recensie

Hotter than Hell (KISS album)

Hotter than Hell (KISS album) Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht ontvangen en slaagde het er zelfs niet in om de verkoopcijfers van het eerste album in te halen. Wel werd het onderscheiden als gouden plaat op 23 juni 1977. Toen waren er 500,000 exemplaren van verkocht. De hoogste hitnotatie die het album behaalde was #46 in Japan. In Amerika werd slechts #100 behaald.

Vier New Yorkers in Los Angeles

De producers Kenny Kerner en Richie Wise - die ook het eerste album hadden geproduceerd - waren opnieuw de keus van de band. De producers waren echter vanuit New York naar Los Angeles gegaan en dus vloog KISS naar LA. De vier New Yorkers vormden meteen een afkeer tegen de nieuwe omgeving. De gitaar van Paul Stanley werd meteen de eerste dag dat hij in Los Angeles was gestolen.

Muziekstijl

Het album kreeg als werktitel 'The Harder they Come' maar werd verandert in 'Hotter than Hell' vanwege de angst voor verwarring met een film met dezelfde titel evenals een reggaenummer die de titel bezat. In Japan werd het album uitgebracht onder de naam: KISS: shout from hell. Muzikaal gezien was de muziek als het ware grauwer dan op het eerste album. Minder vrolijk. Dit was voor een groot deel te wijten aan de teksten van sommige nummers. 'Goin' Blind' bijvoorbeeld gaat over het verhaal van een 93 jaar oude man die verliefd is op een minderjarig meisje. Het nummer is geschreven door Gene Simmons in samenwerking met Stephen Coronel ten tijde van Wicked Lester, de voormalige band van Simmons. De oorspronkelijke naam van het nummer was 'Little Lady'.

Ace Frehley schreef twee van de nummers die te vinden zijn op het album geheel zonder hulp van anderen. Toch is hij niet als lead zanger te horen op het album. Naar Frehley's eigen zeggen was hij niet zelfverzekerd genoeg over zijn zang kwaliteiten omdat Simmons en Stanley erg intimiderende mensen zouden zijn. Daardoor is het zang gedeelte van 'Parasite' overgegaan naar Gene Simmons en het gedeelte van 'Strange Ways' is naar drummer Peter Criss gegaan. Wel wordt door velen gezegd dat de solo van Ace Frehley in 'Strange Ways' één van zijn beste is.

Cover-art

Het album is onder fans bekend om de cover die veel Japanse invloeden heeft. Op de achterkant staan de bandleden individueel afgebeeld. Deze foto's zijn gemaakt door Norman Seeff gemaakt tijdens een feest. Tijdens dat feest waren alle bandleden dronken met de uitzondering van Gene Simmons die tegen alcohol is. Paul Stanley was zelfs zo dronken dat hij werd opgesloten in zijn auto. Als je goed kijkt op de cover van het album zie je dat Stanley zich vast houd aan Criss wie hem omhoog probeert te houden. Omdat Ace Frehley een auto ongeluk had gehad had hij geen schmink op tijdens de foto-sessie en dus is zijn gezicht op de cover gefotoshopt.

Aan de onderkant van de cover is een Japans teken (力) te zien. Dit heet chikara in het Japans en staat voor kracht. Het werd later veel gebruikt tijdens optredens op het drumstel van (de toen nog niet in de band aanwezig) Eric Carr.

Slechte verkoopcijfers

Ondanks de grote tour die KISS maakte in 1974 ter promotie voor het album ging de verkoop van het album nog slechter dan bij het eerste album. Dit was gedeeltelijk te wijten aan het feit dat Warner Bross. Records het distributeur contract met Casablanca Records had beëindigd. Vanwege de slechte verkoop stopte KISS de tour en gingen ze terug naar de studio voor een volgend album dat Dressed to Kill zou gaan heten.

Tracklist

NUMMERLENGTECOMPONIST(EN)ZANGER(S)
Got to Choose3:54Paul StanleyPaul Stanley
Parasite3:02Ace FrehleyGene Simmons
Goin' Blindl3:37Simmons, CoronelGene Simmons
Hotter TDan Hell3:30Paul StanleyPaul Stanley
Let Me Go, Rock 'n' Roll2:15Simmons, StanleyGene Simmons
All TDe Way3:18Gene SimmonsGene Simmons
Watchin' You3:44Gene SimmonsGene Simmons
Mainline3:50Paul StanleyPeter Criss
Comin' Home2:38Stanley, FrehleyPaul Stanley
Strange Ways3:18Ace FrehleyPeter Criss
© 2010 - 2024 F0xtrot, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
KISS 40 jaar Rock `n´ Roll“Hello …….,You want the best, you get the best. The hottest band in the world: KISS”. Met deze inmiddels beroemde zin be…
KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…
Stevie Wonder, Journey Through The Secret Life of PlantsrecensieStevie Wonder, Journey Through The Secret Life of PlantsStevie Wonder bracht in 1979 "Journey through the secret life of plants" uit, opnieuw een dubbel lp, in navolging van vo…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Hotter_Than_Hell http://www.songfacts.com/detail.php?id=3290
F0xtrot (2 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.