Wie is Loesje? Tony Junior & Nicolas Nox en The Ramblers!

Wie is Loesje? Tony Junior & Nicolas Nox en The Ramblers! In september 2010 scoorden Tony Junior & Nicolas Nox in Nederland een top 10 hit met het meer dan zeventig jaar oude liedje Wie is Loesje. Dat mag opvallend heten, gezien het origineel een liedje is van The Ramblers die er een hit mee hadden net voor de Tweede Wereldoorlog. Het oorspronkelijke nummer is nu verschenen in een remix, met nieuwe beats en breaks, waarbij de oorspronkelijke swing gehandhaafd is. De uitvoerenden zijn nu Tony Junior & Nicolas Nox.

Meer over het duo Tony Junior en Nicolas Fox en Loesje

In tegenstelling tot drummer Tony is Nicolas Nox van huis uit dj. Hij won in 2008 een workshop van DJ Chuckie tijdens een DJ- wedstrijd. Sinds november 2009 werken ze samen en ontdekten tijdens een feest dat ze beiden graag mensen vermaken en uit hun dak laten gaan. Één van de eerste liedjes die ze in de studio opnamen was geïnspireerd op het werk van grote namen uit de dance-wereld, Steve Angello, Axwelll en Sebastian Ingrosso. Als beloning mochten ze vanwege hun winst in een Dj-contest in Club Monza in de Koninginnenacht in Utrecht een optreden verzorgen. In het najaar van 2010 verschijnt van Tony en Nicolas de eerste cd, waarna ze op tournee gaan in het clubcircuit. Hun eerste single is getiteld Loesje gebaseerd op het aloude nummer van The Ramblers. De release vond plaats op 20 augustus 2010. Loesje is uitgebracht op het Hilversumse Rodeo Media label.

Van Tony Claessens, de vader van Tony Junior is het idee afkomstig voor de bewerking van Wie is Loesje? Hij liep al een tijd met het idee om samen met zijn zoon, wat te gaan doen met het nummer. In twee avonden, zo rond half juli 2010 werd er nog hard gewerkt aan het het liedje en het hoesje, waarna het nummer Loesje op 5 augustus voor het eerst te horen was op Slam FM als Twittertrack. Toen aan het eind van de maand augustus Bart Arens van 3FM het nummer oppikte was de hype compleet.

Tony Peroni Jr.

Toni Peroni Jr. is de zoon van Tony Claessens en Linda Dubbeldeman. Beiden genoten ooit landelijke bekendheid door uiteenlopende activiteiten. Toni's beide ouders zijn zeer muzikaal en hebben een eigen bedrijf in de muziekbusiness. Van zijn elfde tot zijn vijftiende heeft Toni op redelijk hoog niveau gebasketbald. De vele blessures die hem dit opleverden deden hem besluiten zich volledig aan de muziek over te geven. Hij werd professioneel muzikant en drumleraar.

Van zijn elfde tot zijn achttiende was hij drummer van de band Cool Jimmy, die o.a. twee keer finalist was bij de Grote Prijs van Nederland. Ze waren ook regelmatig live op de radio te horen, o.a. bij Giel Beelen en Rob Stenders.

Tegenwoordig is hij drummer van de Haagse band The Excitors, drumt hij bij de Amerikaanse singer/songwriter Christopher Max, en geeft hij drumlessen in de opnamestudio van zijn ouders, de Starsound Studio. En voor wie goed oplet: op het hoesje van de cd-single van Loesje wordt reclame gemaakt voor die studio: het logo op het vel van de trommel afgedrukt. In zijn vrije tijd is hij een fanatiek gamer, zo staat te lezen op zijn site.

Bron: Starsound Studio, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Starsound Studio, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Tony Peroni Sr.

Toni Peroni (alias van Tony Claessens) is net als zijn zoon drummer van professie. In het verleden was hij onder meer lid van de band Het Goede Doel. In 1988 had hij, onder de artiestennaam Tony Peroni & His All Stars een hitje met het nummer KNMI, een parodie op YMCA van The Village People. Toni was tevens als sessiemuzikant betrokken bij de Dolly Dots en City to City.

Linda Dubbeldeman/Brenda Steunbeer

De moeder van Tony Junior is Linda Dubbeldeman (21 april 1964). Al sinds haar 18e was ze fotomodel. In oktober 1985 verscheen ze in de Playboy. Ze verscheen ook twee maal naakt in de Penthouse, in december 1987 en december 1988. In 1986 werd ze gevraagd voor het programma Verona, gemaakt door Harry Vermeegen en Henk Spaan. Dit programma had als onderdeel Noordzee TV. Hierin was de wulpse Brenda Steunbeer (Linda) de assistente van de omroepbaas Arie Boksbeugel (Ferry de Groot). Dit duo kreeg op de plaat bekendheid door hun cover "Doortrekken", een parodie on de hitsingle Star Trekkin van The Firm. In later jaren kreeg Linda een relatie met Tony Peroni Sr. Ze zetten samen de Starsound Studio in Utrecht op. Linda en Tony werden in oktober 1989 verblijd met de geboorte van een zoon, Tony Jr.

Bart Arens, 3FM

3FM-dj Bart Arens geldt als ondekker van het nummer, dat hij voor de lol een keertje draaide in het programma Stenders Eetvermaak van Rob Stenders. Tijdens en na de uitzendig kwam er zoveel respons dat het nummer regelmatig op de playlist van 3FM kwam te staan en al spoedig een hit werd. Bart zette zijn speurtocht voort naar de Loesje uit het nummer. In eerste instantie had hij in zijn uitzending de schoondochter van de originele Loesje aan de lijn, die echter vertelde dat ze nog in leven was en best gebeld zou willen worden. Even later was de nog vitaal klinkende mevrouw Loes Krijnen in levende lijve te horen met haar anekdotes.

Loes Krijnen, was Loesje!

De meisjesnaam van Loesje uit het liedje was Kuil. Van oorsprong kwam ze uit Nijmegen. Loes Kuil werd geboren in december 1921. Later, na haar huwelijk werd haar naam Loes Krijnen. Toen de 3FM-dj haar live in zijn uitzending aan de telefoon had zei ze dat ze inderdaad Loesje uit het liedje was en ze was zeer verbaasd dat dit nummer weer op de radio was. Zelf luisterde ze nauwelijks nog radio, keek vooral tv.

Ze werkte net voor de oorlog "achter bij Tuschinski" (zoals ze het in het interview zelf uitdrukte) in Amsterdam en kwam zodoende in contact met veel filmsterren en artiesten. Ze bevestigde dat ze inderdaad wel wat gehad met de "blikslager" van de Ramblers, al moest je je daar niet zoveel van voorstellen. "Dat was meer voor het liedje" zei ze. Men heeft haar gevraagd om het nummer mee te zingen op het podium, daar was ze echter te zenuwachtig voor en zo ontstond de gimmick, nu gezongen door de Ramblers zelf: Wie is Loesje.

Loes Krijnen hoopt in december 2010 de leeftijd van 89 jaar te bereiken.

Ushi & Loesie bij RTL 4 met Wendy van Dijk

Zaterdag 23 oktober 2010 startte bij RTL4 het nieuwe programma van Wendy van Dijk, waarin ze het nieuwe typetje Loesie introduceert, zo bleek in De Wereld Draait Door op 8 oktober 2010. Dit programma is een vervolg in de reeks Ushi & Dushi en Lucretia Martina, de Antilliaanse creatie van Wendy.
Loesie is een fanatiek aanhanger van Nederlandstalige muziek en die hoedanigheid bezoekt ze telkens een Nederlandse zanger of zangeres. In hoeverre deze Loesie is gebaseerd op Loesje van The Ramblers is niet geheel duidelijk, het succes van de huidige remix is in ieder geval een bron van inspiratie geweest. Het nummer Loesje van Tony Junior & Nicolas Nox is in de leader van het programma te horen.

Bijzonderheden over Wie is Loesje

Wie is Loesje (het meisje van de drummer van de band) werd op 9 mei 1939 in de studio vastgelegd, voor platenmaatschappij Decca door The Ramblers. Het nummer werd gecomponeerd door de Amsterdammer Jacques Cornelis Bulterman (1909 - 1977), beter bekend als Jack Bulterman. Hij was tevens kinderboekenschrijver. Jack was van 1935 tot 1964 in diverse functies betrokken bij The Ramblers. In later jaren leidde Jack, tot aan zijn overlijden, de heropgerichte Ramblers.

The Ramblers

Sinds 1992 staan The Ramblers, de originele vertolkers van Wie is Loesje, in het Guinness Book of Records vermeld als het oudste dansorkest ter wereld. Het jazzy orkest werd opgericht op 1 september 1926, waar ze in Amsterdam oorspronkelijk fungeerden als een cabaretorkest. Theo Uden Masman leidde The Ramblers van de oprichtingsdatum tot 1964. Hun bekendste nummer, Wie is Loesje dateert uit 1939. Het nummer werd in het repertoire opgenomen om de drummer wat meer soloruimte en dus aandacht (van de meisjes) te geven. De carrière van The Ramblers verliep grillig de oorlogsjaren, waarin noodgedwongen werd opgetreden voor de Wehrmacht en enkele Duitse liefdadigheidsinstellingen. Direct na de oorlog verliepen concerten van The Ramblers chaotisch door protesten van verzetsmensen. The Ramblers bleven actief tot midden zestiger jaren.

The Ramblers werden in 1974 heropgericht onder leiding van Jack Bulterman en Marcel Thielemans. Een nieuwe bezetting, met oude succesnummers.
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loesje - Posters, Geschiedenis en KaraktersLoesje - Posters, Geschiedenis en KaraktersLoesje is al sinds 1983 een wereldverbeteraar, haar doel is om mensen te laten realiseren dat ze hun idealen werkelijkhe…
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Het kleinste en grootste paard ter wereldOnlangs is zowel het kleinste als het grootste paard ter wereld toegevoegd aan het Guiness Book of Records. Beide paarde…
Televisieserie De SnorkelsDe snorkels zijn kleine wezentjes die onderwater leven. Ze zijn niet groter als een duim en ademen door een orgaan op hu…

Luis Buñuel, het surrealisme in de filmLuis Buñuel, het surrealisme in de filmHet belang van de Spaanse filmer Luis Buñuel (1900-1983) is de internationale filmgeschiedenis is groter dan nog steeds…
Lisette Autumn, een Nederlandse Ella Fitzgerald in wordingWat doe je wanneer je relatie stuk loopt? Je dompelt je onder in liefdesverdriet of je geeft dat negatieve gevoel een po…
Bronnen en referenties
  • www.geheugenvannederland.nl www.drumkid.nl (site van Tony Peroni Jr.) nl.wikipedia.org http://koop05.blogspot.com www.radio2.nl/artiest
  • Afbeelding bron 1: Starsound Studio, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reactie

Lara, 18-09-2010
De Loesje uit dit liedje heet Loes Kuil, en was mijn oma! Zij was voor de oorlog, toen ze nog in Nijmegen woonde, de vriendin van de drummer van The Ramblers. Reactie infoteur, 18-09-2010
Hallo Lara,

Bedankt voor je reactie!
Zou je me nog wat meer over jou oma Loes Kuil kunnen vertellen? Geboorte- en overlijdensdatum, met wie trouwde ze later, hoeveel kinderen had ze, en waar woonde ze gedurende haar huwelijk, en… wat vond ze er eigenlijk van dat er destijds een liedje over haar is gemaakt dat in de oorlogsjaren zo populair was?
Wat kun je eventueel nog meer over haar vertellen?

Ik zal dan het artikel wijzigen om er een speciaal hoofdstuk in te schrijven over Loesje, die inmiddels bijna op nummer één staat! Wat zou ze daar van gevonden hebben?

Groet, Ier

Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 15-10-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.