Prince; onnavolgbaar muzikaal genie

Prince; onnavolgbaar muzikaal genie Prince (echte naam: Prince Leroy Rogers) geboren in 1958 is een multigetalenteerd musicus/performer die voor het eerst echt doorbrak in 1984 met de hitsingle Purple Rain en de gelijknamige deels autobiografische film. In totaal heeft Prince 59 muziek-albums gemaakt in de periode 1978 tot 2012. Muziek van Prince is erg divers en beïnvloed door funk, r&b, soul, pop en rock en verschillende andere invloeden. Hij had een groot aantal hit-singles en schreef ook hit-singles voor andere artiesten; creëerde een kenmerkende ritmische stijl die in de jaren 80 invloed had op een generatie nieuwe r&b en soul artiesten.

Familieleven en jeugd in teken van muziek

Opgroeien in Minneapolis

Prince werd geboren in Minneapolis in de staat Minnesota op 7 juni 1958 in een muzikaal gezin, zijn moeder was jazz-zangeres en zijn vader speelde in een jazzband onder de naam Prince Rogers in het Prince Rogers Trio en bij de geboorte besloot zijn vader Prince dezelfde naam te geven. Prince heeft nog een oudere zus geboren in 1960 genaamd Tica en beide kinderen werden gestimuleerd door hun vader om ook muzikaal te worden. Op 10-jarige leeftijd scheidden de ouders van Prince en woonde hij afwisselend bij zijn moeder en stiefvader of bij zijn echte vader. Prince bleek erg muzikaal en richtte met zijn jeugdvriend André Cymone verschillende schoolbandjes op en woonde in die periode in de kelder van André.

Start muzikale loopbaan 1974–84

Eerste muziekalbums

Prince begon zich meer te profileren in de lokale music scene van Minneapolis. Met André sloot hij zich bij de band 94 East aan waar hij gitaartracks aanleverde en medecomponist was van de discotrack Just Another Sucker. Met een producer genaamd Chris Moon bleef Prince demo’s maken maar een contract leverde het niet op wel kreeg een andere producer; Owen Husney de demo’s te horen. Met hulp van Husney lukte het Prince om op 17-jarige leeftijd een contract te tekenen bij Warner Bros. Op het eerste album For You uit 1978 bleek Prince al begenadigd multi getalenteerd te musiceren omdat hij op alle tracks de 27 verschillende instrumenten bespeelde, componeerde en arrangeerde. Zijn eerst single behaalde een bescheiden 92e plaats in de Billboard Hot 100. In 1979 kwam het tweede soloalbum onder de naam Prince uit. Het nummer I Wanna Be Your lover werd zijn eerste Amerikaanse hit en bereikte de 11e plaats. Daarna volgde de albums Dirty Mind, Controversy en 1999. Het album 1999 verkocht 3.000.000 keer en de gelijknamige single behaalde een fraaie 3e plaats in de U.S.A. in Nederland behaalde de single de 13e plaats. Het lied was een protest tegen de snelle toename van kernwapens.

Eerste shows

Zijn eerste show gaf Prince in 1979 in het Capri Theater in Minneapolis waarin o.a. André Cymone op bas speelde en Bobby Z. drums. In 1980 volgde een show in het voorprogramma van funklegende Rick James. Later in 1981 opende Prince nog in het voorprogramma van The Rolling Stones maar Prince begon al snel daarna zelf te headlinen; zij het in het begin nog op bescheiden schaal.

Purple Rain: wereldwijde doorbraak

Een autobiografische hitfilm

Al tijdens 1999 had Prince zijn begeleidingsband gedoopt tot Revolution; terug te vinden in de letter I op het album 1999. Vervolgens brak Prince in 1984 op grote schaal door met de hitklassieker Purple Rain en gelijknamige autobiografische film waarin Prince een jeugdige muzikaal excentrieke funkmuzikant speelt die in huiselijke kring problemen ervaart met en tussen zijn ouders. Purple Rain bevat veel muziekfragmenten doordat Prince wedijvert met andere muzikanten om een job in de nachtclub The First Avenue. De film is opgenomen in Minneapolis; Prince’s geboorteplaats en voor de opnames is 100.000$ betaald om 25 dagen in de legendarische First Avenue te mogen filmen. In de film rijdt Prince rond op een opvallende paarsgekleurde custom-made Hondamatic Honda CB400A motor en komt de kleur paars ook veelvuldig terug in Prince’s dandy dresslook in de film. De single Purple Rain behaalde de 2e plaats in Amerika en Let’s Go Crazy en When Doves Cry worden beiden nummer 1 hits in the U.S.A. Andere singles zijn I Would Die For U en Take me With U. Internationaal wordt Prince ook succesvol met nummer 1 hits in vele andere landen waaronder Nederland.

Na Purple Rain in 1984 volgden meerdere albums van Prince and the Revolution en nog een film Under The Cherry Moon die opgenomen is in zwart-wit en geen echt commercieel succes bleek. In 1986 werd de begeleidingsband The Revolution opgeheven o.a. omdat andere bandleden meer artistieke inbreng wilden hebben.

Sign o’ the times

In 1987 heeft Prince een hit in een duet met Sheena Easton met het lied You Got the Look. De nr. 2 US-hit is de grootste hit van het album Sign o’ the Times. Ook werd er een gelijknamige concertfilm uitgebracht. Andere bekende hits uit deze matig ontvangen film zijn Sign o’ The Times; Little Red Corvette; I Could never Take The Place Of Your Man.

Het meesterwerk Lovesexy

In 1988 brengt Prince, nog steeds solo, het conceptalbum Lovesexy uit en Lovesexy wordt door de meeste Prince-fans als het beste Prince album ooit beschouwd. De CD heeft een dualistisch thema en gaat over een vriend genaamd Camille die strijd met Spooky Electric en behandeld het morele verschil tussen deugd en zonde; God en Satan of ego en alter-ego. In Nederland behaalde het album de eerste plaats maar in Amerika was er enige teleurstelling over de ‘slechts’ 11e plaats.

The New Power Generation

Van 1990 tot 1993 is Prince vooral weer uit op meer commercieel succes in Amerika en dit wordt bereikt met zijn nieuw samengestelde band The New Power Generation. Een andere kortere naam is The NPG. The NPG blijft Prince’s begeleidingsband tot op heden en in die periode worden niet minder dan 52 muzikanten uitgenodigd om Prince artistiek te ondersteunen. De bekendste zijn voor Nederland Candy Dulfer en wereldwijd Sheila E. die begin jaren 80 Prince’s muziek ook al ritmisch verfraaide. Succes was er begin jaren 90 van Prince vooral met Diamonds and Pearls en The Love Symbol Album. Hij tekende in die jaren een contract voor 30 miljoen Euro bij Warner Bros.

TAFKAP: The Artist Formerly Known As Prince

Onvrede met platenmaatschappij

Na verloop van tijd kreeg Prince problemen met Warner Bros waardoor Prince zelf geen muziek meer onder de naam Prince mocht uitbrengen. Warner Bros mocht dat wel en bracht vervolgens verschillende verzamelalbums uit. Eigenlijk was het meer een ijdelheids issue van Prince om zijn naam te wijzigen omdat de ware reden van de naamswijziging Prince’s onvrede weergaf over de rechten die Warner Bros op zijn naam had. Prince wilde zelf geen muziek meer uitbrengen onder de naam Prince en tegelijkertijd reclame maken voor Warner Bros.

The Love Symbol

Prince besloot zijn naam niet meer te gebruiken en bedacht een symbool; een mix van het Venus en Mars teken en een alchemistisch symbool. Prince werd vanaf dat moment aangeduid als The Love Symbol, The Symbol, The Artist Formerly Known as Prince of TAFKAP. Het leverde veel verwarring, gissen en mysterie op en dit was uiteindelijk een welkome bijdrage aan TAFKAP’s muzikale loopbaan. TAFKAP ontving een Grammy Award (de zoveelste) voor Most Beautiful Girl In The World en ging op tournee (The Ultimate Live Experience) er volgden nog meerdere tournees zoals de New Power Soul Tour met Chaka Khan in het voorprogramma dit om zijn album Newpower Soul te spelen voor publiek. Chaka Khan zingt ook een gedeelte mee op Newpower Soul. TAFKAP wisselt sinds de naamswijziging meermalen van platenmaatschappij en muzikaal gezien is Newpower Soul geen echt succes.

1999: REMIX

In 1998 kort voor de intrede van het nieuwe millennium besluit TAFKAP 1999 op nieuw op te nemen en te remixen. Er wordt een EP uitgebracht waarop 1999 The New Master als remix op staat. Op de EP staan meerdere versies van 1999 en in 1999 geeft TAFKAP op New Years Eve (de laatste dag van het jaar) een concert genaamd Rave Un2 the year 2000 (later ook uitgebracht als homevideofilm) waarin onder andere Lenny Kravitz en The Time optraden als gastmuzikanten.

2000 het nieuwe millennium

Prince wordt weer gewoon PRINCE

Vanaf 2000 gaat TAFKAP door onder de naam die hem bij zijn geboorte als baby gegeven werd: Prince! Er wordt voor het eerst een live album uitgegeven genaamd One Nite Alone ... Live ! in 2002. Via the site NPG Music Club wil Prince een dieper contact met zijn fans opbouwen en hij nodigt fans uit in de studio voor interviews, luister sessies en discussies. Prince doet ook optredens met Alicia Keys, Erikah Badu en Norah Jones.

Award namens de Rock and Roll Hall of Fame

Tijdens de Grammy uitreiking van 2004 verschijnt hij samen met Beyoncé aan zijn zijde samen zingen ze een medley van Purple Rain, Baby I’m a Star, Let’s Go Crazy en Crazy in Love. Later dat jaar krijgt Prince een award voor zijn prestaties namens het Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland. In datzelfde jaar wordt ook het album Musicology uitgebracht waarmee grote successen van weleer worden behaald Musicology bereikt in meerdere landen de top 5 en 2 songs van het album zijn ook nog goed voor een Grammy.

Zingen voor slachtoffers New Orleans

Als ondersteuning voor de slachtoffers van de orkaan Katrina in jazzcity New Orleans levert Prince in 2005 een muzikale bijdrage met twee tracks waarvan één instrumentaal; Prince speelt alle instrumenten weer zelf op deze twee tracks en S.S.T. werd opgepikt door iTunes waarna het snel een eerstee plaats behaalde in de R&B-chart.

Prince blijft actief met verschillende tournees

Tussen 2000 en 2007 tourt Prince bijna ieder jaar de tournees hebben de volgende namen: Hit and Run, A Celebration, One Nite Alone...Tour, 2003-2004 World Tour, Musicology Live 2004ever en Performing Live 3121. Hoewel er jaarlijks een nieuwe single uitkomt, kan Prince het vorige decennium niet meer de nummer 1 positie of zelfs een top 10 notering behalen behalve in Canada waar Te amo corazón een 7e plaats en Black Sweat een 2e plaats behaalde. In Amerika en Europa worden nummer 1 successen zoals die van Most Beautiful Girl in the World of When Doves Cry niet meer behaald. De verschillende albums slaan echter wel aan. Musicology behaalt 2x platina in Amerika en 3121, Planet Earth en Lotusflow3r/MPLsound uit 2010 behalen respectievelijk de plaatsen 1, 3 en 2.

Prince in Nederland

In Augustus 2013 geeft Prince in poptempel Paradiso in Amsterdam twee verrassingsconcerten maar Prince brak het tweede concert vroegtijdig af omdat bezoekers de fotografieregels hadden overtreden. De strenge fotografieregels waren overigens bekend bij het publiek en waren opgesteld door Paradiso zelf. Uiteindelijk bleken er 9 nummers minder te zijn gespeeld waaronder Purple Rain.

Persoonlijk Leven

Trivia

Prince is vegetariër en heeft sinds het overlijden van zijn baby zich laten bekeren tot Jehova's Getuige. Dit is officieel bevestigd door zijn advocaat. Sinds die tijd heeft Prince minder expliciete taal gebruikt en zijn teksten tijdens tournees aangepast. Op dit moment (2012) is Prince woonachtig in zijn geboorteplaats Minneapolis.

Prince's vader John L. Nelson is ook muzikant en heeft op verschillende tracks van hem meegewerkt o.a. Computer Blue en Scandalous. Hij is overleden in 2001. Prince heeft naast een volle zus nog zes halfbroers en halfzussen.

Prince heeft op dit moment (2012) een relatie met Bria Valente (geb. 1975). Bria is ook afkomstig uit Minneapolis is o.a. achtergrondzangeres geweest bij Usher en heeft meegewerkt op het album Planet Earth (uit 2007) van Prince uit en haar debuutalbum uit 2009 is door Prince geproduceerd. In de jaren 90 heeft Prince na één week een baby (Boy Gregory) verloren die hij verwekt had bij achtergrondzangeres Mayte Garcia waarmee hij op Valentine's Day in het huwelijk is getreden. Daarnaast heeft hij verschillende romantische affaires gehad met o.a. Kim Basinger, Madonna en Sheila E. , Carmen Electra, Susanna Hoffs, Anna Fantastic, Sherilyn Fenn, Susan Moonsie van Vanity 6 en Apollonia 6.

Discografie:

EP's

 • Prince - The Scandalous Sex Suite (1989)
 • Prince - New Power Generation (1990)
 • Prince and the New Power Generation - Cream (1991)
 • Prince - The Beautiful Experience EP (1994)
 • Prince - Purple Medley (1995) Alternatieve titel: The Hits Remixed

Albums

 • Prince - For You (1978)
 • Prince - Prince (1979)
 • Prince - Dirty Mind (1980)
 • Prince - Controversy (1981)
 • Prince - 1999 (1982)
 • Prince and the Revolution - Around the World in a Day (1985)
 • Prince - Sign 'O' the Times (1987) Alternatieve titel: Sign “☮” the Times
 • Prince - Lovesexy (1988)
 • Prince & the New Power Generation - Diamonds and Pearls (1991)
 • Prince and the New Power Generation - O(+> (1992) Alternatieve titel: The Love Symbol Album
 • New Power Generation - Goldnigga (1993)
 • Prince - The Black Album (1994)
 • Prince - Come (1994)
 • New Power Generation - Exodus (1995)
 • Prince - The Gold Experience (1995)
 • Prince - Emancipation (1996)
 • Prince - Chaos and Disorder (1996)
 • N.P.G. Orchestra - Kamasutra (1998)
 • New Power Generation - New Power Soul (1998)
 • Prince - The Vault ... Old Friends 4 Sale (1999)
 • Prince - Rave Un2 the Joy Fantastic (1999)
 • Prince - One Nite Alone... (2001)
 • Prince - Rave In2 the Joy Fantastic (2001)
 • Prince - The Rainbow Children (2001)
 • Prince - N.E.W.S. (2003)
 • Prince - Xpectation (2003)
 • Prince - The Chocolate Invasion (2004)
 • Prince - The Slaughterhouse (2004)
 • Prince - Musicology (2004)
 • Prince - 3121 (2006)
 • Prince - Planet Earth (2007)
 • Prince - LOtUSFLOW3R / MPLSoUND / Elixer (2009)
 • Prince - 20Ten (2010)

Verzamel

 • Prince - The Hits / The B-Sides (1993)
 • Prince - The Hits 1 (1993)
 • Prince - The Hits 2 (1993)
 • Prince - Crystal Ball (1998)
 • Prince - The Very Best of Prince (2001)
 • Prince - Ultimate (2006)

Tracks op verzamelalbums

 • Risky Business (1984)
 • Bright Lights, Big City (1988)
 • Happy Feet (2006)
 • A Tribute to Joni Mitchell (2007)

Live

 • Prince & the New Power Generation - C-Note (2002)
 • Prince & the New Power Generation - One Nite Alone...Live! (2002)
 • Prince - 21 Nights (2008) Alternatieve titel: Indigo Nights / Live Sessions

Scores

 • Prince and the Revolution - Purple Rain (1984)
 • Alternatieve titel: Purple Rain OST
 • Prince and the Revolution - Parade (1986)
 • Alternatieve titel: Music from the Motion Picture "Under the Cherry Moon"
 • Prince - Batman (1989)
 • Prince - Graffiti Bridge (1990)
 • Prince - Girl 6 (1996)

Gastoptredens

 • Sheila E. - In Romance 1600 (1986)
 • Jill Jones - Jill Jones (1987)
 • Brownmark - Good Feeling (1989)
 • Madonna - Like a Prayer (1989)
 • Patti LaBelle - Be Yourself (1989)
 • Eric Leeds - Times Squared (1991)
 • Martika - Martika's Kitchen (1991)
 • Patti LaBelle - Burnin' (1991)
 • Kate Bush - The Red Shoes (1993)
 • Prince - Girl 6 (1996)
 • Benzino - The Benzino Project (2001)
 • No Doubt - Rock Steady (2001)
 • Benzino - The Benzino Remix Project (2002)
 • George Clinton presents The P-Funk All Stars - How Late Do U Have 2BB4UR Absent? (2005)
 • Stevie Wonder - A Time to Love (2005)
 • Tamar Davis - Milk & Honey (2006)
 • Cornel West & BMWMB - Never Forget: A Journey of a Life Time (2007)
 • Common - Time Travelin' (2008)
 • Twista - The Calm Before the Storm (2009)
 • Larry Graham & Graham Central Station - Raise Up (2012)
© 2013 - 2023 Jaccow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prince: songwriter en producer van hits voor anderenPrince: songwriter en producer van hits voor anderenPrince Rogers Nelson (1958-2016), alias Prince, heeft tijdens zijn leven in eigen land meer dan veertig hits gehad waaro…
Hits jaren 80: 1984In 1984 kwamen we artiesten tegen in de hitlijsten zoals Stevie Wonder, Duran Duran en Tina Turner. 1984 was tevens het…
Hits jaren 80: 1987Hits jaren 80: 1987Muziek is altijd een belangrijk aspect geweest voor ons gevoel. Nummers kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt, of d…
Hits jaren 90: 1992In 1992 scoorden 2 Unlimited en Nirvana voor het eerst een hit. Maar ook artiesten zoals Guns 'N Roses, Boyz II Men en P…

De rauwe John Lennon: Yer BluesDe Beatles waren pioniers op vele vlakken en ofschoon ze niet de eersten waren om rock and roll te spelen of geëngageerd…
KISS; Bruce Kulick, voormalig solo gitaristNadat Mark St. John de legendarische rockband KISS in 1984 heeft moeten verlaten vanwege het syndroom van Reitner (een g…
Bronnen en referenties
 • http://www.musicmeter.nl/artist/10906
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Prince
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Prince_(musician)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Purple_Rain_(album)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/John_L._Nelson
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bria_Valente
Jaccow (17 artikelen)
Laatste update: 12-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.