KISS; Vinnie Vincent, voormalig solo gitarist

Nadat in 1982 Ace Frehley KISS verlaat, wordt hij vervangen door Vinnie Vincent. Vinnie speelt 2 jaar voor KISS wanneer de overstap gemaakt wordt naar de make-up vrije periode. Hij stapt in 1984 uit de band en sleept zijn voormalige werkgevers tot drie maal aan toe voor de rechter, waar iedere keer de eis om geld draait.

Vincent Cusano alias Vinnie Vincent

Vincent Cusano wordt in Bridgepor, Connecticut USA, geboren op 6 augustus 1952 als zoon van Alfonso en Theresa Cusano. Vincent heeft nog een tweelingzus.

Al op jonge leeftijd begint Vincent gitaar te spelen, geïnspireerd door bluegrass en rock and roll. Hij verhuist in 1980 naar Los Angeles waar hij wordt toegevoegd aan de staf van de bekende tv series “Happy Days” en “Joanie Love Chachi”. Hij was hier de songwriter, waarvan hij de meeste schreef op zijn akoestische gitaar, zittend aan de keukentafel van “the Cunningham’s” op de set van Happy Days.
Vincent heeft ook gespeeld in de bands “Hunter”, “Warrior”, “Hitchhikers”, en “Heat”.

Vincent heeft uit zijn eerste huwelijk twee dochters en is nu getrouwd met Diane.

Vinnie en KISS

Door een gezamenlijke song writing partner, Adam Mitchell, komt Vincent in 1982 in contact met Gene Simmons van KISS. Er waren op dat moment problemen met Ace Frehley en Vincent kreeg de uitnodiging om mee te schrijven voor het album “Creatures of the Night” en om de gitaarpartijen op het album in te spelen. Zijn naam staat niet op het album vermeld.

Ace verliet de band in 1982 en Vincent werd zijn vervanger. Hij kon echter niet onder zijn eigen naam meespelen en het was Gene die de naam Vinnie Vincent bedacht. Vinnie is nooit een officieel bandlid geweest van KISS, want hij weigerde het contract te tekenen. Deels als gevolg over wat zijn rol binnen de band was, wat zijn salaris zou zijn en andere zakelijke overeenkomsten. Hierdoor stond de onderlinge relatie al snel op een gespannen voet.

Tijdens een optreden in Quebec City, wanneer de band bezig is met het afsluiten van hun set, begint Vinnie ineens aan een improvisatie solo, waarbij hij de andere bandleden `werkeloos` op het podium laat staan. In 1984, na de “Lick it Up” tour in Noord Amerika verlaat Vinnie Vincent de band. Hij wordt opgevolgd door Mark St. John.

Ondanks dat Vinnie de band niet op een prettige manier verlaat, wordt hij gevraagd om mee te schrijven voor het album `Revenge` (1992), waarvan hij meeschreef aan de nummers `Unholy`, `Heart of Chrome`, `I Just Wanna. De werkrelatie eindigt weer, omdat Vinnie dezelfde eisen op financieel en zakelijk gebied heeft als een paar jaar daarvoor.

Masker en kostuum

Vinnie heeft tijdens de korte make-up periode het masker van de Ankh Warrior gedragen. Het ontwerp voor de make-up is van Paul Stanley. Een Ankh Warrior is een Egyptische krijger.

Vinnie Solo

Na zijn ontslag bij de band richtte hij zijn eigen band op: `Vinnie Vincent Invasion`. In 1986 kwam het debuutalbum uit, meer pop dan hardrock gericht. Deze muziek was erg populair in de jaren dat ook bands als Bon Jovi en Poison zeer bekend waren. Vinnie Vincent Invasion heeft in het voorprogramma gestaan van zowel Alice Cooper als Iron Maiden. Na het tweede uitgebrachte album verbrak de platenmaatschappij het contract met Vinnie. Het contract werd overgenomen door de zanger en drummer van de band, namelijk Mark Slaughter en Dana Strum. Zij startte daarop de band `Slaughter`.

Daarna heeft Vinnie nog een tribute album uitgebracht onder de titel `Kiss My Ankh: A Tribute To Vinnie Vincent` in augustus 2008.

Rechtzaak

Diverse keren heeft Vinnie zijn oude werkgever voor de rechter gedaagd. De eerste keer was in 1986 en de tweede keer in 1992. Zijn eis was beide keren een vergoeding van de royalty´s, een bedrag van $ 6.000.000. KISS won de rechtszaak omdat, volgens de rechtbank, Vinnie gewoon in dienst was van de band.

In 1997 daagde hij Gene Simmons voor de rechter vanwege royalty´s en andere zaken. De zaak werd pas in 2001 behandeld en weer verloor Vinnie.

In 2009 startte hij weer een rechtszaak tegen KISS, omdat zijn karakter gebruikt werd in de dvd/set Kissology 2.

Diversen

  • Vinnie is het eerste bandlid dat niet uit New York kwam.
  • Ondanks dat Vinnie problemen heeft gehad met Gene en Paul, is hij altijd onder de artiestennaam Vinne Vincent blijven doorspelen.
  • Het nummer `Love Kills` van Vinni Vincent Invasion werd gebruikt in de horror film, `Nightmare on Elm Street 4`van 1988.
  • Op 21 mei 2011 werd Vinnie gearresteerd op beschuldiging van mishandeling van zijn vrouw. Hij zou haar tijdens een ruzie in haar gezicht hebben geslagen, op de grond hebben gegooid en haar aan haar haren door gebroken glas hebben gesleept. Mevrouw Cusano heeft aangifte gedaan en toen de politie Vinnie kwam arresteren bleken er ook 4 dode honden in zijn huis te zijn.
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS; Eric Carr, voormalig drummerNadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities.…

KISS; Mark St. John, voormalig solo gitaristMark is het kortst spelende bandlid bij de legendarische rockband KISS geweest, net een jaar. Nadat bij Mark St. John he…
KISS; Tommy Thayer, de huidige solo gitaristDe huidige leadgitarist van de Rockband KISS is Tommy Thayer. Tommy is , samen met Bruce Kulick, enige bandleden sinds h…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.