in 1962 "Junior Mr. America" en een tour door heel de VS was het gevolg. Hij speelde in musicals en speelde mee in een tv-film. Belangrijkste moment van zijn leven in Amerika is een optreden geweest voor Nixon en John F. Kennedy.

Nederland

In Augustus 1964 besluit Tober om zich weer voorgoed in zijn geboorteland Nederland te vestigen nadat er zoveel reacties op hem kwamen na een optreden in ''Voor de vuist weg'' Phonogram/Phillips bood hem een platencontract aan en '' Iedere avond'' kwam de top-5 binnen. Daarna was Tober een graag geziene gast in vele tv-programma's en had hij zelf bij de KRO ook een eigen show. Daarna deed hij mee aan vele internationale festivals en werd hij ook bekend in andere landen van Europa.

Hij treedt op bij oudejaarsshows in Duitsland en in Knokke,Athene en Sopot(Polen) vertegenwoordigde hij ons land op muziekfestivals. Na zijn optreden in Polen wordt hij daar vele malen uitgenodigd in vele tv-shows.

''Geweldig''

In 1965 deed Ronnie voor het eerst mee met het Nationaal songfestival. In een speciale voorronde waarin hij drie liedjes zong werd '' Geweldig'' uitgekozen om in de finale van ]het Nationaal songfestival het te mogen opnemen tegen de andere artiesten. Ronnie werd niet de winnaar, maar zijn nummer ''Geweldig'' is tot op de dag van vandaag een klassieker en misschien wel Tobers bekende nummer in Nederland. In 1968 is het wel raak als de NTS hem selecteert als de Nederlandse kandidaat voor het Eurovisie songfestival in London. Met het lied ''Morgen'' wordt hij zestiende en verliest o.a van de Engelse superster: Cliff Richard en het nummer'' Congratulations''

Na''Morgen''

Hij bracht daarna nog een groot aantal platen uit, met nummers die bij zijn optredens uit volle borst werden meegezongen. De bekendste daarvan is '' Breng die rozen naar Sandra'' Ook is hij weer te gast in vele tv-shows o.a ''Op volle toeren''
Ronnie brengt al enkele jaren geen hits meer voort, maar is nog wel een graag geziene gast in veel ochtend- en middagmagazines op televisie. Ook is hij een veelgevraagd entertainer in o.a Nederland, België, Duitsland, Engeland, Tunesië, Amerika, Hongarije, Zuid-Afrika, en Dubai.

In 2003 vierde hij zijn 40-jarig artiestenjubileum met een een cd in een beperkte oplage waarop hij duetten zingt met Tony Neef en Daylene. Ook is er een concert waarin hij zingt met andere bekende Nederlandse artiesten: Dayèn, Tony Neef en Maaike Widdershoven, begeleid door de Bob East Showband. Hoogtepunt van deze jubileumavond op 27 december 2003 was zijn onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Ronnie Tober Foundation

Naast optreden zet Tober zich ook in voor het goede doel. Zijn Ronnie Tober Foundation zamelt geld in voor verstandelijk gehandicapten. Hiermee worden dan activiteiten gehouden. Om zijn foundation te promoten en geld in te zamelen loopt Tober al enkele jaren mee aan de Nijmeegse Vierdaagse en brengt hij een ''wandellied'' uit.

Zijn recentste wapenfeit is het uitbrengen van de cd: ''Ronnie Tober NU". Ook was hij onderdeel van het programma Stenders Late Vermaak, waarin er de speciale Ronnie Tobervraag gesteld kon worden over Tobers carrière. Tober stelde deze vraag via een filmpje en zong zijn nummer Geweldig als het antwoord juist was.
© 2009 - 2022 Hendrik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1965Hits jaren 60: 1965Welke nummers waren in 1965 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Ronaldo Ortiz-Magro aka RonnieAls we aan een guido, anabooltje of aan Sammi denken, denken we ook gelijk aan hem. We hebben het hier uiteraard over Ro…
Samantha Giancola aka SweetheartHaar vrienden thuis gaven Samantha Giancola de bijnaam Sweetheart. Is deze Jersey Shore-ster echt zo lief? De meningen o…
Eurovisie Songfestival: deelnemers 1960 - 1969Het Eurovisie Songfestival gaat al heel wat jaren mee. Maar weten we nog wel wie er allemaal meededen en op welke plaats…

Leuke weetjes - Vanessa Morgan, de vrouwelijke Stephen KingThriller schrijfster Vanessa Morgan wordt de vrouwelijke Stephen King genoemd. Haar laatste roman, Drowned Sorrow, is ee…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronnie_Tober http://www.tober.nl/ www.songfestival.web-log.nl
Hendrik (32 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.