recensie

KISS (Album van de gelijknamige band)

KISS (Album van de gelijknamige band) KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn geworden die iedere fan zal kennen.

Uitgave van het album

Ongeveer 10 maanden na het eerste optreden van KISS werd het debuut album opgenomen op 10 Oktober 1973. De band gaat naar Bell Sound Studios in New York City in New York voor het opnemen van het album. Op 18 Februari 1974 werd het uitgegeven door Casablanca Records wat ervoor zorgde dat Warner Bros. Records niets meer te maken wilde hebben met Casablanca Records. (Warner Bros. Records was hun distributeur). Dit werd veroorzaakt doordat Warner Bros. Records eiste van KISS dat zij hun schmink achterwege zouden laten nadat Warner Bros een optreden had gezien. Met Bill Aucoin als manager weigerde KISS dit te doen en werd het album gewoon uitgegeven.

Algemene informatie

Het album is geproduceerd door Kenny Kerner samen met Richie Wise. Warren Dewey heeft het album gemixed en aangepast zoals het brandweer sirene geluid bij het nummer Firehouse.

In Noord-Amerika behaalde het album de 87ste plaats op de 'Billboard' hitnotatie. De single 'Kissin' Time' behaalde plaats 79. Verder werd het een gouden plaat op 8 Juni 1978 met 500,000 verkochte exemplaren in de VS.

Tracklist

Strutter(3:10)
Nothin' to Lose(3:27)
Firehouse(3:17)
Cold Gin(4:22)
Let Me Know(2:58)
Kissin' Time(3:52)
Deuce(3:06)
Love Theme from Kiss(2:24)
100,000 Years(3:22)
Black Diamond(5:13)

Extra informatie over de nummers

Alle liedjes (behalve Kissin' Time) zijn geschreven voordat KISS de studio in ging en zijn alleen door de bandleden geschreven. Sommige nummers zijn geschreven in de periode van de band Wicked Lester.

Strutter

'Strutter' is geschreven nog voordat Ace Frehley in de band kwam. Paul Stanley schreef de songtekst samen met Gene Simmons en de melodie was gebaseerd op een nummer dat Simmons jaren van te voren had geschreven: "Stanley the Parrot". 'Strutter' behoort tot één van de weinige nummers die Simmons en Stanley samen hebben geschreven. In de jaren '70 was het een standaard nummer tijdens optredens. Het nummer - geïnspireerd door goed uitziende vrouwen in New York die sexy kleding droegen - wordt gezongen door Paul Stanley

Nothin' to Lose

Dit nummer is geheel door Gene Simmons geschreven en gezongen door hem, Peter Criss en Paul Stanley.

Firehouse

Firehouse is door Paul Stanley geschreven toen hij op school zat. Hij schreef toen al 5 jaar lang liedjes. Naar zijn eigen zeggen heeft Stanley het nummer 'Fire Brigade' van 'The Move' gestolen en herschreven en zo omgevormd tot 'Firehouse' wat hij zelf zingt. Dit is één van de nummers waar Simmons vaak vuurspuuwd.

Cold Gin

Het nummer 'Colg Gin' werd geschreven door voormailg bandlid Ace Frehley op een metrostation in New York. Omdat hij onzeker was over zijn eigen zang heeft hij het zingen ervan overgedragen aan Gene Simmons die eigenlijk vond dat Ace het zelf moest zingen. 'Cold Gin' was een vaak gespeeld nummer door KISS door de jaren '70 heen maar vandaag de dag wordt het nummer nog steeds vaak uitgevoerd op het podium. Het ironische van het nummer is dat het over drank gaat terwijl Gene Simmons een ware tegenstander is van Alcohol.

Let Me Know

'Let Me Know', wat eerst 'Sunday Driver' heette, was het nummer wat Paul Stanley speelde toen hij werd voorgesteld aan Gene Simmons om auditie te doen voor Wicked Lester. Simmons en Stanley delen de zang van het nummer.

Kissin' Time

'Kissin' Time' stond niet op het oorspronkelijke album. Sterker nog: het werd twee maanden na de uitgave van het album opgenomen. In April 1973 bleek dat het album niet zo'n succes was als gehoopt. Neil Bogart - oprichter van Casablanca Records - wist dat een aanslaande single het album kon redden en hij haalde KISS terug naar de studio. Het nummer zorgde wel voor hogere verkoopcijfers van het album hoewel het niet aan het album was toegevoegd totdat het album opnieuw werd uitgegeven in Juli 1974. Dit geheel tegen de wil van de band. Het nummer is evenals 'Nothin' to Lose' ingezongen door Simmons, Stanley en Criss.

Deuce

'Deuce' is voor KISS-fans één van de bekendste nummers. Het nummer werd als opening gebruikt vanaf 1973 tot en met 1976 en daarna voor de Reünie tour in 1996 en de Alive 35 tour in 2008-2009. Gene Simmons schreef het nummer terwijl hij in de bus zat en het is geschreven op een basgitaar. Simmons heeft verteld dat hij qua tekst geen idee had waar hij het over had. De betekenis van de songtekst is dus een raadsel.

Love Theme from KISS

Dit nummer is geheel instrumentaal. Het komt van het nummer 'Acrobat' dat KISS speelde in clubs in 1973. Dit is het enigste nummer dat is geschreven door alle vier de originele bandleden.

100,000 Years

Voor fans bekend om de bas intro van Gene Simmons. Tijdens optredens bevat dit nummer gewoonlijk de drum solo. (Tijdens de Sonic Boom over Europe tour speelden Tommy Thayer en Eric Singer een solo als het ware met elkaar). Paul Stanley schreef het nummer samen met Gene Simmons. Stanley nam ook de zang op zich.

Black Diamond

'Black Diamond' begint met een intro van Paul Stanley op de gitaar en met zijn zang. Daarna schreeuwt Stanley 'Hit It!' en zet de gehele band in. Peter Criss neemt vanaf daar de zang over. In de jaren dat Criss niet in de band zat hebben Eric Carr en en Eric Singer het nummer gezongen. Het nummer kenmerkt zich aan de lange outro.
© 2010 - 2024 F0xtrot, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…
KISS 40 jaar Rock `n´ Roll“Hello …….,You want the best, you get the best. The hottest band in the world: KISS”. Met deze inmiddels beroemde zin be…
Stevie Wonder, Journey Through The Secret Life of PlantsrecensieStevie Wonder, Journey Through The Secret Life of PlantsStevie Wonder bracht in 1979 "Journey through the secret life of plants" uit, opnieuw een dubbel lp, in navolging van vo…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kiss_%28album%29 http://www.songfacts.com/search_fact.php?combinedartists=KISS http://www.kissonline.com/discography/index/album/albumId/2/tagName/albums
F0xtrot (2 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.