Stevie Wonder, discografie/discography/lp/cd-overzicht
De complete discografie van Stevie Wonder, opgedeeld in studio albums, live albums, soundtracks en officiële compilaties. Het grootste gedeelte van zijn catalogus is oorspronkelijk uitgebracht op lp, vanaf 1983 werd bijna al Stevie's muziek (her-)uitgebracht op cd. Zijn carrière begon al in 1962, het 40-jarig jubileum heeft hij al ruimschoots achter de rug. De meest productieve periode ligt in de eerste helft van zijn loopbaan, met volgens critici als artistiek hoogtepunt de trilogie Talking Book, Innervisions en Fulfillingness' First Finale. Songs in the Key of Life uit 1976 is het best verkochte album van Stevie Wonder en vaak genoemd als meest favoriete cd/lp ooit. Al in geen jaren heeft hij nieuw materiaal uitgebracht, zijn laatste officiële studio-cd uit zijn discography, 'A Time to Love'stamt uit 2005.
Discografie Stevie Wonder
De onderstaande
discografie, met daarin opgenomen al de uitgebrachte lp's/cd's is opgedeeld in vier categorieën: studioalbums, live albums, soundtracks en compilaties oftewel verzamelaars. Tussen haakjes staat het jaar van de (Amerikaanse) release.
Daarna volgt van elke lp/cd een korte omschrijving met feiten over hits, de totstandkoming van de geluidsdrager en informatie over de wijze waarop deze geproduceerd is. De lijst is vrij compleet, al zijn er tussentijds nog wel een aantal obscure verzamelaars uitgebracht die niet tot de reguliere uitgaven gerekend zijn.
Studioalbums Stevie Wonder
- The Jazz Soul of Little Stevie (1962) Debuutalbum, nog onder de naam Little Stevie Wonder, uitgebracht in september 1962. Stevie was toen twaalf jaar. Op deze lp staat Fingertips, dat in één jaar later in de live-versie een hit werd. De lp werd geproduceerd door Henry Cosby en Clarence Paul die ook de meeste nummers speelden. Aan twee nummers, Wondering, en Session nummer 112 schreef Stevie mee.
- Tribute to Uncle Ray (1962) Tribute voor de eveneens blinde zanger Ray Charles. Evenals de eerste lp leverde deze geen hits op. Tamla Motown was nog steeds zoekende naar passend repertoire en een geschikte sound voor Little Stevie.
- With a Song in My Heart (1963) Tien liedjes op dit album, dat op 28 december 1963 uitkwam. Vanaf nu onder de artiestennaam Stevie Wonder in plaats van Little Stevie.
- Stevie at the Beach (1964) Conceptalbum met als thema liedjes over surfers en het strand. Poging om het jonge talent qua liedjes een andere stijl aan te meten dan die van een jonge Ray Charles.
- Up-Tight (1966) Doorbraak voor Stevie, hij had een eigen identiteit ontwikkeld. Op het album een cover van Bob Dylan, Blowin' in the wind, en zijn eerste hit: Uptight (Everything's Alright) waar hij zelf aan mee schreef. Dit nummer kwam in de top 5 van de US single charts.
- Down to Earth (1966) Zevende studio-album, Uitgebracht op 16 november 1966. Bekende hit op deze lp: A place in the sun. Twee covers: Mr. tambourine man en Bang bang.
- I Was Made to Love Her (1967) Stevie's inbreng in de composities werd steeds groter. Op deze lp is onder meer de hitsingle I Was Made to Love Her te vinden.
- Someday at Christmas (1967) Van dit kerstalbum werd het titelnummer op single uitgebracht. Deze single bereikte de 24ste positie in de Billboard Hot 100.Het album bereikte de 81ste plaats in de Billboard 200
- Eivets Rednow (1968) Volledig instrumentaal. De lp-titel is de naam van de uitvoerende, maar dan achterstevoren. De titel van het album is de naam "Stevie Wonder" achterstevoren.
- For Once in My Life (1968) Release op 6 december 1968. Het titelnummer en grootste hit van dit album was al door diverse artiesten, waaronder The Temptations opgenomen. Album geproduceerd door Henry Cosby, Don Hunter en Stevie Wonder
- My Cherie Amour (1969) Met hits als het titelnummer en Yester-Me, Yester-You, Yesterday, maar ook een cover van The Doors, Light My Fire en Hello Young Loversfrom The King and I, de musical van Richard Rodgersen Oscar Hammerstein.
- Signed, Sealed & Delivered (1970) De gelijknamige hitsingle stond 6 weken op nummer een in de U.S., tevens de eerste door Wonder zelf geproduceerde single.
- Where I'm Coming From (1971) Door Stevie zelf geproduceerde lp, definitief kind-ster af, vanaf nu een artistiek volwassen zanger. Eerste lp met louter eigen materiaal, alle negen nummers werden geschreven door Stevie, samen met zijn toenmalige vrouw Syreeta Wright.
- Music of My Mind (1972) Stevie trad in contact met Bob Margouleff en Malcolm Cecil, die in 1969 die, zo wordt aangenomen, de allereerste sythesizer-elpee maakten onder de schuilnaam Tonto's Expanding Head Band, getiteld Zerotime. Ze maakten daarop gebruik van een zelfgebouwde Moog synthesizer. Hun samenwerkingsverband zou vier lp's lang voortduren. Vooral de drie lp's vanaf Music of my mind worden alom door critici als het artistieke hoogtepunt van Wonders carrière oeuvre beschouwd. De introductie van de sythesizer, met behoud van het natuurlijke soulvolle geluid blijken baanbrekend. Wonder is de trendsetter.
- Talking Book (1972) Zeven maanden na Music of my mind verscheen in september 1972 alweer Talking Book, met de wereldhit Superstion.
- Innervisions (1973) Verscheen op 3 augustus 1973, negen liedjes met tekstueel een breed scala aan onderwerpen. Drugs (Too high), sociale onrust (Living for the city, als aanvallen op president Nixon: He's Misstra Know-It-All en You Haven't Done Nothin'.
- Fulfillingness' First Finale (1974) Drie dagen na de releasedatum van Innvervision krijgt Stevie een zwaar auto-ongeluk, ligt een periode in coma, maar herstelt snel genoeg, om in het najaar van 1974 deze lp af te ronden, tevens het einde van de samenwerkingsperiode met Margouleff en Cecil.
- Songs in the Key of Life (1976) Artistiek magnum opus, duikt regelmatig op in alltime favorit lijsten. Een dubbel lp met een toegevoegde single, met nog eens vier nummers. Nog immer wordt tracks van dit album gecoverd of worden er samples gebruikt uit b.v. I wish, As, Pastime paradise en Sir duke.
- Hotter than July (1980) Geinspireerd op zijn liefde voor reggae en zijn ontmoeting met Bob Marley, schreef hij de openingssingle Master Blaster (Jammin'). Het album werd hoofdzakelijk opgenomen in de Wonderland Studios in Los Angeles. Vier hitsingles, waaronder Happy Birthday de ode aan Martin Luther King.
- In Square Circle (1985) Drie hits van dit album: Part-time lover, Go Home, en Overjoyed (oorspronkelijk geschreven voor Journey through the secret life of plants, maar voor dit album opnieuw opgenomen) Voor het eerst werden computer gestuurde drumbeats i.p.v. de natuurlijke drums gebruikt. (vooral in de eerstgenoemde hitsingle)Stevie volgde de trend die de afgelopen vijf jaar in opmars was, de tijd tussen dit en zijn vorige album. Opmerkelijk is dat hij nu trendvolger is, i.p.v. trendsetter, zoals in de eerste helft van de jaren zeventig toen hij de sythesizers in zijn muziek introduceerde, zeer revolutionair voor die jaren.
- Characters (1987) Door critici sceptisch ontvangen, eerste album in tijden dat niet de top 10 van de U.S. Billboard 200 haalde. Drie hit(jes): Get it, Skeletons en You will know.
- Conversation Peace (1995) Met hiphop- en Afrikaanse invloeden. Twee hitsingles: For your love en het reggae-getinte Tomorrow robins will sing.
- A time to love (2005) Eerste nieuwe studio-cd in tien jaar. Leverde het bescheiden hitje So what the fuss op met Prince op gitaar en En Vogue in de achtergrondvocalen. Stevie's dochter Aisha Morris verleent een vocale gastbijdrage in twee nummers.
Livealbums Stevie Wonder
- The 12 Year Old Genius (1963) Live opgenomen in juni 1963 in het Royal Theater in Chicago, met onder meer de live uitvoering van Fingertips. Zowel die single als het album bereikten de eerste plaats in de charts. Stevie was met zijn dertien jaar op dat moment de jongste uitvoerende ooit met een nummer één album.
- Stevie Wonder Live (1970) 14 liedjes op dit tweede live-album. Stevie op het kruispunt in zijn loopbaan, de periode tussen de pretentieloze hitsoul en de zanger die zijn artistieke talenten ontplooit.
- Natural Wonder (1995) Dubbele live-CD, opgenomen in Osaka (Japan) en Tel Aviv (Israël), waarop hij wordt bijgestaan door The Tokyo Philharmonic Orchestra. Met twee niet eerder op plaat verschenen nummers, Dancing to the rhythm en Stevie ray blues .
Soundtracks Stevie Wonder
- Journey through the Secret Life of Plants (1979) Soundtrack van de documentaire "Secret life of plants". Opvolger van "Songs in the key of life". Dit nogal ontoegankelijke album is deels instrumentaal. Ingetogen en sfeervol. Het soulvolle werk van Stevie ontbreekt compleet. Niet bekend bij het grote publiek, commercieel gezien geflopt.
- The Woman in Red (1984) Soundtrack van de film The woman in red. Acht nummers, geschreven en geproduceerd door Stevie. Vocale medewerking door Dionne Warwick. Deze cd bevat zijn grootste hit: I Just Called To Say I Love You.
- Jungle Fever (1991) Volledige titel: Music from the movie Jungle Fever. Soundtrack van de Spike Lee-film Jungle Fever. Volwaardig album. Reunie met Robert Margouleff and Malcolm Cecil die beiden begin jaren zeventig mede verantwoordelijk waren voor de sound van de artistiek meest geslaagde cd's.
Compilaties Stevie Wonder
- Looking Back (1977) Ook bekend als Anthology, is een driedubbele verzamel-lp met in totaal veertig songs. Limited editon, geen reissue.
- Original Musiquarium I (1982) Elf hitsingles, één albumtrack en vier nieuwe nummers. Twee van de nieuwe songs werden wereldwijd bescheiden hits.
- Stevie Wonder - Song Review (1996) Ondertitel: A greatest hits collection. Behalve de hits twee bijzondere nummers: Kiss lonely good-bye van de cd The Adventures of Pinocchio, de soundtrack van de gelijknamige film uit 1996 waar Stevie een flink aandeel in had. Het andere nummer, Redemption song, oorspronkelijk van Bob Marley's cd Uprising. Dit nummer is op geen enkele andere cd van Stevie terug te vinden.
- At the Close of a Century (1999) Box, bestaande uit 4 cd's, met een vrij compleet, mooi verzorgd en goed gedocumenteerd overzicht van zijn carrière tot dan toe.
- Ballad Collection (1999) Een selectie van rustiger nummers van Stevie. Op de cd staat één nieuw, nog niet eerder uitgebracht nummer: If Ever .
- The Definitive Collection (2002) Dubbel-cd met 38 nummers.
- The Complete Stevie Wonder (2005) Een digitale compilatie, alleen te downloaden via iTunes. Een complete collectie van al zijn officiële cd-releases, diverse mixen, remixen en lange uitvoeringen van diverse singles, en een aantal muziekvideo's. Uitgebracht een week voor de release van A time to love.
- Number Ones (2007) In navolging van de gelijknamige verzamelaar van Michael Jackson. Twintig liedjes, willekeurig, lukraak gekozen uit het tot dan toe 35 jaar beslaande oeuvre van de zanger.
Lees verder