Lisette Autumn, een Nederlandse Ella Fitzgerald in wording

Wat doe je wanneer je relatie stuk loopt? Je dompelt je onder in liefdesverdriet of je geeft dat negatieve gevoel een positieve draai. Voor dat laatste koos de 19 jarige Lisette Herfst. Als Lisette Autumn maakt ze nu furore als jazz-zangeres. Haar succes komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zelf zegt Lisette hierover: ‘Als kind was ik gek op muziek. Lekker meezingen met kinder CD’s vond ik prachtig. Dat resulteerde al snel in een aantal playback-voorstellingen samen met mijn zusje Sara. Samen hebben we vanaf mijn zesde tot mijn twaalfde een aantal prijzen gewonnen tijdens playback-shows.’Om haar gevoel voor ritme te ontwikkelen volgde ze djembé lessen bij de Afrikaan Moussé Dramé. Vooral al die ritmes door elkaar vond ze heerlijk.

Rooie Kees

Later nam haar vader Lisette mee naar café Ruimzicht (Rooie Kees) in Burgerveen om samen naar jazz te luisteren. Daar speelde ook Peter Beets, die haar in contact bracht met zijn vriendin en jazzlerares Dasha Skorohokdava. Na enige lessen trad Lisette op 9 oktober 2009 voor het eerst op in Rooie Kees. Daar zingt ze nu om de week.

In maart 2010 trad Lisette voor het eerst op in het bekende jazz-cafe de Uiver in Haarlem. Het werd een groot succes. In diezelfde maand kwam ze in contact met Lils Mackintosh, jazz-zangeres en Edison winnares van het North Sea Jazzfestival.

Op 27 april volgde Lisette een masterclass bij Mackintosh. Het verbaasde Lisette hoe je in slechts één avond een nummer enorm kan verbeteren. ‘Door het nummer simpelweg in een andere toonsoort te zingen of in een ander ritme komt de muziek beter tot zijn recht,’ schrijft Lisette enthousiast in haar Facebook.

Lils Mackintosh

Sinds mei 2010 leert Lils Mackintosh aan Lisette alles over presentatie, houding en timing. Zingen is meer dan alleen maar je stem laten horen. Essentieel is het woordje ‘hoe’. Hoe overtuig je het publiek? Zing je straal verliefd dolgelukkig een droevig nummer, dan gelooft niemand je. Hoe raak je het publiek? Wanneer je zonder gevoel alleen maar noten zingt, dan raakt het publiek niet geboeid. Hoe treed je op? Het publiek luistert niet alleen met zijn oren maar als het ware ook met zijn ogen.

‘Een liedje is de stem van een verhaal’, zegt Lils. ’Om een liedje overtuigend te zingen moet je het eerst als gedicht opzeggen. Zingen begint bij het verwerken van de tekst.’

Lils noemt Lisette ‘een aankomende Ella Fitzgerald van eigen bodem’. Zelf staat Lils bekend als ‘de Nederlandse Billie Holliday’. Anders dan deze legendarische zangeres steekt Lils uit wanhoop geen haarspelden in haar hoofd. Wel zegt ze te zingen vanuit een intens doorleefd verdriet. ‘Door een levensverhaal aan een lied vast te plakken, zing je intenser’.

Life-teen

Als Rooms-Katholiek meisje met veel diepgang zingt Lisette sinds mei 2008 met veel plezier in de Haarlemse Life-Teenband. Dat is een worship-band met als doel tieners en jongeren te interesseren voor geloof en kerk. Na haar mislukte relatie besloot ze deel te nemen aan ‘een jaar voor God’. Dit is een bezinningsproject onder leiding van drs pastoor J.H. Smith uit Leiden. Daarbij maken jongeren een jaar lang geen keuze voor werk of relatie. Dat doen ze pas na afloop. Zo kwam Lisette tijdens Celebrate 2010 tot het besluit om haar zangkwaliteiten in te zetten om Life-Teen uit te breiden.

Swing brother swing

Intussen is Lils Mackintosh razend enthousiast over de onlangs verschenen single ‘swing brother swing’. Uit deze opname blijkt welke enorme professionaliteit Lisette nu al in zich heeft.

‘Een fout in het nummer more than you know herstelt ze zo goed, dat het lijkt alsof het zo hoort. Dat kunnen alleen goede musici. Knap ook hoe of ze bedacht om van een ballade over te gaan in een swingend nummer. Heel ongebruikelijk, maar Liesje kan het.’

Met de verkoop van haar single hoopt Lisette haar komende studie aan de muziekschool te betalen. Lils is niet bang, dat door te veel scholing het spontane van Lisette verloren zal gaan.

‘Wel hoop ik, dat ze niet te snel gaat. Dat zie je zo vaak bij talentenjachten. Vanuit het niets worden popstars omhoog getrapt om even later keihard naar beneden te vallen. Dan zijn ze opeens niets meer. Daarvoor ben ik bij Liesje niet zo bang. Elke sport van de ladder heeft ze eerlijk verdiend door keihard te werken. Dat meisje komt er wel‘, vertrouwt Lils.

Met de verkoopopbrengst van de single ‘swing brother swing’ wil Lisette haar studie aan de muziekschool betalen. Als jazz-zangeres wil ze zich inzetten om Life-Teen uit te breiden. De CD is voor 10 euro te koop. Neem voor meer informatie contact op met Lisette Herfst: e-mail lpm_herfst@live.nl
U kunt de single ook bestellen door 11,50 euro (incl.verzendkosten) over te maken op girorekening: 155532952
t.n.v. Mw L.P.M. Herfst, Koeteburg 17, 1435 HK Rijsenhout)
© 2010 - 2022 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ella Fitzgerald - Jazz-zangeresElla Fitzgerald werd de First Lady of Song genoemd, wat wel aangeeft hoe groot haar zangtalent was. Ze was een geweldige…
Boekverslag: 'Jas van belofte' van Jan SiebelinkBoekverslag: 'Jas van belofte' van Jan Siebelink'Jas van belofte' is het Boekenweekgeschenk van 2019. Het gaat over de schrijver Arthur Siebrandi. Als Arthur per ambula…
Spaans: Onregelmatige werkwoorden ISpaans: Onregelmatige werkwoorden IIn dit artikel vindt u onregelmatige werkwoorden in het Spaans. Deze werkwoorden zijn vervoegd: 'zijn', 'zich bevinden',…

Wie is Loesje? Tony Junior & Nicolas Nox en The Ramblers!Wie is Loesje? Tony Junior & Nicolas Nox en The Ramblers!In september 2010 scoorden Tony Junior & Nicolas Nox in Nederland een top 10 hit met het meer dan zeventig jaar oude lie…
Stevie Wonder, discografie/discography/lp/cd-overzichtStevie Wonder, discografie/discography/lp/cd-overzichtDe complete discografie van Stevie Wonder, opgedeeld in studio albums, live albums, soundtracks en officiële compilaties…
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.