Muzieksensatie: Celtic Woman

Muzieksensatie: Celtic Woman Ze zijn een ware muzieksensatie in de Verenigde Staten sinds hun debuut. Ook in Japen en Europa was hun concerttoer vrijwel uitverkocht: Celtic Woman. Wat is Celtic Woman en wie zijn de artiesten die dit spektakel in leven houden?

Wat is Celtic Woman

Celtic Woman is een initiatief van David Downes, een afgestudeerde aan de prestigieuze universiteit Trinity College in Dublin. Hij studeerde daar muziek en compositie. Hij bedacht het idee vijf vrouwen samen op te laten treden als Ierse ode aan de Keltische muziek. Zo verschenen uiteindelijk vier Ierse zangeressen en een Ierse violiste op het podium van de Helix in Dublin. Hun show werd zo’n succes dat zijn besloten een cd op te nemen en te gaan toeren. Nooit hadden ze kunnen denken dat ze zo populair zouden worden in vooral de Verenigde Staten.

De oorspronkelijke leden van Celtic Woman

De vrouwen die in eerste instantie de Celtic Women waren, waren de volgende personen:

Lisa Kelly

Lisa werd op 7 mei 1977 geboren in Dublin. Voordat ze lid werd van Celtic Woman speelde ze in een aantal musicals, zoals Grease en Chicago. Hierin vertolkte ze belangrijke personages zoals Velma Kelly in Chicago en hoofdpersoon Sandy in Grease. Ook zingt Lisa klassiek. Lange tijd heeft ze opgetreden in de mega show Riverdance. Hier ontmoette ze haar man met wie ze ondertussen drie kinderen heeft: Cian, Jack en Ellie. Toen dochter Ellie geboren werd moest Lisa een tijd lang stoppen op te treden met Celtic Woman.

Órla Fallon

Órla is op 24 augustus 1974 geboren in het dorp Knockananna, in County Wicklow te Ierland. In het jaar 2000 debuteerde de roodharige Ierse met haar cd the water is wide. Hiermee trok ze de attentie van David Downes die haar uitnodigde voor zijn Celtic Woman productie. Hierin werd zij soloist en speelde ze de harp. Terwijl ze bezig was met Celtic Woman, zong zij ook nummers voor het album Rubicon. Dit album werd opgenomen door twee leden van de bekende band Clannad.
In 2008 gaf Órla aan uit de groep te willen stappen omdat ze vaker thuis wilde zijn en zich meer wilde richten op haar solo carrière. Haar tweede album is nu in productie.
Órla is opgevoed in het Iers.

Méav Ni Mhaolchatha

Méav werd geboren in county Dublin en is net als Órla in het Iers opgevoed. Vandaar dat ze ook haar Ierse naam gebruikt als artiesten naam. Méav is afgestudeerd aan Trinity College in rechten. Van 1994 tot 1998 toerde de sopraan met de groep Anúna en daarna met Lord of the Dance. Ze nam ook soloalbums op. Daarna werd ze gevraagd te gaan zingen voor Celtic Woman. Dit deed ze hoewel ze in 2005 een tijdje stopte omdat haar dochter Anna net geboren was. Aan het einde van 2007 echter, besloot Méav definitief te stoppen omdat ze zich verder wilde concentreren op haar solo carrière.

Chloe Agnew

Chloe werd op 9 juni 1989 geboren in Dublin. Haar ouders waren toen al bekende performers in Ierland. Zo kwam het dat Chloe al zeer jong op het podium verscheen. Toen de blondine 11 was nam ze contact op met David Downes. Ze wilde namelijk muziek opnemen om zo geld in te zamelen voor de kinderen in Afghanistan. Zo haalde ze uiteindelijk meer dan £20.000 op voor een goeddoel dat voor de belangen van deze arme kinderen strijd. Uiteindelijk resulteerde deze actie en haar talent in de uitnodiging om op 16 jarige leeftijd te gaan zingen voor Celtic Woman.

Mairead Nesbitt

Mairead is de violiste van Celtic Woman. Ze staat bekend om haar levendige stijl van spelen. Ze werd geboren in county Tipperary in een zeer muzikale familie. Ze heeft voor veel bands gespeeld en speelde voor zowel Lord of the Dance als Riverdance. Tegenwoordig is ze onmisbaar voor Celtic Woman.

De vervangende leden

Alex Sharpe

Als vervanging voor Órla is Alex Sharpe aangenomen. Over haar is niet veel bekend.

Lynn Hilary

Lynn Hilary is de vervanging voor Méav. Deze zangeres heeft ook lange tijd voor Anúna gezongen en is de enige van de vrouwen die een cd uit heeft gebracht met zelfgeschreven nummers.

Speciaal lid

Hayley Westenra

In de New Journey tour werd Celtic Woman bijgestaan door de Nieuw Zeelandse sopraan Hayley Westenra. Deze bekende Nieuw Zeelandse verving Méav lange tijd zodat deze nu en dan thuis kon zijn om voor haar dochter te zorgen.

Discografie

Celtic Woman
Celtic Woman: A Christmas Celebration
A New Journey
© 2009 - 2022 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Old Firm: Glasgow Rangers tegen CelticOld Firm: Glasgow Rangers tegen CelticOld Firm: de wedstrijd die er in Schotland toe doet. De wedstrijd tussen de eeuwige rivalen Glasgow Rangers en Celtic wo…
Ierse folk - Keltische muziek met fiddle en bodhránIerse folk - Keltische muziek met fiddle en bodhránIerland heeft een eigen muziekstijl, die bekend staat als Ierse folk. Het is traditionele muziek met diepe wortels in he…
Tweetalig IerlandVraag je iemand welke taal er in het groene Ierland gesproken wordt, dan is de kans groot dat deze ondervraagde zal zegg…
Ierland – Ring of Kerry en door naar DingleIerland – Ring of Kerry en door naar DingleDe Ring of Kerry is een wonderschone route langs de westkust van Ierland en om het schiereiland Iveragh. Het is onderdee…

Michael Jackson feitjes die je nog niet wistSinds Michael Jackson is overleden is hij weer volop in het nieuws. Ik heb tussen de vele roddels door gezocht naar weet…
Bronnen en referenties
Niamh (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.