KISS; Mark St. John, voormalig solo gitarist

Mark is het kortst spelende bandlid bij de legendarische rockband KISS geweest, net een jaar. Nadat bij Mark St. John het Syndroom van Reiter (een gewrichtsziekte) werd ontdekt verliet hij de band. Hij had datzelfde jaar nog Vinnie Vincent vervangen die vanwege problemen met Gene en Paul de band verlaten had.

Mark Norton alias Mark St. John

Op 7 februari 1956 wordt in Anaheim, Orange County California USA Mark Leslie Norton geboren, zoon van Les en Terry Norton. Hij sterft in de morgen van 5 april 2007 aan een hersenbloeding. Mark zijn hersenbloeding is waarschijnlijk veroorzaakt door een overdosis van mehtamphetaminen.
Hij laat zijn ouders en zoon Michael en dochter Kathleen achter.

Voordat John bij KISS komt is hij een bekende en zeer gerespecteerde gitaarleraar en gitaarspeler van de Southern California cover band Front Page.

Mark en KISS

Er zijn geruchten dat gitaarmaker Grover Jackson, Mark heeft aanbevolen bij Paul Stanley en Gene Simmons . Mark speelde heel kort in KISS, ongeveer 13 maanden. Hij was de opvolger van Vinnie Vincent en kwam bij KISS spelen toen de make-up vrije periode reeds was aangebroken. Het enige album waar hij aan heeft meegewerkt is “Animalize”, het tweede album in de make-up vrije periode. De enige videoclip waaraan Mark heeft meegewerkt was “Heaven’s on Fire”.

Tijdens de opnamen van “Animalize”, welk opgenomen werd in het midden van 1984, werd bij Mark het Syndroom van Reiter ontdekt (een gewrichtsziekte). Deze ziekte deden zijn handen, armen, achilleshiel en knieën opzwellen, door perioden van stress en niet happy voelen in de band. Hierdoor was hij niet in staat op te treden, hij speelde maar twee volledige shows en één show gedeeltelijk tijdens de “Animalize tour”. Bruce Kulick was zijn invaller. Voordat bekend werd waar Mark aan leed, stuurden Paul en Gene hem naar de beste doctoren in Beverly Hills. Hij bezocht allerlei doctoren, maar pas toen hij bij een reumatoloog terecht kwam, kon de diagnose gesteld worden. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. De band ging toeren zonder Mark, met Bruce, kwamen terug om hem mee te nemen, maar Mark kon niet volledig spelen.

Op 8 december 1984 werd Mark officieel vervangen door Bruce Kulick.

Mark na KISS

In maart 1985 kon hij weer live optreden, en verscheen tijdens een all-star jam sessie bij FM Station Club. Hij trad op bij een uitverkocht benefiet concert voor Greenpeace.

Nadat hij KISS heeft verlaten richt hij glam metal band White Tiger op. In deze band spelen ook David Donato (zanger), zijn broer Michael (bass en achtergrond zang) en Brian James Fox (drums).
Mark en Donato schrijven het meeste materiaal voor het album dat in 1986 verschijnt (onder de naam White Tiger), waarvan 50.000 exemplaren worden verkocht. De band gaat toeren in California. Zij gaan samenwerken met Garry Lane, die veel top bands in LA promootte.

Met David Hasselhoff (tv serie Knight Rider), staat hij in zijn video “Is Everyone Happy”. Met Peter Criss (oud KISS bandlid) neemt hij 1990 een demo op. Peter Criss heeft Brian Fox vervangen en de band is nu “The Keep”. Na ruim een jaar aan het shoppen te zijn geweest om hun demo om te zetten in een album, stapt Mark uit de band. De band gaat verder onder de naam “Criss”.

In 1999 speelt hij kort in een live band “The Mark St. John Project”, met Phil Naro en gaven een gelimiteerde EP uit. In 2003 geeft hij een instrumentale CD uit met de naam “Magic Bullet Theory”.

Later trok hij zich terug en geruchten gaan dat hij weer gitaar leraar was geworden.

Gevangenis

Op 14 september 2006 begon Mark aan een twee weken detentie nadat hij schuldig was bevonden aan het in bezit hebben van drugsparafernalia, het verzetten bij zijn arrestatie en een poging tot vernietiging van het bewijsmateriaal. Na een week vraagt Mark overplaatsing aan, omdat hij voor zijn leven vreest. Hij wordt overgeplaatst en na drie dagen wordt hij weer vrijgelaten. Officiële bronnen zeggen dat Mark niet is aangevallen. On-officiële bronnen beweren echter wat anders en dat de leidinggevende ervan op de hoogte was en er niets tegen heeft gedaan. Mark werd door andere gedetineerden flink in elkaar geslagen omdat hij gestolen had van een andere gedetineerde.

Deze gegevens zijn naar boven gekomen nadat Mark was overleden, hij kan er zelf dus niet meer op reageren.
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS; Vinnie Vincent, voormalig solo gitaristNadat in 1982 Ace Frehley KISS verlaat, wordt hij vervangen door Vinnie Vincent. Vinnie speelt 2 jaar voor KISS wanneer…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…

KISS; Bruce Kulick, voormalig solo gitaristNadat Mark St. John de legendarische rockband KISS in 1984 heeft moeten verlaten vanwege het syndroom van Reitner (een g…
KISS; Eric Carr, voormalig drummerNadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities.…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.