KISS; Tommy Thayer, de huidige solo gitarist

De huidige leadgitarist van de Rockband KISS is Tommy Thayer. Tommy is , samen met Bruce Kulick, enige bandleden sinds het bestaan van de band, wiens namen niet zijn aangepast. Hij speelt bij KISS sinds Peter Chris voor de tweede maal de band verliet. Toen Peter terugkwam voor de reünie tour in 1996, was het Tommy die Peter alle nummers weer opnieuw leerde spelen.

Tommy Thayer

Op 7 november 1960 wordt Thomas Cunningham Thayer geboren als zoon van Patricia en James Thayer. Zijn moeder was een geschoold klassiek violiste en zangeres en zijn vader zakenman en (inmiddels gepensioneerd) Brigadier Generaal in het Amerikaanse leger. Hij groeide op in Portland, Oregon USA.

Hij heeft nog 3 broers en een zus. Hij studeerde af aan de Sunset High School in Beaverton, Oregon.

Vroege Carrière Tommy

Tommy speelde in diverse lokale garage en clubbandjes voordat hij met zanger Jamie St. James in november 1981, de heavy metal
band “Black “N Blue” oprichtte. De band had vrijwel gelijk succes en binnen zes maanden hadden ze een platencontract bij Geffen Records.

Ze gingen begin 1984 naar Duitsland om met de producer van The Scorpions, Dieter Dierks, hun eerste album op te nemen. Deze werd gereleaset in augustus 1984 onder de naam “Black ’n Blue”. In 1985 kwam het album “Without Love” op de markt.

In de herfst van 1985 staat de band in het voorprogramma van de KISS Alysum tour, wordt Gene Simmons ingehuurd om het derde album “Nasty Nasty” te produceren, welke in 1986 uit kwam. Daarna volgt nog met dezelfde producer “In Heat” in 1988. In 1989 ging de band uit elkaar.

Nadat Tommy niet langer een bandlid was, speelde hij wel nog met de originele bandleden mee tijden reünie optredens of benefiet concerten.

Tommy en KISS

Nadat Tommy’s band uit elkaar ging, ging hij spelen in een KISS tribute band met de naam Cold Gin. Hier nam hij de partij van Ace Frehley voor zijn rekening. Tevens werd Tommy een baan aangeboden om voor het KISS kamp alles te doen wat nodig was. Tommy hield zich onder andere bezig met het organiseren van de officiële KISS conventies. Hij werkte mee aan het boek "Kisstory" en was co-schrijver van sommige nummers op de albums "Psycho Circus" en "Carnival of Souls". Daarnaast was hij tourmanager voor de concerttour van 1996 en leermeester voor Ace die een verfrissingscursus nodig had.

Nadat Ace in 2002 aankondigde de band (weer) te verlaten, was het niet meer dan normaal dat Tommy zijn plaats in nam. Sindsdien is Tommy de vast solo gitarist van KISS. Tijdens zijn eerste concert optreden in Melbourne, trad ook het 70 personen tellende Melbourne Symphony Orchestra op (allen in volledige KISS make-up).

De tour van 2008 begint in Melbourne waar bij het eerste optreden 60.000 fans waren. Dit was de tour waarbij het 35 jarig bestaan werd gevierd. De wereld tour die volgde in Australia, Europa, Zuid- en Noord Amerika waren alle concerten volledig uitverkocht. In totaal 100 optredens in 29 landen met in totaal 1.500.000 fans.
De meest recente tour begint op 1 juni 2013 in Zweden, waarna de band Europa verder aandoet (helaas niet Nederland), daarna gaan ze naar Canada en dan toeren ze verder in Amerika.

Op een vraag hoe Tommy bandleden zou omschrijven, antwoord hij als volgt:
  • Paul: Getalenteerd en creatief
  • Gene: Ambitieus en intens
  • Eric: Energiek en energiek

Masker en kostuum

Nadat Ace de band heeft verlaten en Tommy zijn plaats heeft ingenomen, adopteert Tommy het spacemasker (zilverkleurig met zwarte rand rond de ogen en een zwarte mond) en de bijbehorende space achtige kostuums van Ace.

Thommy familieman

Tommy is op 4 juni 2006 getrouwd met Amber Peek.

Tommy en charity

In september 2005 werd Tommy verkozen tot de Board of Trustees aan de Pacific University in Forest Grove (Oregon USA), nadat hij had aangegeven iets te willen terug doen voor de gemeenschap waar hij is opgegroeid. Tussen 2006 en 2007 hielp hij kinderen te inspireren in de muziekprogramma’s die op scholen werden aangeboden. Dit deed hij door een noodlijdende school te helpen met nieuwe muziek instrumenten. Hij bracht regelmatig bezoeken aan diverse scholen, waarbij hij scholieren toesprak vooral hun dromen te volgen en deze proberen waar te maken.

De royalty’s van de verkopen van zijn “Hughes & Kettner” signature gitaar amplifier, doneerde hij aan het Children’s Hospital Los Angeles, ter ondersteuning aan de belangrijke medische hulp aan zieke en gewonde kinderen. Deze gitaren waren vanaf 2008 te koop.

In 2010 was Tommy met KISS ingeschakeld door het programma “Extreme Makeover: Home Edition” van de ABC om een familie te helpen aan nieuwe instrumenten voor hun non-profit muziekschool aan huis.

In 2012 was hij betrokken bij de organisatie van een exclusief fondswerving evenement, All-Star Salute to the Oregon Military. Dit was het begin van een twee jaar durende campagne om $6.500.000 te werven voor het nieuwe Oregon Military Museum. Het museum zou uit eerbetoon worden vernoemd naar zijn vader Brigadier Generaal James B. Thayer Sr.

Diversen

Tommy’s nieuwe Epiphone Les Paul signature model “Spaceman” gitaar werd officieel 1 januari 2013 op de markt gebracht.

Aan Tommy wordt gevraagd of gitarist zijn in KISS anders is dan een gitarist in een andere rock band, antwoordt Tommy:
“Het is een heel andere wereld. Ik kan met niet meer voorstellen in een gewone band spelen. Het zou een enorme stap terug zijn. Spelen in KISS is de ultieme rock and roll prestatie. Dit dacht ik aan de vorige nacht. We traden op en speelden “Rock and Roll All Nite”aan het einde van de set. Gene en ik gingen met een lift omhoog, ongeveer 10 meter, en confetti kwam naar beneden en bommen gingen af. Een enorme lach verscheen om mijn mond en ik dacht “Hoe gelukkig kan ik zijn, in deze band, op dit podium nu, dit mee te mogen maken?”. Dit wordt nooit beter.
© 2013 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS; Bruce Kulick, voormalig solo gitaristNadat Mark St. John de legendarische rockband KISS in 1984 heeft moeten verlaten vanwege het syndroom van Reitner (een g…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…

KISS; Eric Carr, voormalig drummerNadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities.…
KISS; Ace Frehley, de eerste solo gitaristSamen met Paul Stanley, Gene Simmons en Peter Criss vormde (de inmiddels1,85 m lange) Ace Frehley begin jaren ´70 de inm…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.