KISS; Bruce Kulick, voormalig solo gitarist

Nadat Mark St. John de legendarische rockband KISS in 1984 heeft moeten verlaten vanwege het syndroom van Reitner (een gewrichtsziekte) werd Bruce Kulick zijn opvolger. Bruce, die eerder speelde in de band van Meatloaf, speelde 12 jaar in KISS tot aan de reünie tour die in 1996 begon. Toen kwam namelijk Ace Frehley weer tijdelijk terug.

Bruce Kulick

Bruce Howard Kulick werd geboren op 12 december 1953 in New York USA. De inmiddels 1,88 m lange gitarist is een zoon van Harry. Zijn vader is in 2010 op 91 jarige leeftijd overleden, zijn ouders zijn ruim 60 jaar getrouwd geweest. Hij heeft nog een broer Bob. Bob heeft in het hele vroege begin van KISS auditie gedaan als lead gitarist. Hij zou dat ook geworden zijn als Ace Frehley niet ten tonele was verschenen. Wel heeft Bob meegespeeld in de solo tour van Paul Stanley.

Bruce vroege carrière

Voordat Bruce bij KISS kwam spelen, richtte hij de band `Blackjack` met Michael Bolton op. Hij speelde ook met `The Good Rats`, waarmee hij in het voorprogramma stond van Ozzy Osbourne. Hij heeft gespeeld in de `Andrea True Connection`.

Bruce heeft als gitarist meegespeeld in de tour band van Meatloaf tijdens de classic Bat Out of Hell album van 1977, samen met zijn broer Bob. Hij heeft ook meegespeeld op het album `Deadringer`.

Bruce en KISS

Nadat in 1984 Mark St. John vanwege gezondheidsproblemen KISS verliet, werd Bruce zijn opvolger. Er is nooit een grote, officiële aankondiging geweest dat hij de nieuwe gitarist werd. Net als de huidige lead gitarist Tommy Thayer, hoefde ook Bruce zijn naam niet te veranderen. Mark heeft maar even zonder make-up gespeeld, Bruce heeft alle 12 jaren dat hij gitarist in KISS was, nooit de make-up kwast hoeven hanteren. Volgens eigen zeggen heeft hij het nooit jammer gevonden met het bekende space man masker op te spelen.

Bruce heeft meegespeeld op de albums:
  • 1984; Animalize (met zijn eerste gitaarsolo op het nummer `Lonely is the Hunter`)
  • 1985; Asylum
  • 1987; Crazy Nights
  • 1989; Hot in the Shade
  • 1992; Revenge
  • 1997; Carnival of Souls: The Final Session

Bruce heeft nooit echt beseft dat het `MTV Unplugged` optreden in 1995, zijn laatste met KISS zou zijn. Hij verliet de band officieel in december 1996. Daarna werd namelijk besloten dat zowel Peter als Ace weer terug zouden komen en dat er een reünie tour ging komen. Nadat Ace de band verlaten had, kwam Bruce niet terug, maar werd dat Tommy Thayer.

Tot op heden heeft Bruce nog steeds een goed contact met de bandleden van KISS en met de grote fan schare, namelijk The KISSarmy.

Bruce familieman

In 1989 trouwde Bruce met Christina Walker en scheidde van haar in 1996. Zij hebben samen geen kinderen. In december 2012 maakte hijzelf op zijn facebook bekend op kerstavond op zijn knieën te zijn gegaan voor zijn vriendin Lisa Lane.

Awards

Op 18 mei 1993 werd Bruce ingewijd in de Guitar Center´s RockWalk in Hollywood.

Bruce na KISS

Nadat hij KISS had verlaten richtte hij in 1997 de band `UNION`op samen met John Corabi, Brent Fitz en Jamie Hunting. Tussen 1998 en 2000 kwamen er drie albums uit; 1988 `Union`, 1999 Live in the Galaxy` en in 2000 `The Blue Room`. De band is nooit officieel uit elkaar gegaan, soms spelen ze nog met gast drummers en bass spelers.

Bruce en John gingen spelen in de band van Eric Singer E.P.S. (Eric is de huidige drummer van KISS, maar zijn band bestaat nog steeds). In 1998 kwam hun eerste album uit.
Begin 2001 bracht hij zijn eerste solo album uit, onder de naam `Audio Dog´ en in 2003 volgde `Transformer`. Op beide albums zijn verschillende kanten van Bruce te horen als performer met een grote verscheidenheid aan instrumentale en vocale tracks.
Datzelfde jaar nog gaat hij spelen bij `Grand Funk Railroad` als leadgitarist, waar hij nog steeds speelt.

In 2006 speelde hij mee tijdens de solo tour van Paul Stanley `Live to Win`.

In februari 2010 komt zijn derde solo album uit `BK3`, waarop diverse gastartiesten meespelen, waaronder Gene Simmons (KISS) op het nummer `Hand of the King` en oud bandmaat John Corabi op het nummer `No Friend of Mine`, Tonias Sammes (Avantasia) en Eric Singer (KISS) op het nummer `I´m The Animal`, en Steve Lukather (Toto) op het nummer `Between The Lines`.

Diversen

Bruce heeft heel veel sessiewerk gedaan, is producer voor nieuwe artiesten. De bekende artiest Kanye West heeft een nummer van hem gecoverd.

Bruce is betrokken geweest bij een schietpartij in Los Angeles in oktober 2003. Hij werd geraakt door een kogel in zijn been en een andere kogel schampte zijn hoofd. Hij had veel geluk, schutter schoot willekeurig om zich heen, een blok verder op. Het nummer `I´ll Survive` van zijn laatste album is door deze schietpartij geschreven.
© 2013 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
KISS; Eric Carr, voormalig drummerNadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities.…

Prince; onnavolgbaar muzikaal geniePrince; onnavolgbaar muzikaal geniePrince (echte naam: Prince Leroy Rogers) geboren in 1958 is een multigetalenteerd musicus/performer die voor het eerst e…
KISS; Mark St. John, voormalig solo gitaristMark is het kortst spelende bandlid bij de legendarische rockband KISS geweest, net een jaar. Nadat bij Mark St. John he…
Reactie

Rene, 09-07-2013
Ook Mark heeft nooit geen make-up gedragen! Dat was zijn voorganger Vinnie Vincent.
En Bob Kulick heeft ook nog mee gespeeld op kant 4 van Alive II. Reactie infoteur, 24-07-2013
Bedankt, is aangepast!

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.