recensie

Stevie Wonder, Journey Through The Secret Life of Plants

Stevie Wonder, Journey Through The Secret Life of Plants Stevie Wonder bracht in 1979 "Journey through the secret life of plants" uit, opnieuw een dubbel lp, in navolging van voorloper "Songs in the key of life", commercieel en artistiek gezien was dat Stevie's meest succesvolle album. Qua verkochte aantallen kon dit nieuwe plaatwerk, een conceptalbum, niet in de schaduw staan van zijn voorganger. Over de plek die dit album moet worden toegedicht in het oeuvre van de zwarte zanger hebben scribenten nooit een eenduidig antwoord kunnen formuleren.

Motown

De release van deze dubbel lp was op 30 november 1979. Totale tijdsduur: 1:28:22, uitgebracht op Motown. Degenen die het soulvolle, dampende geluid van Stevie bij ieder nieuw plaatwerk omarmden stonden nu ontheemd en onwennig tegenover dit nieuwe, in mintgroene klaphoes gestoken dubbelalbum. In de loop van jaren hebben de echte fans van Stevie dit album echter een eervolle plaats gegeven in hun collectie.

Peter Tompkins en Christopher Bird

De lp was in feite een soundtrack, behorende bij de documentaire "The secret life of plants" geregiseerd door Waylon Green. In deze documentaire werden de fysieke, spirituele en emotionele relaties onderzocht tussen planten en menselijke wezens. De documentaire was op zijn beurt weer gebaseerd op het boek "The Secret Life of Plants", geschreven door Peter Tompkins en Christopher Bird in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. In de film werd veelvuldig gebruik gemaakt van de voor de op dat moment revolutionaire "time-lapse-fotografie" . Dit is een filmtechniek om effecten die normaal te traag verlopen voor het blote oog zichtbaar maken door deze versneld te laten zien, in grote stappen, door de tussenliggende beeldjes weg te laten. (denk bv aan het onluiken van een bloemknop in een bloeiende bloem in luttele seconden)

Syreeta

Het overgrote gedeelte van de nummers op deze cd werd zowel qua muziek als tekst geschreven door Stevie zelf. Bij enkele nummers kreeg hij echter tekstuele ondersteuning van Syreeta Wright (zijn dan inmiddels ex-vrouw) en voor "Black Orchid" schreef de zus van Syreeta, Yvonne, de tekst. Michael Sembello was verantwoordelijk voor de tekst van "Power Flower".

Expositie Australië

Dat deze cd een bron van inspiratie was en in herinnering bleef, al is het bij een select gezelschap, bleek in 2009, 30 jaar na de releasedatum. In Australië werd een expositie samengesteld door Andrew Gaynor geïnspireerd op de cd "Journey through the secret life of plants". De tentoonstelling omvatte quilts, installaties, sculpturen, schilderijen, foto's, en, heel toepasselijk een aantal botanische illustraties. De expositie was in twee steden te zien: in St Kilda, in het "Linden Centre for Contemporary Arts" van 4 april tot 17 mei 2009 en in Fremantle, in het "Freemantle Arts Centre" van 30 mei tot 19 juli 2009.

Single "Send one your love"

In tegenstelling tot de goedverkopende voorloper "Songs in the key of life" die goed was voor drie succesvolle hitsingles, werd van "Journey" slechts één single uitgebracht: "Send one your love". In Nederland kwam dit nummer niet verder dan een tip-notering.

Brailleschrift op hoes

Op de lp-hoes is in braille (blindenschrift) de titel en uitvoerende van de lp vermeld. Stevie Wonder is zelf blind.
Ook op de hoes van vroege persingen van zijn lp "Talking Book" maakte Stevie al gebruik van het brailleschrift.

Haiku

Een bijzonder nummer op deze cd is "Ai No, Sono". De tekst wordt volledig gezongen door een koor van Japanse kinderen. De tekst van het zesde nummer van de cd heeft de structuur van een "haiku" een Japans gedicht. Een haiku is een drieregelig gedicht met respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen.

Overjoyed

Het nummer "Overjoyed" werd oorspronkelijk opgenomen voor de cd "Journey through the secret life of plants". Om onduideljke redenen kwam het daar nooit op terecht. Het nummer verscheen in een herschreven en opnieuw opgenomen versie op Stevie's cd "In square circle" uit 1995.

Rolling Stone

De hoes van Stevie's soundtrackalbum werd in 1991 gekozen tot het "53rd greatest album cover of all time" door het toonaangevende Amerikaanse popblad Rolling Stone.

Tracklist

Deze opzet is gebaseerd op de cd-uitvoering. Uitzonderlijk voor Stevie is dat er op deze geluidsdrager maar liefst acht instrumentale nummers staan. Indien het een instrumentaal nummer betreft staat het tussen haakjes in onderstaande tracklist aangegeven.

CD 1.

 1. Earth's Creation (instrumentaal)
 2. The First Garden (instrumentaal)
 3. Voyage To India (instrumentaal)
 4. Same Old Story
 5. Venus' Flytrap And The Bug
 6. Ai No Sono
 7. Seasons (intrumentaal)
 8. Power Flower
 9. Send One Your Love (instrumentale versie)
 10. Race Babbling

CD 2.

 1. Send One Your Love
 2. Outside My Window
 3. Black Orchid
 4. Ecclesiastes (instrumentaal)
 5. Kesse Ye Lolo De Ye
 6. Come Back As A Flower
 7. A Seed's A Star/Tree Medley
 8. The Secret Life Of Plants
 9. Tree (instrumentaal)
 10. Finale (instrumentaal)

Lees verder

© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stevie Ray VaughanStevie Ray Vaughan geldt voor vele bluesliefhebbers als een geweldige blueszanger en bluesgitarist. Zowel solo als samen…
De Oscarwinnaars 2012De Oscarwinnaars 2012De Academy Awards van het jaar 2012. De beste films van dit jaar waren Argo, Lincoln, Les Miserables en Django Unchained…
recensieThe Secret voor gevorderden - BoekrecensieWist je dat het mogelijk is om al je doelen te bereiken? Wist je dat je je verlangens onmiddellijk kan inwilligen. Advan…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…

KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
The Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollrecensieThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-roll. Strike is de debuut cd van de Duitse rock-n-roll band The B…
Bronnen en referenties
 • www.artlink.com.au
 • www.lindenarts.org
 • www.muziekwereld.com
Reactie

Nautisc1 (infoteur), 18-07-2010 #1
Dit album heeft van begin af aan indruk op me gemaakt. Het is een op zichzelf staand muzikaal 'wonder', dank je voor deze ode. Persoonlijk vind ik het nummer: the first garden het meest indrukwekkend. Reactie infoteur, 13-08-2010
Hallo "NautiscI", of Greg, zoals ik op je Infoteurpagina vermeld zag!

Ik zag vandaag pas, tot mijn grote vreugde, dat er een reactie op een artikel van mij was. Ben nog maar zo'n krappe twee maanden actief op InfoNu en moet me alles nog een beetje eigen maken. (Ik dacht dat reacties altijd binnenkwamen bij de PM Inbox, die bij mij nog op 0 staat)

Bijzonder dat je mijn interesse voor de genoemde lp/cd van Stevie deelt. Ik weet nog precies waar ik hem kocht en kan me precies voor de geest halen hoe de platenbak eruit zag waarin ik hem ontdekte. Weet niet of je ook een echte fan van Stevie Wonder bent: ik ga er nog meer over schrijven, zowel als mens als muzikant is hij geweldig. Alhoewel zijn beste werk dateert uit eerdere jaren, hij blijft een fenomeen. Momenteel ben ik zijn discografie aan het schrijven, al zijn uitgebrachte geluidsdragers, met een korte beschrijving. Misschien leuk voor je om in de gaten te houden.

Mijn eigenschap is dat ik, zoals ik het probeer te formuleren op mijn Infoteurpagina, altijd net de dingen erg mooi of interessant vind die anderen schijnbaar over het hoofd zien. Hoewel ik een brede algemene belangstelling heb in allerhande zaken blijft het leuk om de echte krenten uit de pap te halen, net van de gebaande paden af te wijken, qua mening en belangstelling.

Hartelijke groet,

Reinier

Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.