KISS; Ace Frehley, de eerste solo gitarist

Samen met Paul Stanley, Gene Simmons en Peter Criss vormde (de inmiddels1,85 m lange) Ace Frehley begin jaren ´70 de inmiddels legendarische rockband KISS. Ace heeft tot beginjaren ´80 bij de band gespeeld. Kwam halverwege de jaren ´90 nog een keer terug, maar verliet de band weer kort daarna. Ace was bekend vanwege zijn spaceman karakter.

Paul Frehley alias Ace Frehley

Paul Daniel Frehley is geboren op 27 april 1951 in The Bronx, New York City USA, als zoon van Esther Anna en Carl Daniel Frehley. Zijn vader die in Pennsylvania is geboren, is een zoon van Hollandse immigranten. Zijn moeder is in North Carolina geboren en heeft Duits bloed. Paul heeft nog een zus (Nancy) en een broer (Charles). De hele familie is muzikaal, zijn ouders spelen piano, zijn zus en broer zowel piano als akoestische gitaar. Paul krijgt zijn eerste elektrische gitaar met kerst 1964. Hij leert zichzelf gitaar spelen, heeft nooit enige gitaarles gehad. Zijn voorbeelden waren Jimi Hendrix, Albert Lee, Buddy Guy, Eric Clapton, B.B. King, Led Zeppelin, The Rolling Stones en The Who.

In zijn jeugd was Paul lid van een straatbende, `The Duckies`. Een van zijn bendemaatjes was Edward Duren, die onder de naam Blackie Lawless de frontman zou worden van de heavy metal band W.A.S.P.

Hij zat op de Grace Lutheran School. Hij werd van twee highschools weggestuurd en stopte op de derde highschool. Tijdens zijn highschool jaren kreeg hij de bijnaam Ace, omdat hij het vermogen had zijn vrienden aan dates te helpen. Zijn vrienden zeiden tegen hem: `You are a real Ace`.

Ace stopte met studeren toen zijn band ´Cathedral` begon met betaalde optredens. Op aandringen van zijn familie en vriendin ging hij terug naar school en studeerde af. Daarna had hij een aantal korte baantjes als postbezorger, meubel bezorger en bracht hij bestellingen van een slijterij rond. Ace heeft een IQ van 164.

Ace´s vroege carrière

Ace speelde in diverse bandjes, die geen van allen echt van de grond kwamen. Begin 1973 reageert hij op een advertentie in een lokale krant voor een nieuwe hardrock band door naar 10 East 23rd Street boven the Live Bait Bar te gaan. Deze advertentie was hem aangewezen door zijn beste vriend Bob McAdams. Hier werden namelijk de audities gehouden en niet veel later is hij aangenomen als solo gitarist en samen met Gene Simmons, Paul Stanley en Peter Criss vormen zij de nieuwe band KISS.

Ace en KISS

Nadat hij was aangenomen, vroegen Gene en Paul naar zijn naam. Hij gaf aan Paul te heten, waarop Gene en Paul zeiden dat twee Paul’s niet kon. Ace gaf aan dat zijn bijnaam Ace was en zijn artiestennaam was geboren.

Voordat het jaar ten einde was, had de band een contract met platenlabel Casablanca en begon KISS, met zijn make-up en kostuums bekend te worden. Het eerste album kwam uit in 1974, toen de band net begonnen was met de eerste tournee.

Tussen 1975 en 1979 komen er diverse albums uit, waarvan de meeste platinum werden en bij bijna ieder album volgde uitverkochte shows en tournees. In 1978 brengen de bandleden ieder een eigen album uit. Alle albums komen uit op 18 september en hebben dezelfde soort platenhoes. De afspraak was dat de leden niet mochten meespelen of meeschrijven op het album van de ander.

In 1976 tijdens het optreden in Florida in The Lakeland Civic Center werd Ace bijna geëlektrocuteerd op het podium tijdens een onvoorzien technische glitch. Na het nummer “Detroit Rock City” te hebben gespeeld, kwam Ace van boven het podium naar beneden. Hij hield zich vast aan een metalen rail om zich te stabiliseren, hierdoor ontstond per ongeluk een elektrisch circuit met zijn gitaar, waardoor ook Ace onder stroom kwam te staan en zich niet meer kon bewegen. Gelukkig kon hij zich los maken en viel enkele meters naar beneden op het podium onder hem. Als hij zich niet had kunnen losmaken, zou hij op het podium gestorven zijn. Hij nam10 minuten pauze in de kleedkamers voordat hij terugkeerde om het optreden af te maken. Eigenlijk kon hij niet spelen, maar omdat de fans zijn naam bleven roepen, is hij terug gegaan het podium op, speelde het optreden uit, zonder gevoel in zijn handen. Zelf geeft Ace aan dat waarschijnlijk de adrenaline hem er doorheen heeft geholpen. Naar aanleiding van dit incident heeft Ace het nummer “Shock Me” geschreven.

In november 1982, mede als gevolg van het gebruik van alcohol en drugs, verlaat Ace de band. Hij heeft niet meegespeeld op het album “Creatures of the Night”, dat in juli 1982 uitkwam, omdat hij betrokken was geweest bij een auto ongeluk. Hij wordt opgevolgd door Vinnie Vincent. Vinnie verlaat de band al snel en wordt opgevolgd door Mark St. John. Mark blijkt al gauw ziek te zijn en zijn vervanger is Bruce Kulick.

Ondanks dat er in de pers steeds met modder gegooid werd tussen de oud bandleden van KISS, verschijnt Ace op het podium tijdens de MTV Unplugged show van KISS in 1995. Het jaar daarna besluit KISS een reünietour te doen, de “Alive Worldwide Tour”, met Ace en Peter terug in de band. Om met KISS weer te kunnen gaan toeren, moest Ace opnieuw oefenen om de make-up goed op te brengen en moest hij alle solo’s opnieuw instuderen. Hierbij kreeg hij de hulp van Tommy Thayer. Als na 2000 “The Farewell Tour” zowel Gene als Paul besluiten om door te gaan met touren, verlaat Ace de band opnieuw verliet en werd vervangen door de huidige solo gitarist Tommy Thayer. Dit was niet de enige reden dat Ace uit KISS stapte. In de biografie van Gene wordt hij namelijk een naziliefhebber genoemd. Ace is een verzamelaar van nazi memorabilia.

Kostuum en masker

Toen KISS besloot om met de zo bekende “face paint” te gaan spelen, besloot Ace om met zilveren space-achtige sterren over zijn ogen te gaan spelen en met een zwarte mond. De benaming bij zijn personage is “Space Ace”, na vertrek van Ace werd dit “The Spaceman”. Als kostuum droeg Ace space achtige pakken, die in films als bijvoorbeeld Startrek niet zouden hebben misstaan.

Ace na KISS

Gedurende een lange tijd na het verlaten van de band ging Ace persoonlijk en professioneel door diepe dalen en over hoge bergen. In 1983 kreeg hij weer een auto ongeluk toen hij met 110 mph tegen het verkeer in op de Bronx River Expressway reed. Hij verloor zijn rijbewijs voor enkele jaren.

Twee jaar na het verlaten van de band, vormt hij zijn eigen solo band “Frehley’s Comet”, een combinatie van hard rock en pop metal. Om 1987 maken zij hun eerste album met gelijknamige naam. De stijl op zijn album is te vergelijken met die van onder andere Mötley Crüe. In 1988 komt “Second Sighting” uit, in 1989 “Trouble Walkin’”.

In 2008 was hij in Europa en speelde hij in 013 in Tilburg. Dit optreden is één dag verplaatst, omdat KISS dezelfde dag optrad in Oberhausen, zodat de fans zowel hun favoriete band als favoriete gitarist konden zien optreden.

Na zijn tweede vertrek uit KISS, nam hij zijn solocarrière weer op. In 2009 kwam zijn album Anomaly uit.

Ace familieman

Ace trouwde op 10 mei 1976 met Jeanette Trerotola en kregen op 9 juli 1980 een dochter, Monique. Inmiddels zijn Ace en Jeanette gescheiden.

Instrumenten

Tijdens de optredens in Nippon Budokan in Japan (1977) werd de release bekend gemaakt door Gibson Custom van de Ace Frehley “Budokan” Les Paul (die mooie gitaar in roestachtige kleuren). Deze gitaar is ontworpen in nauwe samenwerking met Gibson Custom, Ace Frehley en Matt Swanson.

Diversen

  • Ace zal altijd de man zijn die niet alleen geroemd word om zijn werk met en bij KISS, maar ook om zijn originaliteit als gitarist en zijn belangrijke invloed op gitaristen over de gehele wereld. Alsmede om zijn gevecht om uit de afgrond van zijn persoonlijke en professionele problemen te komen.
  • Het magazine “Guitar World” plaatste Ace op de 14e plaats van de Greatest Metal Guitarist of All Time.
  • In 2005 speelde ace in de film Remdy
  • Op 31 maart 2006 was Ace samen met Rob Zombie, Tommy Lee, Scott Ian en Slash in het tv programma “Rock Honours” waar zij het nummer “God of Thunder” ten gehore brachten.
  • Ace heeft aangegeven sinds 2008 volledig nuchter en clean te zijn, dat hij eindelijk geleerd heeft. Hij heeft ervaren dat hij een betere muzikant is als hij niet gedronken en gebruikt heeft.
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…

KISS; Tommy Thayer, de huidige solo gitaristDe huidige leadgitarist van de Rockband KISS is Tommy Thayer. Tommy is , samen met Bruce Kulick, enige bandleden sinds h…
KISS; Paul Stanley Frontman en co-founderVeertig jaar na het oprichten van de rockband KISS, speelt Paul Stanley nog steeds in de band. Anno 2013 is KISS weer aa…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.