KISS; Peter Criss, de eerste drummer

Als in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die het katmasker draagt. Enkele jaren later zal de band echt doorbreken met het nummer “Beth” dat door Peter is geschreven. Peter verlaat in 1980 de band, om tijdens de reünie tour weer terug te komen. Deze terugkeer was van korte duur, aan het einde 2000 verlaat hij de band definitief.

Peter George Johnb Crisuola alias Peter Criss

Op 20 december 1945 wordt in Brooklyn New York (USA) Peter George John Crisuola geboren. Hij is het eerste kind van Joseph en Loretta Crisuola, die van Italiaanse en Ierse komaf zijn. Na hem worden nog 4 kinderen in het gezin geboren. Hij groeide op in Williamsburg.

Peter’s idool in zijn jeugdjaren was de legendarische jazzdrummer Gene Krupa, waar later ook bij zou studeren.

Eerdere carrière van Peter

Peter heeft zowel in jazz als in rockbands gespeeld gedurende de jaren ’60. Op 13 jarige leeftijd speelde hij bij een band The Stars. Hij speelde onder andere met bandleider Joey Greco. Peter heeft ook gespeeld in Chelsea (met een speelstijl vergelijkbaar met de Moody Blues), een band die in 1970 het gelijknamige album uitbrachten. Tijdens de opname van het tweede album ging de band uit elkaar. Voormalig bandleden Stan Penridge, Michael Benvege en Peter vormen een nieuwe band; Lips. In 1973 stapte Michael uit Lips.

Peter Criss, eerste drummer van KISS

Terwijl Peter nog optrad met Lips, plaatste Peter een advertentie in krant (the East Coast editie van Rolling Stone). De tekst van de advertentie luidde:” EXPD. ROCK & roll drummer looking for orig. grp. doing soft & hard music. Peter, Brooklyn.” .

Het waren Stanley Eisen (beter bekend als Paul Stanley) en Gene Klein (beter bekend als Gene Simmons) die reageerden op de advertentie, omdat zij een eigen band wilden vormen en op zoek waren naar een drummer en solo gitarist. In zijn bek “Kiss And Make-Up” schrijft Gene: Ik las op een middag een advertentie in de Rolling Stone tegen kwam waarin een drummer zich aanbood. Ik belde hem op en terwijl Peter midden in een feest zat, antwoorde hij de telefoon. Niet veel had Peter een ontmoeting met mij en Paul in een kleine Italiaanse club in Brooklyn. Peter begon te drummen en zingen en Paul en ik zeiden tegelijk: “Dat is onze drummer”.

Peter werd aangenomen en samen met Ace Frehly vormden zij in vanaf begin1973 de inmiddels legendarische rockband KISS.

Hun eerste optreden was op 30 januari 1973 met maar 3 mensen als publiek. Twee maanden later werd de o zo kenmerkende make-up geïntroduceerd. Hun eerste album kwam uit in 1974, en vele albums zouden volgen, 9 stuks tot aan Peters eerste vertrek uit de band. Peter neemt voor diverse nummers de zang voor zijn rekening. Ook die van “Beth” (1976), dat door hem geschreven is en waarmee de band zijn definitieve doorbrak had. Dit nummer had Peter al geschreven voordat hij bij KISS kwam drummen, alleen toen droeg het de titel Beck.

In 1978 maakten de leden van de band iedere een solo album. Alle vier de albums kwamen uit op dezelfde dag, 18 september. De hoezen van alle vier de albums hebben een zelfde stijl ontwerp en de namen van de albums zijn gelijknamig aan die van de bandleden. De enige voorwaarden voor deze albums was dat niemand mocht meeschrijven en/of meespelen op het album van de ander. Het album van Peter had een rhythm and blues stijl.

Peter uit/in/uit/in/uit KISS

Op 18 mei 1980 verliet Peter de band vanwege onder andere overmatige alcohol problemen. Hij weigerde te repeteren en stopte soms met drummen midden in een nummer tijdens een optreden. Het laatste album waarop Peter als drummer staat vermeld, “Unmasked” is het drumwerk verzorgt door Anton Fig. Peter had namelijk vlak daarvoor een ernstig auto ongeluk gehad. Op het album Dynasty heeft Peter alleen zijn eigen geschreven nummers gespeeld, ook hier neemt Fig het drumwerk voor zijn rekening. Hij wordt vervangen door Eric Carr. Eric overlijdt in 1991 aan de gevolgen van hartkanker, waarna Eric Singer de nieuwe drummer wordt.

In 1995 geeft KISS, dan bestaande uit Paul Stanley, Gene Simmons, Eric Singer en Bruce Kulic, een optreden “MTV Unplugged”. Tijdens dit optreden komen als verrassing voor de fans Peter en Ace (die twee jaar na Peter de band verliet) het podium op voor een gastoptreden. In 1996 gaat KISS weer op tournee, een reünie toer “Alive/Worldwide” met Peter weer achter de drums en Ace weer op gitaar. Tijdens deze tour komt ook de make-up, die in september 1983 werd afgelegd, weer tevoorschijn. Op 7 oktober 2000 slaat Peter aan het eind van een optreden in North Charleston USA zijn drumstel. De fans denken dat dit bij de act hoort, maar het is pure frustratie, want het was Peters laatste optreden tijdens de tour. Peter verlaat voor de tweede keer de band en neemt Eric Singer het weer van hem over.

Rond 2002/2003 komt Peter nog een keer terug als de drummer van KISS, maar binnen 1 jaar gaat hij alweer. Dit vanwege zakelijke geschillen. Dit keer is zijn vertrek definitief.

KISS, make-up en kostuum

Peter introduceerde als make-up het masker van de kat en bijbehorend kostuum.

Peter familieman

Peter trouwde in 1973 met Lydia Di Leonardo (en was het eerste KISS lid dat getrouwd was). Hun scheiding werd in 1979 uitgesproken.
Hij trouwde met Debra Svensk in 1979 en scheidde in 1994. Samen hebben ze een dochter; Jenilee (1981) en een kleindochter.
In mei 1998 trouwde Peter voor de derde keer, met Gigi en woont met haar in Wall Township, New Jersey, USA.

Diversen

  • Peter is, blijken zijn biografie en diverse interviews, heel verbitterd over de tijd die hij met KISS heeft doorgebracht. Hij spreekt niet echt heel vriendelijk over zijn voormalige bandleden/collega’s.
  • Peter is een fanatiek pistool liefhebber en heeft een aardige collectie schietwerk, waarmee hij niet jaagt.
  • In 2008 werd er bij Peter borstkanker geconstateerd en is succesvol behandeld. Zijn vrouw heeft voor hem borstkanker gehad en ook Gigi heeft deze ziekte overwonnen.
  • In 2012 is hij ingewijd in de Moderns Drummer´s Hall Of Fame.
  • Op 9 Maart 2013 werd Peter geëerd door The American Cancer Society als “Humanitarian of the Year”,
  • Op 13 April 2013 heeft Peter als eerste de Beauty Foundation´s “Man of Courage” award ontvangen.

Peter na KISS

Na de eerste keer dat hij de band verliet maakte hij datzelfde jaar een solo album “Out of Control”, welke geen succes werd. In 1982 verschijnt “Let Me Rock You”, met een nummer geschreven door Gene Simmons, dit album was ook geen succes.

Peter speelde in diverse bandjes, maar geen van hen bestond langer dan een jaar. In een van deze bandjes, The Keep, speelde de toekomstige gitarist van KISS, namelijk Mark St. John.

Peter zijn autobiografie kwam uit op 23 oktober 2012 geschreven door Larry SLoman: “Makeup to Breakup: My Lift In and Out of Kiss”. Na 2004 heeft zijn publieke optreden tot een minimum beperkt. Hij bracht wel nog een album uit in juli 2007 “One for All”,
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…

KISS; Ace Frehley, de eerste solo gitaristSamen met Paul Stanley, Gene Simmons en Peter Criss vormde (de inmiddels1,85 m lange) Ace Frehley begin jaren ´70 de inm…
KISS; Paul Stanley Frontman en co-founderVeertig jaar na het oprichten van de rockband KISS, speelt Paul Stanley nog steeds in de band. Anno 2013 is KISS weer aa…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.