Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USA

Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USA Kiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn er nog steeds horden fans die deze band volgen en die hun merchandise en albums blijven kopen. KISS wordt tot een van de meest succesvolle bands gerekend. Een korte biografie van deze kick-ass band.

Wicked Lester

Chaim Witz en Stanley Eissen, twee jonge New-Yorkers vormen een band in 1971. De muzikale stroming van de band zint de twee echter niet en gaan ze op zoek naar een drummer. De muziek zou agressiever worden en simpel. Peter Criss (Peter Cirscoula) had een advertentie in Rolling Stone magazine gezet, deed auditie en werd de nieuwe drummer van de band. Eind 1972 werd een advertentie in The Village Voice gezet voor een gitarist. Na vele audities werd uiteindelijk Paul Daniel Frehley, later bekend als Ace Frehley, aangenomen. De vier nemen allen een stage name aan: Gene Simmons, Paul Stanley, Peter Criss en Ace Frehley. De bandnaam wordt gewijzigd in KISS. Ace Frehley ontwerpt het KISS-Logo.

De beginjaren

Kiss heeft nog steeds geen album uit, maar gaat al wel op tournee. Het kwartet dost zich uit in extravagante kleding met hoge laarzen en hebben allen make-up op hun gezicht, waarmee ze elk een personage aannemen. Gene Simmons: The Demon, Paul Stanley: The Starchild, Peter Criss: Catman, Ace Frehley: Spaceman.

In augustus 1973 krijgt KISS een platencontract bij Cassablanca Records. De eerste studio album komt uit op 18 februari 1974, getiteld KISS. De band is voor het eerst op nationale televisie te zien op 21 februari 1974, terwijl ze drie nummers ten hore brengen: Nothin' to Lose, Firehouse and Black Diamond.

Tegenvallende verkopen

In een korte periode werden na de album KISS nog twee studio albums uitgebracht: Hotter than hell en Dressed to kill. De verkoopcijfers van deze albums waren dramatisch en zowel de band als de platenmaatschappij verloren geld tot het punt dat Cassablanca records bijna failliet was. KISS had een commercieel succes nodig en bracht in september 1975 hun eerste “live” Album uit, genaamd Alive! Dit album werd zeer goed ontvangen en bereikte in korte tijd goud.

Sterren-status

Na het succes van Alive! Dook KISS de studio in en bracht achtereenvolgens in iets meer dan een jaar 3 studio-albums uit: Destroyer, Rock N Roll Over en Love Gun. Het tweede album is volgens de band opgenomen in een stadion om zo het live-effect op de plaat vast te kunnen leggen. Met deze albums heeft KISS hun sporen weten vast te leggen in de Hard-Rock scene. KISS tweede live album, Alive II werd in oktober 1977 uitgebracht en was opgenomen in Budokan Hall, Tokyo, Japan. Met deze laatste vier albums werd KISS een platina act en verkocht op dat moment meer albums dan de Beatles ooit deden.

Merchandise

Kiss was een van de eerste bands waarbij merchandise een grote rol ging spelen en voor een groot gedeelte inkomsten voor de band ging genereren. Zo verschenen (en verschijnen er nog steeds) er petjes, t-shirts, posters, strip-boeken, flipperkasten, computer spellen en zelfs personenauto’s.

Solo albums

Het platencontract hield tevens in, dat alle vier de leden van KISS een solo album moesten uitbrengen. De band heeft altijd gezegd dat deze albums werden uitgebracht, omdat Frehley en Criss zich niet gelukkig voelden in de band en hun eigen werk wilden opnemen, omdat de meeste input van hen door Stanley en Simmons werden geweigerd om op de albums terecht te komen. In feite was de release van de solo albums een contractuele verplichting. In september 1978 werden deze albums uitgebracht, van welke die van Ace Frehley het beste verkocht, terwijl de over-all verkoopcijfers achterbleven. De manager van de band liet KISS in een TV-film spelen, KISS Meets the phantom of the park en werd door NBC op 28 oktober 1978 op TV vertoond. Peter Criss kwam niet opdagen tijdens de voice-over sessies, waardoor zijn stem niet in de film is te horen. De film zette de bandleden neer als clowns en niet die van super-hero's. De slechte ontvangst van de film betekende het einde van de samenwerking met Bill Aucoin, hun manager.

Verval van de band

Ace Frehley en Peter Criss raakten door het succes en het vele toeren oververmoeid en werden verslaafd aan de drank en drugs. De richting van de band verschoof naar disco-achtige pop/rock en KISS bracht in 1979 het album Dynasty uit. Van deze plaat kwamen bescheiden disco-hits zoals Magic Touch, Sure Know Something en de populairste I was Made For Loving You. KISS fans waren verbaasd over de nieuwe sound van de band en lieten het album liggen. Peter Criss was betrokken geraakt bij een auto ongeluk en was niet in staat om op het album de drum tracks voor zijn rekening te nemen, zodat Anton Fig, een sessie-drummer, werd aangetrokken om Peter Criss’s drumpartijen in te spelen. Anton Fig zou later met Ace Frehley Frehley’s Comet vormen.

De tegenvallende verkoopcijfers van de solo-albums, de film en het slecht verkopende album werd nog eens versterkt doordat fans wegbleven bij de Dynasty Tour. De fans werden steeds jonger. Ineens werden er kinderen met kiss make-up gezien in het publiek. Dit is niet iets wat de band ooit had verwacht. Tegen het einde van de tour in december 1979 werd de spanning tussen Peter Criss en Gene Simmons steeds erger.

In 1980 werd het album Unmasked uitgebracht, waar ook Anton Fig de drum partijen voor zijn rekening nam en Criss de band verliet. Het geluid van Unmasked was meer pop dan Dynasty en het album verkocht slecht en –net als Destroyer- behaalde het niet de platinum status. Peter Criss’ vervanger kwam in de persoon van Eric Carr (Paul Caravello). Eric Carr was een veel betere drummer dan Peter Criss was en dankzij zijn “heavy” geluid, ging de sound van KISS weer terug naar Hard Rock.

Het volgende album, Music From The Elder, was een concept-album voor een film dat nooit werd gemaakt. De platenmaatschappij was niet positief over het album en toen het werd uitgebracht, was de kritiek van de fans genadeloos en kochten het album niet, waardoor Music Of The Elder het slechtst verkopende album werd.
Gefrustreerd doordat zijn input vaak werd verworpen door Simmons en Stanley, het slecht ontvangen concept-album en de richting waar de band naartoe scheen te gaan, leidde tot het vertrek van Ace Frehley eind 1982. Hoewel hij geen noot op de volgende albums Killers en Creatures Of The Night speelt, staat Ace Frehley wel op de covers afgebeeld. De gitaarpartijen op de vier nieuwe songs van Killers komen voor rekening van Bob Kulick, Bruce Kulick’s broer. De gitaarpartijen op Creatures Of The Night worden voor rekening genomen van ene Vincent Cusano, wiens naam later door Simmons wordt veranderd in Vinnie Vincent. Vincent schreef veel van de songs op Creatures Of The Night, maar kreeg daar niet de credits voor. Zijn naam staat niet eens op het album vermeld.

KISS Unmasked

Kiss sloeg een nieuwe periode in. 1983 was het jaar dat KISS zijn gezicht liet zien. Vele jaren lang hadden de bandleden hun identiteit verborgen gehouden door hun gezichten af te schermen met sjaals, tijdschriften, hoeden etc. Nu verscheen de band zonder hun karakteristieke make-up, wat deze band anders maakte dan de overige hard-rock bands van die tijd.

De eerste LP zonder make-up was Lick It Up. Vincent schreef mee op 8 van de 10 nummers van het album en ondanks zijn kennelijke talent liepen spanningen in de band hoog op, waardoor Vincent aan het einde van de Lick It Up tour werd ontslagen. In 1992 kwam er opnieuw een samenwerking met Vincent tot stand. Vincent schreef mee aan nummers van het album Revenge.

Veranderende line-ups

Vincent vertrek leidde tot het aantrekken van gitarist Mark St. John. Een geweldige gitarist, die tijdens de Animalize Tour last van zijn pols kreeg door een zeldzame aandoening en werd vervangen door Bruce Kulick. KISS neemt hun eerste home video in Detroit op. Animalize Live Uncensored.
De line-up die bestond uit Gene Simmons, Paul Stanley, Eric Carr en Bruce Kulick zal bestaan van 1984 tot 1991 en is de meest stabiele line-up die de band gekend heeft. Ondertussen verandert de fanbase en Gene Simmons, die de drijvende kracht achter de band was in de jaren 70 raakt meer berokken bij filmprojecten, waardoor hij minder tijd besteed aan KISS. Paul Stanley neemt de boel over en wordt zo de meest prominente lid van de band.

Jaren later, in 1991 wordt Eric Carr getroffen door kanker en overlijdt op 41 jarige leeftijd op 24 november 1991. Het nieuwe album Revenge wordt opgenomen met veteraan Eric Singer, (Eric Mesinger) die eerder in 1989 Paul Stanley’s solo tour ondersteunde (samen met Bob Kulick). Op het album Revenge staat een drum track van Eric Carr, genaamd “Carr Jam”. De base track hiervan werd tevens gebruikt voor het nummer “Break Out” van Ace Frehley’s tweede solo album, Frehley’s Comet.

MTV Unplugged

In 1995 treedt KISS meerdere keren op tijdens zogenaamde KISS-expo’s, waarbij Peter Criss wordt uitgenodigd om op het podium te komen om een aantal oude KISS nummers te zingen. Dit vormt de basis om de originele bandleden weer bij elkaar te brengen.
KISS neemt een akoestisch album op voor MTV: KISS MTV Unplugged. Peter Criss en Ace Frehley worden uitgenodigd om aan de set-list deel te nemen. Geruchten doen de ronde, dat de originele line-up weer bij elkaar komt en uiteindelijk verschijnt de originele bezetting op de Grammy Awards in make-up en de extravagante outfits uit de Love Gun periode.

Reunie

Bruce Kulick en Eric Singer werden ontslagen en KISS begon aan hun “Reunion Tour”. In 47 minuten tijd was het eerste concert uitverkocht. KISS begon aan een nieuw stukje KISS-story en de KISS Alive Worldwide tour begon in juni 1996 en duurde 11 maanden. Het bracht ruim $46 miljoen dollar op.
Het was tijd voor een nieuw album en in 1998 werd het album Psycho Circus uitgebracht. Het album werd redelijk goed ontvangen. Zowel Peter Criss als Ace Frehley werkten nauwelijks mee aan het album. De gitaarpartijen komen voor rekening van Bruce Kulick en Tommy Thayer. Paul Stanley merkte later op dat het een KISS album had moeten worden, maar er was geen band.

Weer uit elkaar en nieuw album

Tijdens de nieuwe tour werd al snel duidelijk dat Peter Criss’ en Ace Frehley’s contracten niet zouden worden verlengd. Naar het schijnt wilde Ace Frehley niet op tournee met Aerosmith in 2003. Tommy Thayer verving Ace Frehley en is nu een vast lid van de band. Ook Eric Singer is terug als vast lid van de band, nadat hij Peter Criss verving. In 2004 ging de Rock The Nation Tour van start, waarbij de band Poison opende voor KISS.

Er volgen nog enkele albums, waaronder de Live album Kiss Alive IV, KISS Symphony waar ook een akoestische set wordt gespeeld in full make-up. Ondertussen brengt Paul Stanley in 2006 zijn solo album Live to Win uit en komt KISS in 2009 met het album Sonic Boom uit, dat goed verkoopt maar met gemengde gevoelens wordt ontvangen.

Invloed

Vanaf de jaren 70 tot heden heeft KISS een enorme invloed gehad op de Hard-Rock industrie. De gigantische merchandise die achter de band zit, zorgt voor duizelingwekkende inkomsten voor (vooral) de heren Stanley en Simmons. Veel bands zijn beinvloed door KISS, zoals Poison, Metallica, Living Colour.

KISS Albums

De volgende albums zijn door KISS uitgegeven. Niet alle compilatie-albums zijn in deze lijst opgenomen.
 1. 1974 Kiss, Hotter Than Hell
 2. 1975 Dressed To Kill, Alive!
 3. 1976 Destroyer, Rock And Roll Over
 4. 1977 Love Gun, Alive II
 5. 1978 Solo Albums, Double Platinum
 6. 1979 Dynasty
 7. 1980 Unmasked
 8. 1981 Music From The Elder
 9. 1982 Killers, Creatures Of The Night
 10. 1983 Lick It Up
 11. 1984 Animalize
 12. 1985 Asylum
 13. 1987 Crazy Nights
 14. 1988 Smashes, Trashes & Hits
 15. 1989 Hot In The Shade
 16. 1992 Revenge
 17. 1993 Alive III
 18. 1995 MTV Unplugged
 19. 1997 Carnival Of Souls
 20. 1998 Psycho Circus
 21. 2001 The Box Set
 22. 2003 Alive IV, Kiss Symphony
 23. 2009 Sonic Boom
 24. 2012 Monster
© 2011 - 2024 Rockchild, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…

Pearl Jam 1991-2011: van Ten tot BackspacerIn 1991 bracht Pearl Jam het legendarische album Ten uit. Met nummers als Alive, Black, Even Flow en Jeremy werd het een…
Biografie Iain MatthewsDe muzikale levensweg van Iain Matthews is er een die al bijna vijftig jaar lang is. Bekend geworden met Fairport Conven…
Bronnen en referenties
 • Kissonline.com
 • http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.kctunes.com/Bios/Images/Kiss3.jpg
Reactie

Stanley (infoteur), 15-05-2011 #1
Kiss is, zoals ik het weet, een Glamour Rock band! Reactie infoteur, 15-05-2011
In de kop staat ook dat het een glamrock band is, toch?

Rockchild (4 artikelen)
Laatste update: 22-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.