Drummer Jeff Porcaro en zijn hits!

Jeff Porcaro, ooit van gehoord? Nee? Ook al klinkt zijn naam je niet onmiddellijk bekend in de oren, je zult hem toch wel een keertje gehoord hebben. Wellicht heb je zelfs een album met zijn swingende drumspel in bezit zonder dat je het wist. Ook al is de originele Toto-drummer allang overleden, zijn drumspel siert vele golden oldie hits die nog altijd op de radio te horen zijn. Hit it, Jeff! De in 1992 overleden Porcaro liet bij zowel collega’s zoals Paul Young, Lionel Richie en Jim Keltner uit de muziekwereld als iedereen die zijn drumspel kon waarderen, een onuitwisbare indruk achter. Alleen al het aantal platen dat de ‘British Publication of the History of Musicians playing on Records’ noemt waarop Jeff Porcaro heeft gespeeld, spreekt tot de verbeelding. 1100! Jeff schatte zelf in dat zo’n 50 % daarvan het nooit tot een officiële release heeft geschopt. Wat echter overblijft, is nog altijd veel. Als we dat aantal terugbrengen tot hits waarop Porcaro speelde, dan zal je hem bewust of onbewust wel een keer gehoord hebben. Ook al zou je nog nooit van hem gehoord hebben. Een voorbeeld is Michael Jackson’s ‘Thriller’ dat onlangs opnieuw uitgebracht is, en daarop hoor je Jeff op hits zoals ‘The Girl is Mine’, ‘Beat It’ en ‘Human Nature’. Voor andere popartiesten zoals Madonna speelde hij bijvoorbeeld ‘Cherish’ of ‘Like a Prayer’ in en Elton John’s ‘Blue Eyes’ werd ook door Jeff voorzien van zijden drumwerk.

Jeff bij Dire Straits, Bruce Springsteen en Paul Young

Iedere zichzelf respecterende artiest wilde hem graag in de band. Denk bijvoorbeeld aan Dire Straits waarmee Jeff schittert op hun hit ‘Calling Elvis’ of Bruce Springsteen waarvoor hij de hele cd ‘Human Touch’ (inclusief gelijknamige hit) inspeelde. Ook Paul Young strikte hem voor zijn plaat ‘The Crossing’ die hij ook opdroeg aan Jeff en deze samenwerking beschrijft Young uitgebreid in het cd-boekje: “…Hij zat me daar een partij te ‘grooven’ in elk liedje. We stopten als hij iets aan te merken had op hoe we het liedje konden verbeteren. Vervolgens ging hij weer achter de drums zitten en zette een ritme in dat net zo funky was als voorheen. Iedereen kon zich ontspannen en daardoor zijn best doen, omdat ze wisten dat ze altijd op het solide spel van Jeff konden terugvallen.”

Korte geschiedenis van hoe Jeff begon

Jeff Porcaro groeide op in een muzikale familie aan de Oostkust van de USA. Hij en zijn twee broers Mike en Steve speelden aanvankelijk allemaal drums. Uiteindelijk switchte Mike naar basgitaar, Steve naar piano en Jeff naar drums. Toen woonde de familie Porcaro inmiddels al in Californie waar Jeff door zijn vader meegenomen werd naar repetities. Soms liet vader Joe (zelf een legendarische drummer/percussionist) hem spelen wanneer de band een pauze inlaste. Het zou niet lang duren voordat Jeff naam maakte als drummer. Voor zijn eerste opnamesessie met Jack Dougherty, moest hij al meteen samenspelen met zijn idool drummer Jim Keltner. Van de spanning moest hij zelfs overgeven! Hij zou minstens net zo groot worden (zoniet groter) worden dan zijn idool. Jaren later zou Jeff vragen aan Jim of hij eventjes wilde komen luisteren bij een sessie die hij deed. Keltner was zo onder de indruk van Jeff’s spel dat hij niet eens meer wist voor welke artiest of welk liedje Jeff speelde.

Jeff’s drumstijl: heart and soul

Jeff Porcaro stond er om bekend niet meer te spelen dan het liedje nodig had. Alles wat hij deed, was het liedje gevoel en groove meegeven. Zoals hij Madonna’s Cherish, Michael Jackson’s ‘The Girl is Mine’ of Toto’s ‘Rosanna’ met zijn shuffle een gepassioneerde hartslag meegaf, konden weinig andere drummers. Dit was geen flashy drumspel, dit was een groove die je recht kon raken in het hart. Men omschreef Jeff’s spel ook wel als ‘heart and soul’.

Lionel Richie over Jeff

Nadat Jeff op 5 augustus 1992 aan een hartaanval stierf, werd er vijf jaar later een tribute-cd uitgebracht (David Garfield and Friends – Tribute to Jeff) waarop honderden collega’s meededen. Behalve zijn naaste familie en Toto-leden ontbraken natuurlijk Michael McDonald, Boz Scaggs, collega-drummers zoals Vinnie Colaiuta, Steve Gadd & Simon Phillips (zijn opvolger bij Toto) en zelfs gitarist Eddie Van Halen niet. Helaas kon niet iedereen er bij zijn. Zoals Lionel Richie. De volgende quote van Richie verscheen in het cd-boekje: “Jeff played drums in my song ‘Climbing’ (from the album ‘Louder Than Words’), and a week later, he went to heaven. When we were in the studio, he came up with a lot of brilliant new ideas one after the other, which greatly encouraged me, as a singer, to move on.” Jeff Porcaro mag dan niet meer onder ons zijn, zijn muziek is springlevend. Onlangs bracht Sony Music Japan de cd ‘Jeff Porcaro Session Works’ op de markt met daarop 17 liedjes voorzien van Jeff’s subtiele doch smaakvolle drumslagen. Hit it, Jeff!!

Mocht je willen weten op welke belangrijke hits Jeff Porcaro heeft gespeeld, hier volgt een selectie:

 1. Michael Jackson – Beat It / The Girl is Mine / Heal the World / Human Nature
 2. Michel McDonald – I Keep Forgetting
 3. Christopher Cross – All Right / Arthur’s Theme
 4. Al Jarreau – Mornin’
 5. Michael Bolton – When a Man Loves a Woman
 6. Cher – The Shoop Shoop Song
 7. Madonna – Like a Prayer / Cherish
 8. Chicago – Stay the Night
 9. Eric Clapton – Forever Man
 10. Elton John – Blue Eyes
 11. Natalie Cole – Miss You Like Crazy
 12. Randy Crawford – Rainy Night in Georgia
 13. Dire Straits – Calling Elvis
 14. Don Henley – New York Minute
 15. Boz Scaggs – What Can I Say / Lowdown / Lido Shuffle
 16. Yvonne Elliman – If I Can’t Have You (Saturday Night Fever)
 17. Donald Fagen – IGY
 18. Paul McCartney – Silly Love Songs
 19. Carly Simon – Nobody Does it Better (Spy Who Loved Me)
 20. Randy Newman – I Love LA
 21. Celine Dion – Have a Heart
 22. Lionel Richie – Running with the Night
 23. Bruce Springsteen – Human Touch
 24. Alison Moyet – Is this Love?
 25. George Benson – Turn Your Love Around
 26. Leo Sawyer – Thunder in my Heart / When I need You
 27. Four Tops – When She Was my Girl
 28. Toto – Africa / Rosanna / Stop Loving You / Hold the Line

Daarnaast is Jeff Porcaro onder andere ook te horen op platen van Pink Floyd, Tommy Bolin, Clover, Tommy Denander’s Radio Active, Dolly Parton, Jackson Browne, Steely Dan, Sergio Mendes, Deniece Williams, Bee Gees, Curiosity Killed the Cat, the B-52’s, 10-CC, Ray Charles, Roy Orbison, Paul Anka, Earth Wind and Fire, Sonny and Cher en Stan Getz.
© 2010 - 2024 Mhrobert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkansen van Toto en Toto SelectWinkansen van Toto en Toto SelectTwee loterijen die gericht zijn op voetbal, zijn Toto en Toto Select van de Lotto. Dit gokspelletje kan gewonnen worden…
Hits jaren 80: 1988Wie kent nou niet het bekende 'I've had the time of my life' van Bill Medley & Jennifer Warnes? Het bekende nummer uit d…
Hoe kun je geld winnen met Toto?Hoe kun je geld winnen met Toto?Toto is een website waar je geld kunt verdienen met het wedden op sportwedstrijden. Je kunt wedden op de computer, op je…
Hits jaren 80: 19821982 was een jaar vol grote muziekhits. Doe Maar, Culture Club en Roxy Music zorgden voor de echte klassiekers die we nu…

Nightwish, een finse bandNightwish is meer dan een Finse metalband of gewoon muziek, het werd bedacht tijdens een nachtje met z`n allen bij een k…
Tien keer muziek en tekst van Kevin GilbertVergeet de hit ‘All I Wanna Do is Have Some Fun’*, waarop hij volgens de media slechts de pianist was. Kevin Gilbert was…
Bronnen en referenties
 • Bronnen en/of referenties:
 • - Recente release: Various Artists – Jeff Porcaro Session Works 2008
 • - Discografie Jeff Porcaro: http://www.toto99.com/jeff/tribute.shtml
 • - Radio-interview met Jeff Porcaro (allerlaatste interview dat plaatsvond in Montreux 1992)
 • - Modern Drummer, december 1992, Jeff Porcaro ‘A Special Tribute’, Robyn Flans
 • - Quote from Lionel Richie: interview voor ADLIB magazine
 • (Marlon Robert)
Reactie

Peter, 17-01-2010
Mooi verhaal over een van de beste drummers ooit.

Kan je mij vertellen waar je de credits hebt gevonden van de volgende tracks want ik wist niet dat die van Jeff waren:
- Alison Moyet? Is this Love?
- Yvonne Elliman? If I Can?t Have You (Saturday Night Fever)

groetjes Peter Reactie infoteur, 17-01-2010
Hoi Peter,

Ik verzamel eigenlijk al vanaf de jaren tachtig het werk van Jeff Porcaro en met name van Toto (inclusief solo) en veel AOR/ Westcoast-artiesten.

Wat Elliman betreft heb ik dat van een of ander forum (al sla je me dood, ik weet niet meer welke) waarop mij gewezen werd dat de credit op de soundtrack ging naar de verkeerde drummer. Het is Jeff. En dat kan je horen, want het is zeker niet kenmerkend voor het drumspel van de drummer die vermeld staat (ben ook ff de naam van de drummer kwijt waarnaar de credit is gegaan).

Wat Alison Moyet betreft, ik weet dat Jeff de plaat ingespeeld heeft. Hij is de enige 'human' drummer op de plaat. Als je goed luistert, hoor je Jeff's touch en groove. Maar afgezien hiervan, zal ik deze info ook van een forum hebben overgenomen, en dat is wel lastig, want ik kan het eigenlijk niet meer traceren… Maar ik durf er redelijk van uit te gaan, dat 'Is this Love' door Jeff ingespeeld is.

Zo heb ik ooit in een interview met Bill Champlin of David Foster gelezen, dat Danny Seraphine het niet voor elkaar kreeg of niet in de gelegenheid was om 'Stay the Night' in te spelen. Daarom werd Jeff Porcaro gevraagd voor die track. En datzelfde gold ook voor 'Mother' van Pink Floyd's 'The Wall'. Nick Mason lukte het niet te drummen wat Jeff Porcaro wel voor elkaar kreeg.

Jeff had gewoon een fluwelen groove en een meesterlijk snel inzicht om een track snel in te spelen. Hij moet een favoriet sessiedrummer zijn geweest van zowat alle producers.

Groetjes, Marlon

PS: deze website wil ook wel eens goede 'inside information' bieden (niet wat betreft Moyet):

http://www.geocities.jp/jeffsstamp/index.html

Mhrobert (2 artikelen)
Laatste update: 11-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.